Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Ki is az a KágéBéla?
2014-05-16 11:41:44
Ki is az a KágéBéla?

Ki is az a KágéBéla?

Ezer szállal Moszkvához kötődik Kovács Béla, aki ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést még a választások előtt.

 

A jobbikos európai parlamenti képviselő öt éve azon dolgozik, hogy összefogja az EU szélsőséges pártjait, melyeket a radikalizmusukon kívül legfeljebb unióellenességük és az oroszbarát politikájuk köt össze. A Moszkvában rendszeresen megforduló Kovács sokáig a szervezet kincstárnoka volt, majd 2013-ban az elnök lett. Kovács csütörtökön visszautasította a vádakat, szerinte még csak megkeresést sem kapott a titkosszolgálatoktól – számolt be pénteken a hvg.hu.

 

Mint arról mi is csütörtökön robbant a hír, hogy a  jobbikos Kovács Béla EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte a magyar legfőbb ügyész az Európai Parlamenttől. A Magyar Nemzet pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint a jobbikos Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést kémkedés gyanúja miatt. Bizonyos információk szerint a Fidesz vezetősége viszont már csütörtöknél jóval hamarabb, még az április 6-i országgyűlési választások előtt értesült az AH feljelentéséről. A vita csak azon ment, hogy érdemes-e ezzel a kérdéssel akkor foglalkozni.

 

Nem volt érdemes, inkább spájzoltak. Egyes források szerint azért, mert nem érte volna meg a Fidesznek magára haragítani a velük esetleg szimpatizáló és ezért átszavazó jobbikos bázist. A Magyar Nemzet cikke épp tíz nappal az EP-választás előtt jelent meg, olyan időpontban, amikor a brüsszeli testületek – sem az illetékes bizottság, sem a plenáris ülés – már nem dolgoznak, így nem is születhet érdemi döntés Kovács mentelmi jogáról. A szabályok szerint az EP-képviselők mentelmi ügyeiről a jogi bizottság alkot véleményt, majd a plenáris ülés szavaz – de már csak a következő ciklusban. Kovács Béla várhatóan akkor is tagja lesz az EP-nek, hiszen a Jobbik listájának harmadik helyén áll – emlékeztet a portál.


 

Kovács maga egyébként régi kapcsolatot ápol Oroszország-anyácskával: 1988 és 2003 között ugyanis korábbi életrajzai szerint nemzetközi kereskedelmi cégeknél dolgozott vezető beosztásban Japánban és Oroszországban. Magyarországon nem érezte jól magát, mert be akarták léptetni a pártba (A Pártba), ő meg ezt nem nagyon akarta. A Jobbikba 2005-ben lépett be, gyakorlatilag azóta felelős ott a külügyért és szinte a kezdetektől Oroszbarát politikát vitt. Az Origónak később azt nyilatkozta, 2008-tól rendszeresen járt ki Brüsszelbe, ahol – ahogy a portálnak sokatmondóan nyilatkozta – „nem kellett keresgetnem a kilincseket”. Végül 2010-ben került ki az EP-be, miután Balczó Zoltán bekerült az Országgyűlésbe, és ő megörökölte az európai képviselői helyét. A politikus asszisztense egy ideig az orosz származású Isztosin Alekszander volt, róla viszont az EP-képviselő azt mondta, rokon, felesége unokaöccse. Kovács a csütörtöki tájékoztatóján elismerte, hogy "kisebb pénzzel" támogatta 2005-ös belépésekor a Jobbikot, de azt állította, ez a saját pénze volt. 

 

Kovács egyébként fontos posztot tölt be az európai szélsőjobbot összefogni akaró szervezetben, az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségében is. Alapítását követően ő volt az alelnök, sőt, a szervezet pénztárnoka. z oroszbarát szervezet 2009-ben jött létre Budapesten, a Jobbik VI. kongresszusán, tavaly december 17-én Kovács Bélát választották meg négy évre elnöknek. A szervezetnek több radikális párt is tagja (britek, belgák, olaszok, spanyolok, portugálok, svédek, magyarok). Eredetileg a francia Nemzeti Front és az Összukrán Szabadság Unió (Svoboda) is tag volt, de a franciák 2013-ban, az ukránok a válságot követően, idén tavasszal léptek ki a szervezet tagjainak oroszbarát megjegyzései miatt.

 

A jobbikos politikus egyébként kinn volt megfigyelőként a Krím elszakadásáról tartott népszavazáson is – ennek tisztaságát több szélsőjobbos politikussal együtt igazolta - azt nyilatkozta, a népszavazás „szabad és igazságos volt”, megfelel a nemzetközi sztenderdeknek. 

 

Magyar Nemzet május elején arról írt titkosszolgálati forrásokra hivatkozva, hogy megélénkült az orosz hírszerzés félig nyílt és titkos információszerző tevékenysége hazánkban az ukrajnai válság nyomán. Magyarország euroatlanti szövetségesei korábban rendszeresen tettek említést diplomáciai szinten arra, hogy az oroszok a szélsőségeseken keresztül próbálják befolyásukat növelni a térségben. Az amerikai külügyi folyóirat, a Foreign Affairs azt írta, információi szerint az európai szélsőjobbot Oroszországból pénzelik.



A többit meg rakja össze mindenki magának. 

Utoljára frissítve: 2014-05-16 11:44:52

További híreink
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Aktuális Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Számtalan megoldás közül lehet választani, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik számít a leghatékonyabbnak, ...
Bővebben >>