Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Kié az utcán termő gyümölcs..?
2015-07-14 11:41:02
Kié az utcán termő gyümölcs..?

Kié az utcán termő gyümölcs..?

„A belvárosban megláttam egy meggyfát, az utcán, tehát nem kertben vagy udvarban, és leszedtem róla pár szemet. A szomszéd házból éppen kilépett egy nő és kedvesen figyelmeztetett, hogy az a pasas, akinek a háza előtt áll a meggyfa – közterületen -, mindenkivel kiabál, aki egy szemet is le mer venni. Elzavarja a meggyevőket” – írja a Facebookon egy neve elhallgatását kérő felhasználó, éles vitát gerjesztve ezzel a bejegyzés alatt. Van, aki azt mondta, az utcai meggyfáról eszegetni kimeríti a lopás fogalmát, más szerint maximum egy marékkel szedni nem bűn, míg a „jól értesült” hozzászólók jogi szövegekkel érvelnek, ami azt határozza meg, hogy az utcai fáról szemezgetni igenis lehet.

 

 

„Egyszer rám szólt a meggyfa előtti házból, hogy le van permetezve a fa. Mondtam, hogy mondja nyugodtan, hogy sajnálja a meggyet, mert ez a fa sosem látott permetet, évek óta abba a buszmegállóba jártam akkor, és évekig zabáltam a meggyet, mert egyébként ott rohadt meg a fán, ha eljött az ideje. Apám az ilyenekre mondta, hogy vén temetőcsősz” – osztották meg a személyes élményeket a szegedma.hu olvasói.

 

„A közterületen lévő meggy-, szilva-, barack- és többi gyümölcsfa tehát nem mindenkié, hanem a közterület tulajdonosáé” - ez áll a 1997. évi LXXVIII. az épített környezet alakításáról és védelméről törvényben. Ennek értelmében, aki leszedi a gyümölcsöt, tulajdonképpen lop. Jogi szöveggel élve: „más tulajdonát veszi birtokba jogosulatlanul”, ha pedig még a piacra is kiviszi – bár ez nem jellemző -, akkor üzletszerű bűncselekményt követ el.

 

A nyári gyümölcsszezon közepén talán a legjobb megoldás, ha mód van rá, barátságosan köszönteni a ház tulajdonosát, ha megkívánnánk néhány szem meggyet, cseresznyét sétáink során s lelkiismeretfurdalás nélkül szakítanánk a közterületi termésből. Mert a gazdának mindig igaza van.

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Színes Bővebben
Lehetséges általános közérzet-javulás egy táplálékkiegészítőtől?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve bennünket, amennyiben rendszeres fogyasztóivá válunk. Ám soks...
2024-04-19 08:47:57, Hírek, Színes Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>