Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Kik, kire, mikor, hogyan? - Interjú Tóth Zoltánnal
2013-09-04 15:32:00
Kik, kire, mikor, hogyan? - Interjú Tóth Zoltánnal

Kik, kire, mikor, hogyan? - Interjú Tóth Zoltánnal

A fenti négy kérdéshez még hozzátehetném azt, hogy békében vagy háborúban. Így talán teljes lenne bennünk, választókban felmerülő kérdéseink sora. Nem, nem túlzok a béke és háború emlegetésével. Aki kicsit is nyitott fülekkel közlekedik, érzi az ellenségeskedést a hazánkban élő magyar és a határon túli magyar közt.

 

Nem állítom, hogy minden kérdésre mindenkinek tetsző választ fogunk adni Dr. Tóth Zoltán választási szakértővel, de teszünk egy kísérletet.

 


Az egyik kereskedelmi televízióban elhangzott egy mondat, mely szerint még mindig nem tudjuk, hogy hogyan szavazunk majd 2014-ben. Mennyire helytálló ez a kijelentés?

 

A jogalkotás még a felénél tart, továbbá a jelenleg érvényes választási eljárási törvény ellenmondásos szövegeket tartalmaz, a Nemzeti Választási Bizottság bármit dönthet. Ennek a „gumiszabálynak” köszönhetően szabadon értelmezhet fogalmakat.

 

Mondana pár példát?


Jelöltet csak párt indíthat. Ha egy pártot a Nemzeti Választási Bizottság nem vesz nyilvántartásba, - a bírósági bejegyzés után - a párt nem indíthat jelöltet. Minden szavazókörbe két főt kell jelölnie a pártnak, ez lehetőség az egyik § szerint és kötelező a másik§.

 

Meddig változtathatóak a feltételek?

 

Akár 30 nappal a választások előtt is változtathatóak ezek a szabályok. Belorussziában ezt 2000-ben meg is tették, tehát nem magyar sajátosság lenne.


A határon túliak szavazása körül valóságos háborús helyzet alakult ki. Egyesek elbagatelizálják a jelentőségét, mások valós veszélyként emlegetik. Melyik álláspont a reális?

 

A veszély valós. Ők az országos listára adhatják le szavazataikat. Előnyösebb helyzetbe hozva a legtöbb szavazatot kapó pártot, sokkal több mandátumot szerezhet így. Ennek döntő hatása lehet a választás eredményére.

 

A levélben szavazás is sokak ellenszenvét vívta ki. Alkalmas ez választási csalásra?

 

Mondok két példát, és majd eldönthetik, hogy ezek alkalmasak-e csalásra. Az egyik az értesítési cím, illetve a postacím. Látszólag ez nem érdekes, a valóságban azonban kulcskérdés. A kormánypárt által fizettetett emberek, járják az erdélyi vidéket, és agitálnak, hogy kérjék ki a levélben való szavazáshoz szükséges csomagot. De nem a saját címüket írják rá az igénylésre, hanem a kormány által fizetett ügynök címét.

 

Komoly aggályt vet fel az is, hogy a jogszabályban az a megfogalmazás szerepel, hogy a levélben szavazó választópolgár „eljuttatja" voksát a Nemzeti Választási Irodához. Semmi sem biztosítja azt, hogy a saját, befolyástól mentes szavazatát adja le. Ezeknek a szavazatoknak a számlálása nem nyilvános, a szavazatokat és személyi azonosító lapokat tartalmazó borítékok hitelessége szintén ellenőrizhetetlen lesz.


A választásra jogosultak és a „kisemberek” körében a közvélemény-kutatók szerint nagy az igény a váltásra, de itt-ott inkább a nem szavazás kérdése is jelentős. Jó ez?

 

A választás bojkottálásának ötlete káros. Passzív ellenállással nem lehet változtatni. El kell menni, szavazni! Csak magának tesz rosszat az, aki nem megy el. A nem szavazással a „zsebre szavazókat” , a 16%-os adó nyerteseit segítik győzelemre!

 

Sok emberben még mindig tüske a 2010-es választás, és a „választási turizmus”.

 

A világban nem ismeretlen a választási turizmus. Amerikai módszert vette át akkor a választást megnyerő mostani kormánypárt. Amerikában a Republikánusok alkalmazták ezt szintén sikerrel. A lehetőséget, az időntúli szavazást pedig az Országos Választási Bizottság teremtette meg ehhez. De ez már a múlt.

 

 

 

Dr. Tóth Zoltán neve 1983-tól egyet jelent a választásokkal. Ez év tavaszán elindította a Számoljuk együtt a szavazatokat 2014-ben! mozgalmat. Blogjában készséggel válaszol egy – egy kulináris útmutatóval fűszerezve -  minden Önökben felmerült kérdésre. 


(sztorma)        

 

Utoljára frissítve: 2013-09-04 15:37:14

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A rövid válasz: igen! Nemcsak, hogy bátran kombinálhatod ezt a két szuper összetevőt, de bátorítunk is rá, ugy...
Bővebben >>