Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Kinek szúrja a szemét a soproni orvos?
2013-07-09 12:45:12
Kinek szúrja a szemét a soproni orvos?

Kinek szúrja a szemét a soproni orvos?

Mint hétfőn beszámoltunk róla, Bedi Csilla gyerekorvos utolsó segélykiáltásként egy levelet tett közzé, amelyben közli a szülőkkel, hogy mi a további teendő, az ÁNTSZ nem engedi dolgozni, visszavonta a vállalkozási engedélyét, mert az önkormányzat nem akar vele szerződést kötni.

 

 

Ezután az önkormányzat közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a doktornő az, aki nem akar velük szerződni.

 

Bedi Csilla doktornővel beszélgettünk arról, hogy tulajdonképpen mi is a probléma. Tisztázzuk a praxis és a vállalkozási engedély fogalmát, amit szerinte még az önkormányzat is hajlamos összekeverni. De persze maradtak még nyitott kérdések, amelyekre valószínűleg a következő napokban fogunk csak választ kapni. Vagy nem.

 

Az önkormányzat az állítja, hogy Ön másfél éve nem írt alá szerződést velük. Igaz ez?

Összekeverik a fogalmakat. Az alapellátás biztosítása önkormányzati feladat. De azt csak területi ellátás keretében tudja biztosítani. A települések fel vannak osztva a körzetekre. Ezeknek a körzeteknek meg lehetett venni a praxisjogát, vagy vannak olyanok, akik 2000-ben ingyen kapták meg. Ez a praxisjog, ez egy vagyoni értékű tulajdonjog. Alkotmányosan védett. Ha megnézi az önkormányzat közleményét, ebben egy betű nem szerepel a praxisjogról. Tehát ez az egész két vonalon fut: egyrészt a vállalkozás, másrészt a magánszemély. A vagyoni értékű alkotmányosan védett praxisjog, az a magánszemélyhez kötődik.

 

Az az öné…

Az az enyém. Én ezt megvásároltam, erről adásvételi szerződésem van. Jelenleg is. Ez biztosítja a tulajdonomat. Viszont innentől kezdve, hogy ez az enyém, a területi ellátáson belül ehhez kapcsolódik a törvény alapján, hogy én köteles vagyok a megvásárolt körzetben a betegek ellátását biztosítani. Ezt a jogot csak gyakorolni vagy eladni lehet. Ezzel mást csinálni nem lehet. Én el nem adtam, az adásvételi szerződésem megvan, tehát az enyém. Az önkormányzat innentől kezdve a személyi feltételekbe nem szólhat bele. Csak a tárgyi feltételeket kellene biztosítani.

 

2012. január 1. és 2012. december 31. között nem volt olyan hatályos jogszabály, ami kötelezően előírta volna ezt a feladat-ellátási szerződést. 2012. január 1-jével a törvénybe beletettek egy 2/b paragrafust, de az csak 2013. január 1-jével lépett életbe. Azóta kell ez a szerződés.

 

Tavaly egész évben ment köztünk az egyezkedés. Ptk szerint a szerződés két egyenjogú fél megállapodása. Olyan nincs, hogy ha mindenki aláírja, akkor nekem is kötelező. Ment az egyezkedés, közben belépett az ÁNTSZ, kérvén tőlem ezt a szerződést. Igazából nem is szerződést kért, hanem papírt a tárgyi feltételekről, az eszközökről,  és a rendelő használati jogáról. Mivel a rendelő berendezése az enyém, tehát arról is van adásvételi szerződésem, ez kiesett. Maradt a rendelő használati joga. Egyetlen dokumentumot sem fogadtak el bizonyítékként. Nekem élő praxisengedélyem van jelen pillanatban is, amiben minden adat szerepel, ez egy közokirat. Még senki nem vonta kétségbe, se a bíróság, senki. De nem veszik figyelembe sehol. Az ÁNTSZ csak a feladat-ellátási szerződést kérte tőlem már 2012-ben is, pedig amikor még nem volt erről hatályos jogszabály. Megegyezni nem tudtunk. Aztán kaptam egy olyan levelet az önkormányzattól, hogy várjuk meg az eljárás lezárultát. Ez valamikor június közepén volt. Onnantól kezdve nem történt semmi, mindenki várta, hogy mi lesz az eljárás vége. Igen ám, de 2013 januárjától érvénybe lépett ez a szerződéskötési kötelezettség, törvény által.


Decemberben is kaptam egy szerződést, de én már előtte elkezdtem levelezgetni az önkormányzattal, a Magyar Orvosi Kamarával, az OEP-pel, ennek a megyei szervezetével, kormánymegbízottal, államtitkár úrral, minden hivatalos szervhez elküldtem egy levelet, hogy segítséget kérek egy olyan szerződéstervezethez, ami biztosítja nekem a vagyoni értékű, alkotmányosan védett tulajdonjogom, praxisjogom szerződésbontás esetén. Ugyanis azok a szerződések, amiket alá kellett volna írnom, nem biztosítják. Itt az élő példa. Tehát, ha a szerződést felbontják, akkor megfoszthatnak a vagyonomtól is.

 

Elvehetik öntől azt, ami az ön tulajdona ott bent a rendelőben az eszközöket, meg a praxisjogot, mindent, ha szerződést bontanak?

Elvileg nem, mert mindaz az én tulajdonom. Tulajdont kisajátítani nem lehet, azonnali kártalanítás kell. De még ezt sem voltak hajlandók belefoglalni a szerződésbe. Én elküldtem ezt a szerződéstervezetet kérésként, hogy javaslatot kapjak rá. Sehonnan nem jött rá érdemi válasz. Sőt. Az államtitkárság és a MOK válaszra sem méltatott a mai napig. Én visszaírtam az önkormányzatnak is erre a szerződéstervezetre, hogy én így nem tudom aláírni, ők visszaírták, hogy tudomásul veszik. És mindenki azzal takarózott, hogy várjuk meg a bírósági döntést.

 

A per egyébként csak arról szólt, hogy a vállalkozásom működési engedélyének visszavonása jogszerű volt-e. Ez le is van írva az ítéletben, hogy a praxisjog kérdéskörét nem érintette. Arról nem tárgyalt a bíróság. Aztán június 25-én megszületett az ítélet, amelyet elvesztettem. Megkérdeztem az ítélethirdetés után, hogy akkor most mi van? Mindenki azt mondta, a bírónő is, hogy menjek az önkormányzathoz, kössek szerződést. Én másnap bementem az önkormányzathoz, bevittem az ajánlatot, megnézte az egyik illetékes jogász, ránézett, azt mondta: jogászi szemmel nem látja akadályát, hogy beletegyük a szerződésbe, de nem ő dönt.

 

Tehát most gyakorlatilag az van, hogy ön tart attól, hogy ha netalán aláírja ezt a szerződést, abban a formában, ahogy az önkormányzat önnek megküldte, akkor szerződésbontás esetén elveszítheti azt is, ami a saját tulajdona.

Így van. Ugyanis semmi garanciát nem vállal rá senki. És ugyanez az állapot áll elő, hogy bármi alapján visszavonják a vállalkozásom működési engedélyét, és innentől vége. Megszünteti a TB a finanszírozást, és a magyar orvos éhen hal. Én most ott tartok, hogy ezt velem megtették, kifosztottak a tulajdonomból, kártérítés nélkül. Mivel a praxisjog be van jelentve a NAV-nál napi 8 órás fő tevékenységnek, nem lehet Magyarországon több főállásom addig, amíg el nem adom. Viszont kényszereladást a magyar törvények sem ismernek, de én nem is akarom eladni.

 

Ön nem akart megegyezni az önkormányzattal?

Dehogyisnem. Én nem akartam eddig pereskedni, de most végig viszem. Akármi is lesz, végig viszem. És múlt hét szerdán azt mondták, biztos fogunk egy átmeneti megoldást találni, aztán majd a bíróságon lehet továbbvinni az ügyet. Nem keresett azóta senki, hanem kaptam egy emailt, hogy köszönik szépen, viszontlátásra. Viszont nem tehetik meg, mert a törvényben benne van, hogy a praxisjog tulajdonosa köteles az önkormányzattal szerződést kötni. Nem válogathat az önkormányzat, hogy „csak”-alapon valakit megfosztok a tulajdonától.

 

Kell valakinek az ön praxisa?

Igazából nem tudom, mi áll a háttérben. Megmondom őszintén, nem is érdekel. Azt leírták, hogy a munkámmal semmi gond nincsen, én eddig rendesen dolgoztam, ezt az ÁNTSZ is elismerte, de most itt teljesen máson megy a vita. Ha betartják a törvényeket, akkor ezt nem tehetik meg velem. Az önkormányzatnak nincs joga „csak”-alapon senkit megfosztani a vagyonától.

 

Na jó, de itt már a magántulajdon szentségéről van szó…

Igen, de ha betartanák a törvényeket, akkor nem lehetne. Az önkormányzat – tetszik, vagy nem tetszik – csak velem tudja törvényes módon biztosítani az ellátást. Én vagyok a jogtulajdonos. Innentől kezdve, akit betesznek a helyemre, nem törvényes helyettesem. Innentől kezdve, akit oda ültetnek a helyembe, az általa kiállított receptek, útiköltség, bármi, az nem jogos neki, az engem illet meg. Én ma reggel is odaadtam az önkormányzatnak egy szerződéstervezetet, eltették és kész.

 

Mi az, ami nem tetszhet az önkormányzatnak? Mi lehet a háttérben?

Nem tudom.

 

Semmi tippje nincsen?

Nem tudom, tényleg nem tudom.

 

Akkor most csak a veszekedés kedvéért veszekednek Önnel? Mert, ha nincs panasz a munkájára, akkor mi lehet?

Nem tudom. Valamikor két és fél éve egy iskolával kötött szerződést én felbontottam. Ezt nem vették jó néven, és mondták, hogy vagy aláírom, vagy nem hosszabbítanak háziorvosi ellátásra szerződést. De erről sincs írásom, meg nincs hangfelvételem. Akkor azt mondták, persze a jogról lehet mondani, és ennyi. Nyugodtan mehetek, ahova akarok. Törvény alapján nem is mehetek. Bárki elolvassa a törvényt, ott az van, hogy eladható vagy folytatható. A praxisjog sem ingyenesen, sehogyan más részére át nem adható. Nem lehet belőle kilépni, csak adásvételi szerződés útján. Tehát visszavonni sem lehet a praxisjogot, az egy tulajdon. Még azoknak is illetéket kell fizetni érte, akik ingyen kapták, nem is keveset. Van ára.

 

Azt is olvastam, hogy arra akarják kötelezni, hogy a betegeinek az adatait, kartonjait, adja oda másnak. De hát akkor ez is törvénytelen.

Az egész eljárás törvénytelen. Amíg a praxis az enyém, addig a betegek adatinak kezelési jogosultsága is az enyém. Nem adhatom át senkinek. Úgy is szólnak a jogszabályok, hogy a betegek adatait az elidegenítő orvos az új orvosnak vagy tartósan betöltetlen körzet esetén a helyettes adja át az új orvosnak. Viszont én nem adtam el, tehát nincs kinek átadni. A körzet pedig csak akkor lehet tartósan betöltetlen, hogyha nincsen praxisjoga. De van. Az enyém.

 

A szülők mondták, hogy tegnap a rendelőben ott volt a rendőrség is. Mit akartak?

A betegek adatait.

 

És elvitték? Megszerezték?

Nem.

 

Na, de mi történt? Bementek a rendőrök és el akarták vinni az adatokat, de hogyan? Gondolom ezek az adatok számítógépen vannak, meg kartonokon.

A rendőrség nem tudott mit csinálni, mert én nem adtam oda az adatokat. És a rendőrök dolguk végezetlenül elmentek. Minderről jegyzőkönyv is született. Hát nem tudom, mi lesz a folytatása…

 

Milyen a viszonya a betegekkel? (Tudom, érdekes a kérdés azok után, hogy több mint 350 tagja van annak a Facebook-csoportnak, amely a doktornő mellett kiállt, és kiáll folyamatosan. De a doktornő szerény, így hát rám bízza, idézzem inkább én, mit mondanak róla a kisbetegek szülei. – a szerk.)

Látta a facebook bejegyzéseket? Hát ilyen a viszonyunk.

 

Nos, akkor az interjú végén álljon itt néhány bejegyzés, vélemény a doktornőről a teljesség igénye nélkül:

 

„Nagyon szeretnénk ha a Dr nő továbbra is praktizálhatna! Nagyon jó orvos,aki szívből,lélekből,elhivatottságból végzi a munkáját...NEM AKAROM A KISLÁNYOM MÁSHOZ VINNI!!! A kislányom szívének minden egyes kis zörejét,kattogását ismeri....rengeteget segít nekünk mindenben....mikor kórházban voltunk...hívott,hogy hogy van a lányom....Nagyon szeretjük!!!!!

 

NEM SZERETNÉK, SŐT NEM AKAROK MÁSIK ORVOST VÁLASZTANI A GYEREKEIMNEK! ÉN A BEDI CSILLA DOKTORNŐBEN BÍZTAM EDDIG IS ÉS EZUTÁN IS! (MELLESLEG A GYEREKEIM IS!)

 

Szerintem némi beleszólásunk nekünk is van,és már pedig én sem járulok hozzá hogy másnak, kiadják a kisfiam, papírjait!Mi folyik itt??Mivel érdemelte a DOKTORNŐ ,hogy ennyire alázzák?!!

 

Ő addig rendelt amíg kisbetegek voltak a váróban!!!!Remélem ez mihamarább befejeződik,mert már kezd nagyon idegesíteni,és nem fogom a gyerekemet másik dokihoz vinni!!!!!!!!!!!Remélem az összes felháborodott szülő,üzenetét olvassa a drága önkormányzat,az és persze azok akiknek a kezei bent vannak!!!

 

A Dr nő az egyetlen aki szívvel lélekkel, elhivatottsággal....mellettünk állt....mindent kiharcolt a gyermekemnek...nem tömte tele gyógyszerrel...kapásból 3 an félrediagnosztizálták míg a dr nő épp szabin volt és helyettesítették...Ő ilyen!Lelkiismeretes...nem futószalagon látja el a betegeket és ez sokaknak szúrja is a szemét!

 

Nyilván megvolt az oka a Doktornőnek. Nem indokolta meg az önkormányzat,a döntését. Nyilván való a helyzet:itt valakinek kell a hely és a politika van a háttérbe!!Undorító,hogy mit meg nem csinálnak az emberrel. A Doktornő a gyógyításra tette fel az esküjét és ezt nem hagyják neki,tönkreteszik teljesen. Hát hol élünk mi,hogy egy-két barom az író asztala mögül megtehet ilyet?? Csodálkoznak ha külföldre mennek a jó szakemberek??Aki meg becsülettel és tisztességgel végzi a munkáját meg kicsinálják???Hánynom kell ettől az országtól!!

 

Egyet értek!Nekem is HÁNYNOM KELL AZ EGÉSZTŐL,miért mindig a legjobbat kell kitessékelni a praxisából,miért nem azokat akik tele nyomják a gyerekeket minden szarral,és azok jók!???Undorító amit művelnek a DOKTORNŐVEL!!!Pont Ő NEM ÉRDEMLI MEG EZT!!!! MÁSOK jobban megérdemelnék!!!!!!!!!!!

Mert olyan sok nagyszerű gyermekorvos van Sopronban, miért lenne gond ugye? Akik megteszik a doktornővel, mind silány emberek.

 

Ez egy vicc ugye????? Nehogy már a DOKTORNŐT tegyék ki!!!! Ha Ő nem lett volna még mindig szenvednénk a kislányommal. Mi lesz velünk nélküle??????

 

Nekünk is nagyon fontos hogy maradhasson!amit tudunk megteszünk!!!!nem hagyhatjuk!!”

 

Bánhidi Emese

Utoljára frissítve: 2013-07-09 16:50:34

További híreink
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Aktuális Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kizárási eljárást indít a Momentum Jancsó Andrea, ferencvárosi önkormányzati képviselő ellen, közölte a párt p...
Bővebben >>