Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Csongor napja van.
Kiskorú gyermekeim tartanak el - egy háromgyermekes anya története
2014-04-25 08:35:16
Kiskorú gyermekeim tartanak el - egy háromgyermekes anya története

Kiskorú gyermekeim tartanak el - egy háromgyermekes anya története

Egy háromgyermekes anyuka keresett meg minket szomorú történetével. Egyedülállóként és rokkantként küszködik 43 évesen, saját jogú ellátás nélkül.

 

Az asszonynak a gyes ideje nem számít be a biztosítási jogviszonyba. Mivel a beteg gyermekével 10 évig volt gyesen, így az utolsó 15 évben sincs meg a biztosítási jogviszonya az időközben megrokkant anyának. Emiatt nem kaphat rokkantellátást, hiába C2-es kategóriás rokkant, akkor sem.

 

Az alaptörvény kimondja, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek a beteg szülőkről gondoskodni. A rokkant asszonynak viszont még mind a három gyermeke tanul. A szociális törvény szerint, a közös háztartásban élő családok összjövedelmét veszik alapul a segélyezési rendszerben. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a megrokkant asszonyt - az állam szerint -, a kiskorú gyermekeinek kellene eltartaniuk.

 

Az asszony írt az ombudsmannak is, de az a törvényekre hivatkozva mindent jogszerűnek talált és azt javasolta az anyának, hogy kilincseljen a karitatív szervezeteknél, melyek közül felsorolt egy párat. Köztudott, hogy ezekre a szervezetekre annyi rászoruló jut, hogy ha gomba módra szaporodnának a jótékony adakozók, minden rászorultat akkor sem tudnának megsegíteni. Az asszony azzal kezdte a kilincselést, hogy felkereste a karitatív szervezeteket, de ezeken a helyeken közölték vele, hogy állandó segítés sajnos szóba sem jöhet. Alkalmanként próbálkozzon, hátha jut a szerény adományokból egy kis élelmiszer csomag, vagy ruhanemű. Annyian állnak sorba az adományokért, hogy az elképesztő - ezt mondták neki.

 

Az elkeseredett asszony elmondta, hogy 51 ezer forint családi pótlékot, és 32 ezer forint gyermektartás kap. A két kisebb gyermek apja fizeti ezt a gyermektartást, a legnagyobb gyermeke apja sosem fizetett. A szerencsétlen anya albérletben él a gyermekeivel. A rokkant asszony édesanyja már régebben meghalt. Az idős, 76 éves apukája pedig 220 km távolságra él tőlük, így nehéz megoldani a családi kapcsolatok ápolását is, mert ennivalóra sincs pénzük, nemhogy útiköltségre. Az asszonynak annyi a könnyebbsége, hogy a gyermekvédelmi támogatás keretében legalább a a gyerekek étkezésében és a beiskolázásban segít az állam. 


 

A megrokkant anya azt is elmondta, hogy türelemjáték és procedúra mindennemű ügyintézés a hivatali bürokrácia miatt. Az önkormányzatnál sokat kellett kilincselni, mire elintézte, hogy kemény 6.675,- Ft/hó összegű szociális segély-kiegészítést kaphat havonta. Így, az állami gondoskodás helyett, lényegében a három gyermeke tartja el a megrokkant anyát a családi pótlékból, meg a két gyermek utáni gyermektartásból… Rendkívüli gyermekvédelmi támogatásként 15 ezer forintot kapott, és egyszeri 8 ezer forint szociális segélyt. Azt is elmondták neki, hogy, ha az aktív korúak ellátását kéri, akkor semmi másra nem lesz jogosult. Önkormányzati lakást ugyan igényelt, hogy az albérletet kiváltsa, de reménytelen, hogy valaha is megkapja, hiszen nincs saját jogú pénzellátása a rokkantsága okán sem.

 

A megrokkant anya nem érti, miért a 3 gyermekének kell őt eltartani, akik még tanulnak. Az összeg mellé, amit a gyerekek családi pótlék és gyermektartás címén kapnak, miért csak 6.675,- Ft/hó szociális segély-kiegészítés jár? Azt sem érti a súlyos beteg asszony, hogy ha ő az új rokkant-törvény előtt a 3 gyermekkel gyes-en volt hosszabb ideig, és ez a szörnyű rokkant-törvény viszont csak 2012. január 1-től hatályos, miért visszamenőlegesen sújtják őt azzal, hogy a biztosítási idő hiányára hivatkozva nem adnak neki saját jogú pénzellátást a rokkantságára?

 

Súlyosan aggályosnak tartja ezt azért is, mert még, csak választási lehetősége sem volt arra a gyes ideje alatt, hogy önként fizeti, vagy az állam biztosítja számára alanyi jogon az egészségügyi ellátásra való jogosultságot. Kiderült, hogy az állam, természetbeni juttatásként biztosítja a kismamáknak, az ápolási díjasoknak az egészségügyi ellátásra való jogosultságot. Azonban, még a lehetőségét sem ajánlották fel az érintetteknek, hogy akarják-e önként megfizetni a havonkénti fix összegű egészségügyi hozzájárulást, vagy sem! Ennek megrokkanás esetén van óriási jelentősége, hiszen a jelenlegi joggyakorlat szerint az állam eleve kizárja a pénzbeli ellátásra való jogosultságból az érintetteket. Teszi ezt visszahatóan úgy, hogy az egyénnek még a döntési lehetőséget sem adta meg arra, hogy biztosíthatja-e magát egy esetleges megrokkanás esetére. Ez az, ami kiveri a biztosítékot a megrokkant kismamák és az ápolódíjasok körében!    

 

Így csinál az állam a rokkantságból családpolitikai kérdést? Akár a családi pótlék, akár a gyermektartásdíj azt a célt szolgálná eredetileg, hogy annak a szülőnek nyújtson anyagi támogatást, akinek a háztartásában élnek a gyermekek, a gyermekek felügyeletét ellátó szülő jövedelmét kiegészítve. A kormány viszont azzal, hogy családpolitikai kérdésként kezeli a rokkantakról való gondoskodást, fordítva ül a lovon. Az elképesztő eset bizonyítja, hogy az állam a kiskorúakat is a megrokkant szülő eltartására kényszeríti azzal, hogy az ő ellátásaikat megrövidítve, a szülő csak pár ezer forintos segély kiegészítést kaphat, ha megrokkan.

 

Ez maga a döbbenet, ugye? Bárhonnan is nézzük, ez az egész probléma súlyosan aggályos, mert durván sérti az alapvető emberi jogokat.

 

Magyarország keresztényi és „családbarát” kormánya jó lenne, ha sürgősen kiküszöbölné ezt a csorbát, és felülvizsgálná az ezer sebből vérző rokkant-törvényt – így búcsúzott tőlünk a 3 gyermekes megrokkant anya.    


Hírhatár-MSZF

Utoljára frissítve: 2014-04-25 08:54:28

További híreink
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Idén sok változással kell számolni, ezért még azoknak is, akik komoly begyakorolt autópálya-matrica vásárlási ...
Bővebben >>