Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Paulina napja van.
Kizárták az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból Orbán tusványosi beszéde miatt
2024-05-24 11:06:46
Kizárták az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból Orbán tusványosi beszéde miatt

Kizárták az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból Orbán tusványosi beszéde miatt

A Transtelex szerint Kelemen Hunor egy kampányrendezvényen beszélt arról, hogy a román kormánykoalícióban a bizalmi válság alakult ki az RMDSZ és a román kormány között, miután nem határolódott el Orbán Viktor rasszista felhangú megjegyzéseitől. Kelemen szerint az államfő nyilvánosan felszólította az RMDSZ-t, hogy fejezze ki álláspontját, de ő úgy érezte, hogy ezzel csak megvédte Orbánt, nem pedig elhatárolódott tőle.

 

A lap említést tesz arról is, hogy több politikai elemző és társadalomkutató már korábban felhívta a figyelmet az RMDSZ "elfideszesedésének" veszélyeire, de a szövetség nem kommunikált transzparensen a választóival a politikai döntések következményeiről. Kelemen beismerése alapján az RMDSZ politikai pozíciója meggyengült, ami beszűkítheti a kisebbségi érdekképviseleti lehetőségeket a román belpolitikában.

 

Orbán Viktor 2022-ben Tusnádfürdőn tett kijelentése, miszerint a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem saját európai otthonukban élő népek keverékei, komoly vitát váltott ki. A miniszterelnök később Bécsben azt állította, hogy csak félreérthetően fogalmazott, és kérte, hogy minden információt kulturális kontextusba helyezzenek.

 

A miniszterelnöki rotációval járó kormányátalakítás során az RMDSZ-nek csak egy tárca vezetését ajánlották fel a koalíciós partnerek, ez viszont elfogadhatatlan arcvesztés lett volna a párt számára, így kiszorultak a román kormányból. Eddig az RMDSZ tagadta, hogy a párt és a Fidesz viszonya befolyásolná az RMDSZ politizálását és érdekérvényesítő képességét, a mostani kijelentésével azonban a párt elnöke beismerte, hogy a magyarországi befolyásnak köszönhetően vesztették el befolyásos bukaresti pozícióikat.

 

Kelemen Hunor a Nagybányán tartott kampányesemény utolsó perceiben részletezte az Orbán-beszéd hatásait, és elmondta, hogy az államfő "ukázt" adott ki az RMDSZ kizárására, és nem engedte, hogy kompromisszumot kössenek. Az RMDSZ elnöke szerint Iohannis nem felejtette el, hogy nem a román kormány mellé állt ebben a kérdésben, hanem kitartott Orbán mellett. 

 

 

További híreink
Várkonyi Andrea a Mészáros Alapítvány kuratóriumának új elnöke
Mészárosné, Várkonyi Andrea veszi át a Mészáros Alapítvány kuratóriumának elnöki posztját, ahol a korábbi elnök, Mészáros Ágnes helyett Mészáros Beatrixet váltja.
2024-06-18 14:16:34, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
A Top News Hungary médiacég, melynek tulajdonosai Rogán-Gaál Cecília és Sarka Kata, kivételesen magas profitot termel, miközben a vállalat tevékenysége elsősorban egy bul...
2024-06-11 18:06:03, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
Talán a fővárosban sehol – még a Ferencvárosban sem – fajul olyan, már-már véres utcai harccá a választási hajrá, mint Újpesten. A tét sem kicsi.
2024-06-07 19:29:56, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mint minden más szolgáltatás esetében, a költöztetés tervezését is érdemes az árajánlatok beszerzésével kezden...
Bővebben >>