Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Könnyű az út a zárt osztályra - kifelé már nehezebb
2016-02-09 19:10:58
Könnyű az út a zárt osztályra - kifelé már nehezebb

Könnyű az út a zárt osztályra - kifelé már nehezebb

Mindannyian vágtunk már meggondolatlan szitkokat valaki más fejéhez egy-egy felindult pillanatunkban. H.K.-né a lányával veszett össze a telefonban, és miután jól felhúzták egymást, a nő odavágta: ő ezt nem bírja, inkább öngyilkos lesz – majd mérgesen lecsapta a telefont.

 

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű szervezet által feltárt történet szerint mi sem állt távolabb tőle, arról a lánya által riasztott, néhány óra múlva kiérkező rendőrök is meggyőződhettek: H-né meglepődve futott beléjük, amikor a vásárlásból hazaért. Bár a rendőrök látták, hogy a nőnek semmi baja, azt is közölték, ilyen esetben kötelességük mentőt hívni. A kiérkező mentőben orvos nem volt, csupán egy sofőr és egy ápoló, aki közölte: jobb, ha velük megy, mert ha nem, akkor majd a rendőrök viszik megbilincselve. De amúgy biztosan kiengedik még aznap este, vette engedékenyebbre a hangot az ápoló, viszont egy orvosnak mindenképpen látnia kell.

 

 

Amit ehhez tudni kell: a törvény szerint kizárólag akkor lehet valakit a pszichiátriára kényszeríteni, ha magára vagy másokra közvetlen és súlyos veszélyt jelent. Jól látható, nyilvánvaló szándék arra, hogy magában vagy másban kárt tegyen: ez az egyetlen valós indok a pszichiátriai kényszerbeszállításra.

 

A Merényi Gusztáv Kórházban sem találták nyomát a nő önveszélyes magatartásának, ám haza mégsem engedték, sőt: H-né a kórház azóta hírhedtté vált zárt pszichiátriai osztályára került. Három napja éldegélt H-né a zárt osztályon, amikor a bírói szemlére sor került. Ez a jogi eljárás elvileg arra hivatott, hogy ellenőrizze, a pszichiátriai kényszerintézkedések a jogszabályok szerint zajlottak. Elvileg. A gyakorlatban rendszerint futószalagon hagyják jóvá, amit a pszichiáter elrendelt.

 

A futószalag ez alkalommal is működött. Amikor a nőt behívták, fogalma sem volt, kik ülnek vele szemben, akik a kérdést nekiszegezték: tudja-e, miért van itt? H-né – miután másokkal ellentétben nem volt begyógyszerezve – képes volt válaszolni a kérdésekre, ám a bírói szemle így sem tartott öt percnél tovább. Kötelező kényszerkezelését elrendelték.

 

Mindezt úgy, hogy – a törvényi előírással ellentétben – a bírói szemle előtt tudomása szerint igazságügyi szakértő nem vizsgálta meg, nem is volt jelen a szemlén; betegjogi képviselővel nem találkozott és a kirendelt ügygondnok (azt sem tudta, hogy van ilyen) nem kereste meg a tárgyalás előtt.

 

A „bírói szemle” másnapján elvégeztettek vele egy pszichológiai tesztet, amely szintén nem állapított meg veszélyeztető magatartást.

 

 

H-né hat napot töltött akarata ellenére a pszichiátrián, mire végül hazamehetett. A bírói döntésről határozatot nem kapott, csupán a zárójelentésbe írták bele: „Felvételét követően osztályunkon a soros bírói szemle megvizsgálta és kezelését elrendelte”.

A nő nehezen tért napirendre a történtek felett, ezért az emberjogi szervezet segítségével panasszal fordult az ÁNTSZ-hez. Az ÁNTSZ szerint azonban az ügyben minden a legnagyobb rendben volt, bár a vizsgálatuk során készített szakértői véleményt nem voltak hajlandóak kiadni.

 

H-né így a bírósághoz fordult, hogy panasszal éljen az eljárás miatt. A másodfokú bíróság 2015. decemberi végzésében megállapította: a kötelező kezelés elrendelése indokolatlan volt.

A nő ügyét felkaroló emberjogi szervezet tapasztalatai szerint ez az eljárás olyan mértékben rutinszerűvé vált Magyarországon, hogy a legelképesztőbb helyzetekben is bátran alkalmazzák, teljesen ésszerűtlenül toloncolva embereket a pszichiátriára, azok akarata ellenére. Válóper, vagyonmegosztás, gyermekelhelyezés, örökösödési vita: elég egy pszichiátriai vélemény arról, hogy a másik fél veszélyeztető, és az áldozat máris könnyen a pszichiátrián találhatja magát, arról nem is beszélve, egy ilyen „kórtörténettel” mekkora hátrányba kerül azután a jogi perpatvarban.

 

Eltúlzottnak tűnik, vagy úgy hangzik, mint egy fikció? Bár úgy lenne. Hivatalos adatok szerint Magyarországon évente tízezres nagyságrendben történnek kényszerbeszállítások a pszichiátriára. Vajon tényleg ennyi ember válik annyira súlyosan ön- vagy közveszélyessé, hogy nincs más megoldás, mint azonnal a pszichiátriára szállítani őket? Sajnos számos konkrét példa ennek ellenkezőjéről tanúskodik.

 

(képünk illusztráció)

 

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság már egyáltalán nem furcsa, amikor azt halljuk egy ismerőstől, hogy külföldre megy tanulni vagy dolgoz...
Bővebben >>