Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Kormányközelinek tartott vállalkozóé lehet a Vörösmarty téri karácsonyi vásár
2022-10-11 19:40:45
Kormányközelinek tartott vállalkozóé lehet a Vörösmarty téri karácsonyi vásár

Kormányközelinek tartott vállalkozóé lehet a Vörösmarty téri karácsonyi vásár

„Az alaptörvénnyel ellentétes” – ezt erősítette meg Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésnapján arról, hogy augusztus elsejei hatállyal államosították a fővároshoz tartozó Podmaniczky, a Vörösmarty és a Széchenyi teret, valamint a Kossuth Lajos utcát. Karácsony Gergely ezt azzal egészítette ki, hogy egyébként a Belügyminisztérium és az igazságügyi tárca álláspontja szerint is az.

 

A parlamenti többség azonban megszavazta a törvénymódosítást, így a budapesti karácsonyi vásárnak évtizedeken át helyt adó Vörösmarty tér is az államhoz, majd az állami átadást követően az V. kerületi önkormányzat fenntartásába és vagyonkezelésébe került.

 

A Vörösmarty tér tulajdonosi és vagyonkezelői jogának megváltozását követően a tér üzemeltetésével kapcsolatos egyeztetést az V. kerület és a főváros azonnal megkezdte, ennek részeként a Budapest Brand és belváros önkormányzata a Vörösmarty téri karácsonyi vásár megszervezéséről is tárgyalt.

 

Ugyan a koronavírus-járvány, és az ebből következő szigorú védelmi intézkedések miatt a 2021-es évi karácsonyi vásár veszteséges volt, de tekintettel a korábbi évek 180 millió forint körüli nyereségére, illetve arra, hogy a szervező Budapest Brand (BB) a főváros nonprofit cégeként végezte a munkáját, a költségek kiegyenlíthetőek voltak, így fel sem merült, hogy idén ne szervezzék meg.

 

A Budapest Brand májusban meg is kezdte az idei karácsonyi vásár előkészítését, az államosítási terv kiszivárgását követően, júliusban pedig rögtön megkereste az V. kerületet egyeztetést kezdeményezve, de szeptemberig nem kaptak választ. A kézműveseknek szóló pályázati kiírással emiatt két hónappal megcsúsztak, így a végül létrejövő egyeztetésen már csak úgy vállalták volna a lebonyolítást, ha az V. kerület legalább két évre garantálta volna a BB számára a szervezés lehetőségét. Erre a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezetője, Faix Csaba szerint azért lett volna szükség, hogy a várható veszteséget szét tudják teríteni a két év vásáraira.

 

A tárgyalások alatt hamar világossá vált, hogy Belváros–Lipótváros Önkormányzata más koncepcióban gondolkodik. A 2022-es, energiaválsággal sújtott évre ugyan rendelkezésre bocsátották volna a közteret, de két évre már nem.

 

A kerülettel folytatott sikertelen tárgyalásokat kommentálva Faix Csaba úgy fogalmazott: „a főváros számára azért jelent veszteséget a körvonalazódó helyzet, mert a BB a korábban keletkezett bevételeit más, budapesti kulturális események megrendezésébe, támogatásába forgatta vissza. Most azonban a vásáron keletkező hasznot egy vállalkozás viheti majd haza” – olvasható az Index beszámolójában.

 

 

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>