Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Korrupciós szesz - A Fidesz kivégzi az ital-nagykereskedelmet
2015-01-06 21:51:14
Korrupciós szesz - A Fidesz kivégzi az ital-nagykereskedelmet

Korrupciós szesz - A Fidesz kivégzi az ital-nagykereskedelmet

 

Az ital-nagykereskedők számára nem kezdődik kellemesen az idei év: minden előzetes ígérgetés ellenére január 1-jén életbe lépett az az adószabály, amely 150-170 alkohollal foglalkozó nagykereskedőt tesz tönkre – írta az Index. Valamint még annál is több olyan kis családi termelőt, akik eddig az ital-nagykereskedelmeken keresztül juttatták el a piacra az áruikat. Várhatóan összesen 5-6 kormány közeli nagykereskedő marad életben majd a piacon. Az életbe lépett törvény szerint a jövedéki termékeket – dohányt, alkoholt, ásványolajat – forgalmazó nagykereskedőknek, úgynevezett jövedéki biztosítékot kell letenniük. Ezen összegből a NAV bármikor elveheti a neki járó részt, amennyiben a kereskedő elmaradna az adófizetéssel. Ha a jövedéki engedély megszűnik, a biztosíték visszajár.

 

A most megszavazott újdonság, hogy a törvény értelmében a biztosíték összegét tragikus mértékben megemelik: az alkoholt áruló nagykereskedelmeknél az eddigi 22 milliós jövedéki biztosíték idén már 150 millió forintra növekszik, az árbevételtől függetlenül. "Mivel ez a kis, alacsony árbevételű kereskedőket lehetetleníti el, Gulyásék sávos megoldást javasoltak, 300 milliós éves nettó árbevételnél például maradt volna az eddigi 22 milliós biztosíték, 150 milliót csak évi 2 milliárdos bevétel felett kellett volna fizetni" – írta az Index.

 

MTI Fotó: Soós Lajos

 

Az Index megkeresett egy kisebb árbevételű nagykereskedőt, aki azt mondta, hogy a helyzetük teljesen kilátástalan. A törvény szerint ugyanis február 1-jéig le kellene tenniük a 150 milliós jövedéki biztosítékot, vagy legalább elindítani a banknál a bankgarancia intézését, és az erről kiállított papírt bemutatni a NAV-nak. Amennyiben ezt teljesítik, április 30-ig kapnak időt arra, hogy a szükséges engedélyt megkapják.

 

"Nem tudják, hogy a kormány szándékosan akarja-e őket tönkretenni, vagy csak újabb technikai hibáról van szó, de ez a mostani helyzet szempontjából másodlagos, február előtt ugyanis nem ül össze az Országgyűlés, vagyis esély sincs arra, hogy a szabályokat még időben megváltoztassák" – olvasható az Indexen.

 

Szintén az Index járt utána annak, hogy kinek is kedvez ez az intézkedés: A portál szerint, ami biztosnak tűnik, akárhogyan is alakulnak a szabályok, 5-6 nagykereskedőnek feltételezhetően nem kell majd rágnia a körmét, a többi 150-170 nagykereskedőnek viszont valószínűleg csődbe megy a vállalkozása, mivel számukra kivitelezhetetlen lesz zsebből kirakni majd a 128 millió forinttal megnövelt biztosítékot. Így a budapesti cégek közül például biztosan nem veri padlóhoz a CBA-franchise tagját, a Centrál Drinks Kft.-t, a trafikügyben is előkerült Vimpex Drinkset, és minden bizonnyal a piacon marad a legnagyobb láncoknak szállító Ital Magyarország is, valamint a Raiker is.

 

 

DK: a kormány újabb munkahelyeket veszélyeztet az ital-nagykereskedelem kivéreztetésével

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az "oligarchabarát maffiakormány" az ital-nagykereskedők 95 százalékának "kivéreztetésével" újabb munkahelyeket veszélyeztet, miközben saját barátainak kedvez. Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője mondta ezt kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A politikus rémálomszerűnek nevezte azt a törvényi rendelkezést, amely az idei évre valamennyi ital-nagykereskedőnek 22 millió forintról 150 millió forintra emeli a jövedéki biztosítékát. Ezt az összeget ugyanis csak öt, hat, jelenleg is piacvezető cég tudja majd kifizetni - fejtette ki Gréczy Zsolt, hangsúlyozva, hogy a kis- és középvállalkozások várhatóan nem élik majd túl ezt a szabályozást.

 

A szóvivő szerint a kormány ezzel ismét bebizonyította, hogy csak akkor van baja a multikkal és más nagyobb bevételű cégekkel, ha azok "nem a haveri körből kerülnek ki". A kedvezményezettek között ugyanis "megint ott vannak Lázár János barátai, pontosan, ahogy az a dohánymutyinál is történt" - fűzte hozzá.

 

Gréczy Zsolt a változtatást az EU versenyjogi elveivel ellentétesnek nevezte, ráadásul szerinte az a vasárnapi zárva tartással és "trafikmutyival" együtt több százezer család megélhetését veszélyezteti, így az Orbán-kormány hamarosan, annyi munkahelyet szüntet meg, amennyit korábban ígért. A DK-s politikus ezért az ital-nagykereskedőket érintő változtatás azonnali visszavonására szólította fel a kormányt.

 

AFP Fotó: Jonathan Nackstrand


 

MSZP: korrupciós belviszály zajlik a Fideszben az italpiac megszerzéséért

Az MSZP véleménye szerint korrupciós belviszály zajlik a Fideszen belül az alkoholos italok nagykereskedelmi piacának megszerzéséért - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a szocialisták frakcióvezető-helyettese. Tóth Bertalan az eseményen felszólította a fideszes Gulyás Gergelyt, hogy kezdeményezze a parlament rendkívüli ülésének összehívását, amelyen a kormánypárti politikusnak az ital-nagykereskedelem jövedéki biztosítékáról szóló módosító javaslatát tárgyalnák meg.

 

Az ellenzéki képviselő szerint minden azzal kezdődött, hogy a "korrupt kormány" olyan szabályt hozott, amelyik tönkreteszi az ital-nagykereskedők közel 97 százalékát, és a nekik beszállító cégek nagy részét. Hangsúlyozta, hogy az alkohollal foglalkozó nagykereskedőknek eddig 22 millió forintos jövedéki biztosítékot kellett bemutatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé, de ez az összeg február 1-től 150 millió forintra emelkedik. Ezt a többség nem fogja tudni kifizetni, ezért tönkremegy - jelentette ki.

 

 

 

 

Úgy fogalmazott: nem kell "amerikai bizonyítékokra" várni, hogy mindenki lássa, "ez egy újabb kormányzati korrupció", mert a szocialisták úgy látják: a 150 milliós biztosítékot csak az indokolja, hogy ez által a piaci szereplők 97 százaléka eltűnjön és csak a Fideszhez közelálló cégek maradhassanak meg. Szavai szerint eközben a Fideszen belül egy "komoly korrupciós belviszály is zajlik". Felhívta a figyelmet, hogy Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság kormánypárti elnöke többször jelezte, a változtatás vállalkozásokat tesz tönkre. Hozzátette, hogy a parlament kormánypárti alelnöke egy módosító javaslatot is benyújtott, amelyik sávosan, az árbevétel alapján határozná meg a biztosíték mértékét.

 

Tóth Bertalan kiemelte, hogy a javaslatot a fideszes képviselők előbb leszavazták, majd a Miniszterelnökség úgy fogadta el, hogy a rendelkezés csak jövő év elején lépne életbe. A biztosítékot viszont idén február 1-ig ettől függetlenül be kellene mutatnia minden ital nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozásnak - emelte ki. Kitért arra is, hogy Gulyás Gergely egy keddi közleményében jelezte: olyan javaslatot nyújt be, amelyik alapján már március 1-től életbe lépne a sávos rendszer. A szocialisták frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, semmilyen garancia nincs arra, hogy fideszes képviselők ezt a javaslatot megszavazzák. Hozzátette: ráadásul az érintett vállalkozásoknak ez alapján is letétbe kell helyezniük 150 millió forintot február 1-ig.

 

A politikus felszólította az Országgyűlés alelnökét, azonnal kezdeményezze a parlament rendkívüli ülésének összehívását, annak érdekében, hogy javaslata még február 1. előtt életbe tudjon lépni. Emellett az MSZP is beterjeszt egy javaslatot, amelynek az a lényege, hogy maradjon meg a 22 milliós biztosíték - közölte.

 

-mezei-

 

Forrás: Index 

Utoljára frissítve: 2015-01-06 21:57:18

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatnak az érdeklődők a Csillagászati Héten Pécsen a Zsolnay Negyedben.
Bővebben >>