Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Közel ezer ember vonult fel a lakhatáshoz való jogért Budapesten
2016-10-09 15:31:15
Közel ezer ember vonult fel a lakhatáshoz való jogért Budapesten

Közel ezer ember vonult fel a lakhatáshoz való jogért Budapesten

A Város Mindenkié (AVM) október 8-án szombaton tartotta meg a 6. Menetet a lakhatáshoz való jogért, amin közel ezren vettek részt.

 

A megfizethető bérlakások és az érdemi lakhatási támogatás hiánya azonban nem csak a hajléktalan embereket sújtja. Családok rettegnek, hogy mikor mondják fel a fejük fölül az albérletet, mert újat találni az elmúlt években meredeken emelkedő lakbérek mellett, pláne gyerekekkel, szinte lehetetlen. Mindez elkerülhető lenne, ha törvénybe foglalnák és megvalósítanák a lakhatáshoz való jogot: a kormánynak biztosítania kellene, hogy mindenki megfelelő és megfizethető lakhatási lehetőséghez hozzáférhessen.

 

 

„Azt akarjuk, hogy az állam ne a lakástulajdon megszerzésének támogatására költsön, hanem arra, hogy mindannyian tényleg fenn tudjuk tartani a lakásainkat. Legyen szabályozva az albérleti piac, és ne lehessen senkit elhelyezés nélkül az utcára kirakni. Senkitől se vegyék el a gyerekét szegénység miatt, és legyen valós kiút a hajléktalanságból. Senkinek se kelljen döntenie, hogy egyen vagy lakjon!” - mondta beszédében Pósfai Zsuzsi, az AVM aktivistája.

 

Megoldásokra pedig lenne lehetőség, már azzal is, ha a kormány változtatna a lakhatási kiadások szerkezetén. Például úgy, hogy a nagyrészt csak a jobb anyagi helyzetben lévő gyerekes családok számára elérhető családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) helyett a szociális bérlakásszektor növelésére költene a költségvetésből.

 

A CSOK-ra jövőre szánt közel 100 milliárd forintból kb. 14 ezer bérlakást lehetne felújítani, ami akár 30-40 ezer embernek is képes lenne tartós lakhatási megoldást nyújtani. 

További híreink
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati ...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Persze folyamatosan azt halljuk mindenhonnan, hogy mindig ragaszkodjunk az eredetihez, ne érjük be másolattal,...
Bővebben >>