Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Béla napja van.
Különleges szarvasok érkeztek Budakeszire
2016-10-25 21:21:00
Különleges szarvasok érkeztek Budakeszire

Különleges szarvasok érkeztek Budakeszire

A rendkívül ritka Dybowski-szikszarvasokból most egy pár, vagyis egy nőstény és egy hím érkezett a Budakeszi Vadasparkba. Eddig csak a Fehérvárcsurgói vadasparkban éltek az állatfaj egyedei. Az eredetileg Kelet-Ázsiából származó állatok jól bírják a téllel járó hideget, vagyis könnyebben képesek alkalmazkodni az európai éghajlathoz és viszonyokhoz. A két szikaszarvas két hónapja érkezett meg Budakeszire, a szokásos beszoktatás után most láthatják a vadasparkba betérők. A bemutatóhelyük kialakítása hasonlatos az eredeti élethelyükhöz.

 

 

Szabó Péter, az intézmény igazgatója elmondta, hogy egy fiatal, életerős tehén és egy szintén fiatal bika érkezett hozzájuk a párzási időszak kellős közepén. Mindent elkövetnek azért, hogy olyan, a lehető legideálisabb körülményeket biztosítsák nekik, hogy jövő május-június tájékán újszülött szikaszarvasoknak örülhessenek, és Budakesziről is támogathassák a hazai szikaszarvas populációt.

 

A Dybowski-szikaszarvas a párosujjú patások rendjéhez, a szarvasfélék családjához tartozik. Egy átlagos testfelépítésű példány 162-173 centiméter hosszú, marmagassága 65 és 105 centiméter, testtömege pedig 73 és 117 kg közé tehető. Szőrzete vörösesbarna, oldalán fehér pöttyökkel, hogy sikeresebben tudjon beleolvadni a ritkás erdő növényzetébe. Téli szőrzete az évszakok változásával szürkéssé, majdhogynem feketévé „sötétedik”. A szikaszarvas alapvetően társas lény: nyáron kis csapatokban él, a párzási időszak kezdetétől számítva pedig nagyobb csordákat, úgynevezett rudlikat alkot. Leggyakrabban lágyszárúakkal, fás növények leveleivel, rügyekkel, hajtásokkal és vékonyabb ágakkal táplálkozik.

 

Kertész Z István /fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

További híreink
Az elektromos autók töltésének folyamata is megállíthatatlanul fejlődik
Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Az kétségtelen, hogy a villanyautókkal kapcsolatban a legtöbb kérdés a töltés kapcsán érkezik. Ez a legfontosabb terület, hisz nagymé...
2024-04-22 15:35:20, Hírek, Színes Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Színes Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>