Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Izidor napja van.
L.. Simon szerint Wass Albert nem írt antiszemita publicisztikákat
2020-02-28 19:26:43
L.. Simon szerint Wass Albert nem írt antiszemita publicisztikákat

L.. Simon szerint Wass Albert nem írt antiszemita publicisztikákat

A műsorban Rónai Egon műsorvezető faggatta őt először Demeter Szilárd azon véleményéről, miszerint vannak olyan írók, akik magyarul írnak ugyan, de külföldi közönségnek. L Simon ezt a véleményt nem osztotta, és egyébként is marginális kérdésnek nevezte.

 

L. Simon nem akart Wass írói nagyságáról állást foglalni, de az antiszemitizmus vádjtól megvédte az írót, legalábbis abban, hogy Wass Albert, úgymond, nem írt antiszemita publicisztikát.

 

Amikor a riporter a Patkányok honfoglalása című írását hozta fel ellenpéldának, L. Simon úgy válaszolt, hogy az író véleményét nem szabad összekeverni az általa ábrázolt hős véleményével. „A legsúlyosabb hiba a lírai ént összekeverni a szerző véleményével” – vélekedett. Kertész Imre véleményét sem keverjük össze a könyvében ábrázolt SS-tiszt véleményével – tette hozzá.

 

Felhozta még példának Kosztolányi 1919 utáni antiszemita írásait – akiről, mint megjegyezte, „Heller Ágnesék” azt mondták, hogy emiatt nem lehet őt tanítani.

 

Említette még a Füst Milán naplójában olvasható antiszemita kitételeket, mondván, hogy azért, mert zsidó származású író vetette papírra őket, semmivel sem kevésbé súlyosak, mint Wass hasonló jellegű megszólalásai. „Nincs különbség antiszemitizmus és antiszemitizmus között, aszerint, hogy azt egy zsidó követi el vagy egy nem zsidó” – zárta mondandóját.

 

(szombat.org)

 

További híreink
Napirendre tűzhető a Fidesz kizárása a Néppártból
Megvan a 13 aláírás, Donald Tusk napirendre tűzheti a Fidesz kizárását az Európai Néppártból - a “felhatalmazási törvény” verte ki a biztosítékot. A kormányoldalon azt mo...
2020-04-03 11:54:31, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Ingatlanhirdetésből tudták meg a diákok, hogy eladják az iskolájukat
A várpalotai Képesség és Tehetségfejlesztő Magániskola megpróbáltatásiról többször is értesülhettünk. Számtalan átvilágításon, ellenőrzésen ment át az évek során. A napok...
2020-04-03 11:54:27, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Nagyon nem vált be a szombati menetrend – a BKK melléfogott
Mint hírportálunk is megírta, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) nagyon melléfogott a munkanapokra bevezetett szombati menetrenddel. Ezért, többek között Karácsony Ger...
2020-04-02 19:59:23, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Száz milliárd euró a munkahelyek és a vállalkozások működésének fenntartására: a SURE-kezdeményezés.
Bővebben >>