Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Henrik napja van.
L.. Simon szerint Wass Albert nem írt antiszemita publicisztikákat
2020-02-28 19:26:43
L.. Simon szerint Wass Albert nem írt antiszemita publicisztikákat

L.. Simon szerint Wass Albert nem írt antiszemita publicisztikákat

A műsorban Rónai Egon műsorvezető faggatta őt először Demeter Szilárd azon véleményéről, miszerint vannak olyan írók, akik magyarul írnak ugyan, de külföldi közönségnek. L Simon ezt a véleményt nem osztotta, és egyébként is marginális kérdésnek nevezte.

 

L. Simon nem akart Wass írói nagyságáról állást foglalni, de az antiszemitizmus vádjtól megvédte az írót, legalábbis abban, hogy Wass Albert, úgymond, nem írt antiszemita publicisztikát.

 

Amikor a riporter a Patkányok honfoglalása című írását hozta fel ellenpéldának, L. Simon úgy válaszolt, hogy az író véleményét nem szabad összekeverni az általa ábrázolt hős véleményével. „A legsúlyosabb hiba a lírai ént összekeverni a szerző véleményével” – vélekedett. Kertész Imre véleményét sem keverjük össze a könyvében ábrázolt SS-tiszt véleményével – tette hozzá.

 

Felhozta még példának Kosztolányi 1919 utáni antiszemita írásait – akiről, mint megjegyezte, „Heller Ágnesék” azt mondták, hogy emiatt nem lehet őt tanítani.

 

Említette még a Füst Milán naplójában olvasható antiszemita kitételeket, mondván, hogy azért, mert zsidó származású író vetette papírra őket, semmivel sem kevésbé súlyosak, mint Wass hasonló jellegű megszólalásai. „Nincs különbség antiszemitizmus és antiszemitizmus között, aszerint, hogy azt egy zsidó követi el vagy egy nem zsidó” – zárta mondandóját.

 

(szombat.org)

 

További híreink
„Szabadstrandokat a Balaton körül” – holnap indul az MSZP kampánya
Július 16-án, csütörtökön indítja az MSZP „A Balaton mindannyiunké!” kampányát, amelyben felszólítja a kormányt és nyomásgyakorlással él: adja vissza a szabadstrandokat a...
2020-07-15 12:56:07, Hírek, Aktuális2 Bővebben
491 iskolában már biztosan lesz iskolarendőrség
Az Országgyűlés 2020. július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, így 2020. szeptemberében az erre kijelölt köznevelési és szakképzési...
2020-07-15 12:56:05, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A járványalapból lenyúlt 301 milliárdot a kormány
A kormány 301 milliárd forintot csoportosított át a koronavírus-járvány alatt létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból – számolt be a keddi Magyar Közlönyben megjelent határoz...
2020-07-15 12:56:03, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Elkelt a vicces videóval híressé vált Vezsenyi László vasalódeszkája, amelyet korábban jótékony célra ajánlott...
Bővebben >>