Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Melinda napja van.
Lady al-Kaida, a titokzatos - első rész
2014-08-29 12:53:32
Lady al-Kaida, a titokzatos - első rész

Lady al-Kaida, a titokzatos - első rész

Bár az Iszlám Állam harcosai nem tartják túl nagy becsben a nőket, van olyan asszony, akinek a kedvéért a legnagyobb áldozatokra is képesek. Vagy majdnem. A pillanatnyilag 86 éves  börtönbüntetését töltő Lady al Kaidáért, vagyis Aafia Siddiquiért akár még legértékesebb foglyaiktól is megválnának.


Társfüggő tudóspalánta


Eleinte az idén május 14-én szabadon engedett amerikai katonát, Bowe Bergdahlt, majd a nemrég brutálisan kivégzett James Foley amerikai újságírót kínálgatták érte. Most egy egy évvel ezelőtt elrabolt 26 éves amerikai újságírónő képezi az alku tárgyát - bár ahhoz, hogy létrejöjjön az üzlet, az Egyesült Államoknak még 6.6 millió dollárt is ki kéne csengetni.

 

Ebből is látható, hogy Lady al Kaida nem mindennapi személyiség. Metamorfózisa még a sokat látott titkosszolgálatokat is meglepte. A pakisztáni születésű nő ugyanis, mielőtt tömeghalált okozó merényletek szervezésére adta a fejét, inkább a tudományos életben kereste a kihívásokat. Neurológusi képzettségét a  Massachusettsi Műszaki Egyetemen szerezte meg. Hogy miért csap fel terroristának egy nyugati műveltségű nő, aki több mint tíz évet szentelt egyetemi tanulmányainak a legtekintélyesebb amerikai oktatási intézményekben, maga is családanya, jelentős szakmai sikereket ért el és még ígéretesebb lehetőségei voltak, tehetős értelmiségi családból származik? Csupa olyan kérdés, amire a Washington Post szerint sincs egyszerű válasz. A labilis idegrendszerű nő politikai erők játékszerévé vált? Társfüggőségben szenved, s ezen a sajátos módon akart második férje, az egykori guantanamoi fogoly kedvében járni? Vagy tényleg komolyan gondolta?

 

Siddiqui Karacsiban született 1972-ben. Apja  szintén nyugati egyetemen szerezte orvosi diplomáját, anyja Zia ul-Haq egykori pakisztáni elnök osztálytársa volt. Bátyja egyik houstoni egyetemen diplomázott mérnökként, lánytestvére neurológus. A család ugyanis a vallásos értékek ápolása mellett a lánygyerekek taníttatását is fontosnak tartotta, ami nem kimondottan jellemző muszlim körökben.

 

Sidiqqi már kisiskolásként is kitűnt rendkívüli értelmi képességeivel. Doktori fokozatát is nagyon fiatalon szerezte meg a bostoni Brandeis University-n. Aztán 23 évesen férjhez ment, de még  ekkor is folytatott posztgraduális tanulmányokat. Hagyományaikhoz híven a család választott számára házastársat egy fiatal pakisztáni orvos személyében. Ebből a kapcsolatból három gyerek született. Nyugati mércével azonban ez egy rendkívül problémás viszony volt: egykor tanárai, barátnői gyakran láttak valószínűleg ütlegelésből származó sérüléseket a fiatalasszonyon. A kékre-zöldre vert ifjú tudósnak azonban egy rossz szava sem volt férjére, később viszont éppenséggel családi erőszakra hivatkozva adta be a válókeresetet.

 

 

Kiss Kati

 

További híreink
Gospel karácsony a Kodály Központban
Először lép fel hazánkban a New York-i gospel kórus.
2022-12-01 19:42:23, Hírek, Színes Bővebben
A lelki-szellemi egészség, a feltöltődés is a siker része
A béren kívüli juttatások mindig pozitív hatással vannak a munkavállalókra.
2022-11-30 14:04:50, Hírek, Színes Bővebben
Boros Bronzvasárnap
A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin, valamint társszervezőként a Pannon Borbolt idén negyedik alkalommal rendezi meg az Adventi Borszalont Baranya székhelyén.
2022-11-29 08:52:09, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Momentum politikusa Hajnal Gabriella fenyegető levele ellenére hozta nyilvánosságra az információt.
Bővebben >>