Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Barbara, Borbála napja van.
Lázár János kinyírta Budapest jövőjét
2023-09-11 09:40:16
Lázár János kinyírta Budapest jövőjét

Lázár János kinyírta Budapest jövőjét

A minisztérium szerint semmi újdonság nincs a jogszabályban. Mivel a közlönyben leginkább kormányrendeleteket nevesítenek, megnéztük, mi van a jogszabály mögött.

 

A kedd esti kormányhatározat az „Egyes budapesti és vidéki közösségi fejlesztésekről szóló Korm. határozatok módosításáról és visszavonásáról” névre hallgat, és a következő pontokból áll:

 

1. A 2024. évi budapesti olimpia megrendezéséhez kapcsolódó közlekedési infrastruktúra-fejlesztések tervezéséről szóló kormányhatározat visszavonása:

 

S-Bahn-fejlesztés – az elővárosi vasúti közlekedés fejlesztése érdekében háromvágányú kapcsolat tervezése Kelenföld és Ferencváros állomások között, valamint új elővárosi megállók kialakítása – lehúzva.

A 150-es vasútvonal Soroksári út menti nyomvonalának áthelyezése a Határ út és a Kvassay Jenő út közötti szakaszon – lehúzva.

Galvani úti közúti híd és kapcsolódó úthálózat építése – lehúzva.

A H6-os ráckevei HÉV-vonal fejlesztése – lehúzva.

A H7-es csepeli HÉV fővárosi villamoshálózatba való integrálása – lehúzva.

A Millenniumi Földalatti Vasút rekonstrukciója és akadálymentesítése, új megálló létesítésével az 1-es villamos Kacsóh Pongrác úti megállójánál, valamint a vonal meghosszabbítása a Vigadó térig – lehúzva.

 

2. IKOP-keretről szóló kormányhatározat 76e sorának visszavonása, azaz Albertfalva megállóhely és Külső Körvasút új megállóhelyeinek tervezése – lehúzva.

 

3. A Dél-budai Centrumkórház megközelíthetőségének fejlesztéséről szóló kormányhatározat 3-as pontjának törlése. Most a Tétényi úti Szent Imre kórház tölti be a Dél-budai Centrumkórház szerepét, de évek szó van szó egy új „szuperkórház” építéséről a M1–M7 közös szakaszánál, a Dobogónál. Autópálya-átépítés, két új autópálya csomópont – lehúzva.

 

4. A Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programról szóló kormányhatározat egyes pontjainak törlése: Budapesti Xtrém Szabadidő Park, Dunai Evezős Központ, fedett pályás atlétikai multifunkciós csarnok – lehúzva.

 

5. A budapesti vasúti pályaudvari rendszer fejlesztéséről szóló kormányhatározat visszavonása: Déli pályaudvar – Nyugati pályaudvar vasúti összekötő alagút, Déli Körvasút, Keleti pályaudvar fejlesztés, vasúti rozsdaövezetek funkcióváltása, átfogó, új menetrendi koncepció, új, a városi kapcsolatokat javító vasúti megállóhelyekre az elővárosi vasútvonalak és a fővárosi tömegközlekedési hálózat találkozási pontjainál – lehúzva.

 

6. A fővárosi közúthálózat fejlesztéséról szóló kormányhatározat egyes pontjainak törlése: Galvani híd, Ferihegyi út és Galvani levezető út kapcsolódása, 7,6 milliárd forint biztosítása rá – lehúzva.

 

7. A budapesti agglomeráció közlekedési módváltásáról szóló kormányhatározat egyes pontjainak törlése: átfogó budapesti agglomerációs kerékpárhálózat-fejlesztési stratégia, tanulmányok készítése – lehúzva.

 

8. A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola fejlesztéséről szóló kormányhatározat visszavonása.

 

 

9. A Kelenföldi Duna-parti Sétány megvalósításáról szóló kormányhatározat visszavonása: a Galvani hídhoz kapcsolódó, annak budai hídfőjénél a Duna mentén végighúzódó magas színvonalú zöld, gyalogos és kerékpáros folyosó, a Kelenföldi Duna-parti Sétány – lehúzva.

 

10. Az egykori Józsefvárosi pályaudvar és az egykori MÁV Északi Járműjavító területén megvalósítandó közcélú beruházások közlekedési kiszolgálásáról szóló kormányhatározat visszavonása: új vasúti megálló a Közlekedési Múzeumnál, gyalogos, kerékpáros, népligeti kapcsolódó utak – lehúzva.

 

11. A városmajori közparkfejlesztésről szóló kormányhatározat – visszavonva.

 

12. A Gellért-hegy fejlesztéséről szóló kormányhatározat egyes pontjainak törlése:

Gellért-hegyi közpark átfogó közterületi megújítása és szabadidős pihenőparkként történő fejlesztése, az előkészítésre szánt 1,5 milliárd forint – lehúzva.

 

A visszavonások főleg fontos vagy kevésbé fontos fővárosi infrastrukturális beruházásokról szólnak, de az egyensúly látszata miatt hozzávettek néhány vidéki kulturális vagy sportcélú beruházást is.

 

13. Hortobágyi Deportálások Emlékhelye előkészítéséről szól kormányhatározat – visszavonva.

 

14. A Recski Nemzeti Emlékpark fejlesztéséről szóló kormányhatározat – visszavonva.

 

15. A gödi Adatközpont-beruházásról szóló kormányhatározat – visszavonva.

 

16. A debreceni velodrom előkészítéséről szóló kormányhatározat – visszavonva.

 

Ami maradt - négy budapesti beruházást kiemel a jogszabály, amikkel egyetért a kormány, azaz nem törlik, csak módosítják azokat:

 

-a Városliget közlekedésének fejlesztése;

 

-a Gellérthegyi Sikló;

 

-a reptérre vezető út fejlesztése;

 

-a vasúti állomásokhoz tartozó P+R, B+R parkolók építése.

 

A Telex azonban hozzáteszi az összeállításában, hogy

 

-a Városliget közlekedési rendszerének átfogó átalakítása helyett az új szövegrész már csak az átalakítás előkészítéséről szól.

 

-A Gellérthegyi Sikló építésének gyakorlati (a közparkkal közös), 1,5 milliárdos támogatása helyett már csak elvi támogatás maradt.

 

-A reptéri út (Üllőit út – Határ út) fejlesztésénél kivették az összes konkrétumot (felüljárókat, kapcsolódást a Galvani híd levezetőjével), maradt egy felkérés megvalósíthatósági tanulmány és egyéb tervek elkészíttetésére.

 

-Végül pedig a P+R, B+R parkolók építése estében is csak az előkészítést támogatja a kormány.

 

(forrás: telex.hu)

 

További híreink
865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk producere
A védett létesítmény munkacímmel készít hatrészes sorozatot Kálomista Gábor produkciós cége.
2023-11-28 17:05:00, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
A DK szerint valójában a Fidesz akarja megváltoztatni az önkormányzati választás szabályait (fél évvel a választás előtt), a Mi Hazánk a kormánypárt strómanja ebben az üg...
2023-11-28 17:04:58, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Miért 2B a jelzése a Jászai Mari tér – Pesterzsébet villamosjáratnak?
Már jó ideje végett ért a 3-as metró felújítása, amellyel egy időben a környék néhány villamos és autóbuszjáratát átszámozták. Például a 2M villamos önálló számot, a 23-a...
2023-11-20 10:49:07, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Építkezésekor egyre többen választják a trapézlemezeket, ha a tetőszerkezet megépítésére kerül sor. A hagyomán...
Bővebben >>