Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Lázár Jánosig nyúlik a moszkvai vízumkiadási botrány
2017-02-09 15:45:06
Lázár Jánosig nyúlik a moszkvai vízumkiadási botrány

Lázár Jánosig nyúlik a moszkvai vízumkiadási botrány

A dokumentumból kirajzolódik a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Lázár Jánosnak is a felelőssége.

 

Szél Bernadett a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke hosszabb pereskedés után a Kúria ítéletével kézbe vehette a moszkvai nagykövetség konzuli osztályán 2012-2013-ban történt botrányos vízumkiadási gyakorlatot vizsgáló Külügy minisztériumi anyagot. A képviselőnő ezt a dokumentumot azonnal nyilvánosságra is hozta, amelyben számos visszaélésről számolnak be.

 

A 10 oldalas dokumentum több olyan tényt is közöl, amelyek egészen Lázár Jánosig, a miniszterelnökséget vezető miniszter felelősségét vetik fel.

 

A dokumentumból – bár jogi nyelvezetben van írva – számos probléma kiolvasható. Például a támogatott vízumkérelmekkel kapcsolatos visszaéléseket a vezető konzul és a nagykövet még 2012-ben jelezte felsőbb hatóságának. Ennek ellenére a helyzet 2013-ban tovább romlott. Különösen aggasztó, hogy Kiss Szilárd agrárattasé, aki kétszer is megbukott a nemzetbiztonsági vizsgálaton rengeteg vízumot adatott ki az Európai unió területére. Ehhez a dolgozók megfenyegetésétől sem riadt vissza. A vízumigénylőknek sokszor személyesen meg se kellett jelenniük az ügyintézéshez. Szintén felfoghatatlan, hogy mezőgazdasági, borkereskedelmi célú beutazásokhoz a teljes vízumforgalomhoz képest aránytalanul nagy számban adtak ki engedélyeket.

 

Kiss Szilárd 

 

Szél Bernadett szerint Lázár Jánosnak haladéktalanul nyilatkozni kellene arról, hogy az Információs Hivatal (IH) milyen lépéseket tett a törvénytelen és nemzetbiztonsági kockázatot jelentő vízumbotrány megakadályozására. Továbbá a széles nyilvánosság előtt kellene elszámolnia azzal, hogy az általa vezetett minisztérium alá tartozó Információs Hivatalban, a már említett Kiss Szilárd nevével összeforrt moszkvai vízumbotránnyal kapcsolatban történt-e mulasztás.

 

Az LMP társelnöke kiemel néhány törvényi rendelkezést is, amellyel rávilágít arra, hogy a hatóságoknak, állami szerveknek minden eszközük meg lett volna, hogy felszámolják a most nyilvánosságra hozott vizsgálati anyagban leírt visszaéléseket.

 

–Az Információs Hivatal törvényi feladata szerint "ellátja a kormányzati tevékenység szempontjából fontos, külföldön lévő magyar szervek és létesítmények biztonsági védelmét", továbbá bármikor lekérhet adatot a vízuminformációs rendszerből. Ennek megfelelően a moszkvai "vízum shopping" megakadályozása feladata volt, vagyis lett volna az IH-nak. A visszaélések feltárására pedig – a nemzetbiztonsági törvény alapján alkalmazható titkosszolgálati lehetőségei mellett – a vízuminformációk alapján is megvoltak hozzá az eszközei.  Az agrárattasé által illegálisan, gyakran a konzulátus dolgozóinak fenyegetésével kijárt vízumok aránya 2013-ban a Moszkvában kiadottaknak majdnem a felét tette ki. A hírszerző szolgálat bármikor lekérhet adatokat a vízuminformációs rendszerből, így a Kiss Szilárd által működtetett vízumbiznisz léptékének fényében botrány volna, ha ez a törvénytelen gyakorlat teljességgel elkerülte volna az IH dolgozóinak figyelmét – tárta fel az összefüggéseket Szél Bernadett.

 

A médiahírekből úgy tudjuk, hogy Szijjártó Péter feljelentést tesz ebben az ügyben – most! – a rendőrségen. Az azért a sok kérdés közül kiemelkedik, hogy miért csak most, továbbá, ha az LMP képviselője nem hozza nyilvánosságra az ügyet, lépett-e volna bármit is a Külügyminiszter?! További kérdés a sok feltehető közül, hogy immár három miniszter is belebonyolódott a Kiss Szilárd ügybe, mit tud a volt agrárattasé, hogy ennyire védi a hatalom?

 

Kertész Z István

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>