Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Leégett a Börzsöny egyik kedvelt menedékháza – senki sem tud semmit
2016-05-19 19:10:18
Leégett a Börzsöny egyik kedvelt menedékháza – senki sem tud semmit

Leégett a Börzsöny egyik kedvelt menedékháza – senki sem tud semmit

Nagybörzsöny határában, a Börzsöny erdőrengetegében már több, mint egy hete teljesen leégett a Vasedény-kulcsosházként ismert turistaszálláshely. A vállalat lelkes turistái által az 1960-as évek közepén létesített épület már több éve magánkézben van, ugyanis a cég nem kívánta tovább fenntartani, hiszen a kezelő sportegyesülete is megszűnt.

 

Először a Pest-megyei Katasztrófavédelem szóvivőjét, Csámpai Attilát kerestük, aki nem hallott erről a tűzről, és megerősítette, hogy a konkrét esetről sem hozzájuk, sem a szomszédos Nógrád-megyei társ-szervezetükhöz nem érkezett bejelentés. Kiemelte: nagyon fontos lenne, még egy elhamvadó tűzkár esetén is a 105-ös telefonszámon a lehető leghamarább bejelentést tennie annak, aki ilyet észlel, hogy az úgynevezett tűzvizsgálatot minél előbb el lehessen indítani.

 

 

A területileg illetékes Nagybörzsöny község polgármestere utolérhetetlennek bizonyult, így a település más községekkel közös polgármesteri hivatalánál érdeklődtünk. A jegyzőnőtől azt a felvilágosítást kaptuk, hogy Nagybörzsöny polgármesternője csak a facebookról értesült az esetről és abban sem biztos, hogy közigazgatásilag hozzájuk tartozik a leégett ingatlan.

 

Tornyi Attila tulajdonos megkeresésünkre azt mondta, hogy hétfőn kíván a váci rendőrkapitányságon feljelentést tenni. Elmondása szerint neki múlt csütörtökön szóltak terepfutók, hogy leégett a menedékház. Ebből következtet a tűzvész időpontjára. Hivatalos szállóvendégek nem voltak a házban, mert arról tudnia kellett volna. Ettől függetlenül bárki feltörhette a házat. Sőt, a padlástér hét ágyneművel ellátott ággyal mindig nyitva volt a menedéket igénylőknek, akkor is, ha nem volt előre bejelentett vendég. Elektromos szikra nem lehetett a tűz oka, mert nincs villamosvezeték a házhoz. Kérdésünkre elmondta, hogy mindenképpen szándékozik újjáépíteni a házat és az továbbra is az eredeti funkciójában működne. Ehhez alapítvány létrehozását tervezi. Azt is megemlítette, hogy máris sok segítség, felajánlás érkezett hozzá, közülük kiemelte a szobi Tüzép-telepet.

 

A Vasedény-kulcsosházként ismert, most megsemmisült épület egy állandó és bővizű forrás mellett volt, annakidején felduzzasztott vízéből kis mesterséges tavacskát is létrehoztak. A leégett turista-menedékház az egyik legkiválóbb helyen állt a Börzsönyben, a Nagybörzsöny – Nagyhideg-hegy közti útvonal felezőpontjának közelében. A környező hágókon átkelve azonban az észak-déli irányú túráknak is kiváló pihenő- és megszállási pontja volt. A Kisirtáspuszta, a Pogány-rét, a Nagy-Pogány-hegy, a felhagyott Rózsabánya, a Zálogbérc, a Hegyes-hegy-orom vagy a Fagyosasszony viszonylag könnyen megközelíthető innen. Az utóbbi egy 607 méteres hegykúpnak a neve, amely arról nevezetes, hogy adott pillanatban előfordulhat, hogy két oldala között akár 15-20 fok hőmérsékleti különbség is legyen.

 

Kertész Z István/kép: Kató Sándor

 

Utoljára frissítve: 2016-05-19 20:44:37

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Színes Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Színes Bővebben
A bejárati ajtó több mint egy egyszerű nyílászáró
Igaz, egy beltéri ajtóhoz hasonlítva már nem is olyan “egyszerű” a szerkezete, hisz sok mindenben eltér a felépítése, kialakítása. A bejáratnál lévő nyílászáró szimbolizá...
2024-04-23 16:35:24, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista a...
Bővebben >>