Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
Lefejeztek egy amerikai újságírót
2014-08-20 11:01:32
Lefejeztek egy amerikai újságírót

Lefejeztek egy amerikai újságírót

Válaszul az amerikai légicsapásokra, az Iszlám Állam terroristái lefejeztek egy amerikai újságírót. A  brutális kivégzést bemutató video kedden, augusztus 19-én került fel a Youtube-ra, az Amerikai Egyesült Államoknak szánt figyelmeztetésként - számol be a Guardian.

 

Az időközben eltávolított felvételeken egy narancssárgába öltözött térdelő férfi tűnt fel, háta mögött az Iszlám Állam egyik, maszkot viselő terroristájával, aki később lefejezte. Az amerikai férfi nagy valószínűséggel James Wright Foley fotóriporter volt, aki 2012 novemberében eltűnt Szíriában. Akkor látták utoljára, amikor tudósítani ment egy  Bashar al-Assad elnök csapatai elleni véres összecsapásról. Akkoriban arra gondoltak, hogy a diktátorhoz lojális erők fogságába esett.

 

Foleynek nem ez volt az egyetlen veszélyes küldetése. 2011-ben, amikor Muammar Kadhafi líbiai diktátor elleni felkelésről tudósított, a bukott államférfi katonái fogságába esett, de hat hét múlva végül szabadon engedték. Clare Morgana Jullis, Foley egykori fogolytársa és kollégája gyengéd, bátor, ambíciózus emberként írta le a fotóriportert, akinek természetével semmi nem ellenkezett jobban, mint a fogság. Egy 2013- as interjúban Foley anyja azt nyilatkozta, hogy fiát szenvedélyesen érdekelték a szíriai események, és szívén viselte az ott szenvedő tömegek sorsát is. Az akkor még fogoly újságíró szabadon bocsátásáért még FB közösségi oldal is létesült.

 

Foley  kivégzésére azt követően került sor, hogy az amerikai harci repülők és a kurd  alakulatok visszaszerezték a stratégiailag rendkívüli fontos moszuli gát fölötti uralmat. Az amerikai légierők ez után még két légicsapást jelentettek be: egyikük felszámolta az Iszlám Állam egyik ellenőrző pontját, a másik sikertelen volt.

 

Obama elnök nem szabta meg az ISIS megfékezésére irányuló katonai műveletek időtartamát. Az amerikai csapatoknak augusztus 8. óta mintegy  90 terrorista célpontot sikerült lebombázniuk: járműkonvojokat, hordozható tábori tüzérségi felszerelést és megerősített harcálláspontokat. E támadások nagy részére az utóbbi napokban, a gát környékén került sor. A korábbi légicsapásokat vagy azért mérték az Iszlám Állam alakulataira, hogy megakadályozzák előretörésüket a kurd tartomány fővárosa, Irbil irányába, illetve, hogy kiszabadítsák a Szindzsár hegyre szorított jazidokat.

 

A terroristák szóvivője további megtorlóakciókkal fenyegetőzött, pl. a szintén fogságukban levő amerikai újságíró, Steven Sotloff kivégzésével. Őt a videón arra kényszerítették, hogy felolvasson egy olyan nyilatkozatot, miszerint haláláért az Egyesült Államokat terheli majd a felelősség.

 

Kiss Kati

 

 

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Színes Bővebben
Lehetséges általános közérzet-javulás egy táplálékkiegészítőtől?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve bennünket, amennyiben rendszeres fogyasztóivá válunk. Ám soks...
2024-04-19 08:47:57, Hírek, Színes Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság már szinte minden egyes feladatnak, ami fellelhető a háztartásban, annak elérhető a gépesített megold...
Bővebben >>