Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Lefokozott, csaló harci pilóták Kecskeméten
2013-06-24 14:56:45
Lefokozott, csaló harci pilóták Kecskeméten

Lefokozott, csaló harci pilóták Kecskeméten

Lefokozás, vagyonelkobzás és pénzbüntetés lett a vége a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis pilótái és fedélzeti rádiósai ellen indult büntetőeljárásnak az első fokon meghozott ítélet szerint. Az AN-26-os hajózók – külföldi szállításaik során – szállodai recepciósokat vettek rá, hogy a valósnál nagyobb összegekről állítsanak ki számlát.


A kecskeméti „Ancsások” 2007 és 2009 között több alkalommal is végeztek külföldi szállítási feladatokat, és több esetben előfordult, hogy az indulás napján nem tudtak visszafordulni, így hotelekben szálltak meg a harci pilóták. A hatályos jogszabályok értelmében a repülőgép személyzete jogosult volt ezeket a költségeket – számla ellenében – elszámolni, ezeket a kiadásokat a magyar légierő megtérítette számukra. Vérszemet kaptak a hajózók, és gondolták, sok pénznél jobb a több.

 

Illusztráció 

 

 

A szállítási feladatok esetében a felelős tiszt – a repülőgép kapitánya – a parancsnok pilóta volt, azonban a pénzügyi elszámolást a fedélzeti rádiós tiszthelyettes végezte, a pénzügyekért ő volt a felelős. A kecskeméti AN-26-osok – az említett időszakban – 14 esetben jártak el csalárd módon, külföldi szállításaik kapcsán. 11 esetben Cipruson, 2 esetben Szarajevóban, 1 esetben pedig Bocholtban jártak gépeikkel, és ezeken a helyeken meg is szálltak hotelekben. Hogy miként vették rá a magyar hajózok a recepciósokat magasabb számla kiadására, azt nem tudtuk meg. Az azonban bizonyossá vált az eljárásban, hogy a kárérték meghaladta a másfélmillió forintot.

 

„Repülőgép parancsnokként – a mellé beosztott rádióssal közösen – az I.r. vádlott 6 alkalommal, összesen 707 ezer forint, a VI.r. vádlott 1 alkalommal 154 ezer forint, a VII.r. vádlott 3 alkalommal, összesen 250 ezer forint, a VIII.r. vádlott 1 alkalommal 115 ezer forint, a IX.r. vádlott 3 alkalommal, összesen 319 ezer forint kárt okozott. A mellettük rádiósként szolgálatot teljesítő V.r. vádlott 1 alkalommal 221 ezer forint, a X.r. vádlott 5 alkalommal, összesen 552 ezer forint, a XI.r. vádlott 2 alkalommal, összesen 189 ezer forint, a XII.r. vádlott 2 alkalommal, összesen 173 ezer forint, a XIII.r. vádlott pedig 4 alkalommal, összesen 410 ezer forint kárt okozott az alakulatnak” – tudatta a Hírhatárral Juhászné dr. Prágai Erika törvényszéki bíró, sajtószóvivő.

 

A bíróság végül 10 hajózót marasztalt el ítéletében, a többiekkel szemben felmentő döntés született.

 

„A bíróság a fenti cselekmények elkövetése miatt a vádlottakat társ-tettesként elkövetett csalás bűntette miatt mondta ki bűnösnek, ezért valamennyijüket pénzbüntetésre, lefokozásra és az általa okozott kár összegének megfelelő mértékű vagyonelkobzásra ítélte. Emellett kötelezte őket, hogy az okozott kárt fizessék meg az alakulatnak, a kár után járó eljárási illetéket és a felmerült bűnügyi költséget pedig az államnak” – közölte a törvényszéki bíró.

 

Információink szerint a nyomozást nehezítette, hogy az ügyben tanúként szereplő külföldi recepciósok kihallgatása nehézkesen ment. Mint megtudtuk, a kecskeméti pilóták és rádiósok az eljárás ideje alatt szabadlábon védekeztek. Nyomozati forrásokból úgy tudjuk, ennek egyetlen oka a harckészültségi feladatok ellátása volt, ugyanis ennyi repülőtiszt kiesése esetén ez veszélybe került volna.

 

Az ítélet felmentő rendelkezését az arra jogosultak tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett, míg a bűnösséget megállapító rendelkezéseket az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik pedig felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést. Az ítélet így nem jogerős.

 

Sz. Szabolcs Erik

Utoljára frissítve: 2013-06-24 15:06:52

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Persze folyamatosan azt halljuk mindenhonnan, hogy mindig ragaszkodjunk az eredetihez, ne érjük be másolattal,...
Bővebben >>