Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Lehetetlen állapotok a MÁV-nál: veszélyben az utasok..?
2016-07-29 18:00:59
Lehetetlen állapotok a MÁV-nál: veszélyben az utasok..?

Lehetetlen állapotok a MÁV-nál: veszélyben az utasok..?

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint az alacsony bérek, túlhajszolt munkavállalók jellemzik a magyar MÁV-ot is.  A következő években tömegével vonulnak nyugdíjba, és az alacsony bérek miatt egyre nagyobb a pályaelhagyás ennél a szektornál is.

 

A 2012-ben elfogadott Munka törvénykönyvének a legutóbbi 14. módosítása a napokban lépet hatályba. A módosítás következtében egyes dolgozóktól elvették a mostanáig járó hétvégi pótlékot.  A rendelkezés javarészt a MÁV-csoport mintegy tízezer munkavállalóját érinti hátrányosan. Rajtuk kívül érinti még a villamos-, és gázipar egyes vállalatainál dolgozókat, például a portásokat és karbantartókat.

 

A pótlék eltörlését egyébként a vasúttársaság javasolta a kormánynak - annak folyományaként, hogy három év alatt elmaradt, több mint 5 milliárd forint nagyságú hétvégi pótlékot kénytelen utólag kifizetni számos ilyen munkarendbe vezényelt dolgozójának - hosszas pereskedések után. A kompenzáció lerovását 2016 végéig ígérik - ám ezt követően már nem lesz szükséges erre áldoznia a MÁV-nak, így igen nagy összeget spórolhat meg a dolgozóikon – fogalmaz a politikus.

 

 

A pótlék megvonása a MÁV-nál legalább 30 munkakör dolgozóit érinti - köztük a jegyvizsgálókat, forgalomirányítókat, kocsirendezőket és a diszpécsereket.  A pótlék nagysága egyenes arányban állt a munkások leterheltségével. Így pont a törvényesnél lényegesen hosszabb ideig műszakban lévő munkavállalók járnak rosszabbul - miközben a munkaerőhiány és a dolgozói túlterheltség, számos beszámoló szerint már a vasút működését veszélyezteti.

 

Az alacsony bérek, a túlhajszolt munkavállalók, a drámaivá vált létszámhiány, a Munka törvénykönyvének módosítása és annak hatályba lépése, félő, hogy felgyorsítja az elvándorlást! 

 

Ezzel szemben a MÁV vezetői, a helyenként havi ötmilliós fizetésben részesülnek. Pont ezek a vezetők szorgalmaznak olyan Mt. módosításokat, melyek fizetéscsökkenést eredményeznek a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott közel tízezer vasutas esetében!

Ezzel lépéssel veszélyeztetik a MÁV-nak a megfelelő és biztonságos működését.

Az elmúlt napokban többször hallottunk nem működő vasúti sorompókról, életveszélyes helyzetekről, jegyvizsgálók hiánya miatt el nem induló járatokról, sőt most már eltévedt vonatról is hallhattunk.

 

Bangóné felszólítja Tasó László Közlekedésfejlesztésekért felelős államtitkárt, hogy ha az elmúlt hetek botrányai után, ami személyét érintette, nem érezte úgy, hogy távozzon a politikából és a közéletből, akkor a MÁV megfelelő működése, a magyar emberek biztonsága és biztonságos közlekedésének érdekében mondjon le.

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve b...
Bővebben >>