Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Lekapcsolná Oroszországot a világhálóról Putyin
2014-09-21 11:21:19
Lekapcsolná Oroszországot a világhálóról Putyin

Lekapcsolná Oroszországot a világhálóról Putyin

nyugtalanító hírek pénteken jelentek meg a Vedomosti című gazdasági-politikai lapban, hétfőn pedig Vlagyimir Putyin elnökletével összeül a nemzetbiztonsági tanács, hogy megvitassák a projekt gyakorlati részleteit is. A Kreml egyébként, az amerikaiak kémkedésétől tartva, már hosszú ideje töpreng azon, hogyan függetlenedhetne a nyugati technológiától és digitális infrastruktúrától. Amiatt is aggódnak, hogy Washington, a nyugati szankciók részeként egy szép napon egyszerűen lekapcsolná Oroszországot arról az ip-cím rendszerről, amelyet a számítógépek azonosítására használnak, ily módon elszigetelve a világhálótól. Alternatívaként egy "nemzeti internet" kialakítását tervezik, amely később lehetővé tenné, hogy a kormány ellenőrzést gyakoroljon az orosz internet-felhasználói fölött. A Vedomosti értesülései szerint Oroszország jövő év elején vezetné be az új intézkedéseket.
 
Az orosz tévét és az ország újságainak nagy részét már így is a Kreml ellenőrzi. De Kínával ellentétben az orosz interneten eddig viszonylag szabadon áramolhattak az információk, bár voltak államilag szponzorált, Putyint támogató bloggerek is. A nyugati hírek azonban mégiscsak többé-kevésbé hozzáférhetők voltak, így a Kreml által némiképp átértelmezett események mögötti tényekről is tájékozódni lehetett. A hivatalos orosz csatornák pl. a kijevi fasiszták elleni hősies küzdelemként tálalták az ukrajnai eseményeket, és azt is tagadták, hogy orosz katonákat és nehézfegyvereket vetettek volna be. A nyugati sajtó munkatársait sem látják különösebben szívesen arrafelé: Steve Rosenberget a BBC moszkvai tudósítóját és munkacsapatát megverték, fényképezőgépeiket összetörték, amikor egy olyan lánnyal készítettek interjút, akinek fivérét az ukrán határnál, hadgyakorlat közben ölték meg.
 
Andrei Soldatov, az orosz titkosszolgálatok egyik szakértője rendkívül aggasztónak találja ezeket a tendenciákat, de nem hiszi, hogy a kormány teljes mértékben lekapcsolná Oroszországot a világhálóról, jóllehet ez technikailag lehetséges lenne. Az országban ugyanis meglepően kevés a nemzetközi érintkezési pont, s ezek mindegyike, így a Rostelecom is, kormányközeli érdekeltség. Kazahsztánban, a másik autokratikus államban már sikerült két évvel ezelőtt hasonló megoldást találni.
 
Kiss Kati
További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az aktuális lakberendezési trendekben előkelő helyet foglalnak el a különféle falpanelek, melyeket egyre többe...
Bővebben >>