Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
Levették a benzin ársapkáját kedden késő este – a kormány elismerte, hogy tovább nő az infláció
2022-12-07 16:11:55
Levették a benzin ársapkáját kedden késő este – a kormány elismerte, hogy tovább nő az infláció

Levették a benzin ársapkáját kedden késő este – a kormány elismerte, hogy tovább nő az infláció

 

„Bekövetkezett az, amitől tartottunk. Hétfőn életbe lépett az orosz kőolajszállítás-tilalma, ez zavarokat okoz az üzemanyagimportban. A brüsszeli szankciók eredménye az, hogy nem tudjuk tovább garantálni a 480 forintos benzinárat. Ezért a kormány megszünteti a benzinárstopot” – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kedd késő estére, 22 óra 30 percre meghirdetett rendkívüli Kormányinfón.

 

Gulyás beszámolója szerint a Mol arról tájékoztatta a kormányt, hogy import nélkül nem tudja tovább biztosítani az ország üzemanyag-ellátását. (A bejelentéssel egy időben meg is jelent a Magyar Közlönyben a benzinárstop megszüntetéséről szóló rendelet.) A miniszter később azt mondta: „az ország stratégiai készletei több hónapra elegendőek” – tudósított a 24.hu.

 

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója arról beszélt: káosz alakult ki az ellátásban. Több kútnál teljes leürülés történt. Hozzátette „utoljára a hetvenes-nyolcvanas években láttunk ilyet, hogy ilyen sorok alakultak ki a benzinkutaknál”.

 

Azzal folytatta, hogy minden tőlük telhetőt megtettek és megtesznek az ellátásbiztonság biztosításáért, és nem tudnak többet tenni, mint amit eddig tettek, ezt jelezték a kormánynak is. A Mol-vezér arról beszélt, a termelésből hiányzó benzin nagy részét az elmúlt hetekben Szlovákiából hozták. Az üzemanyaghiányra és a logisztikai problémákra csupán az import lehet megoldás. „Vissza kell állítani az importot” – tette hozzá, de megjegyezte, hogy ez nem egyik napról a másikra történik meg. „Ma kell lépni ahhoz, hogy a jövő év elején stabil üzemanyagpiaccal rendelkezzünk.” Hozzátette: két hónap múlva egy újabb kritikus helyzettel nézünk majd szembe, mert az újabb uniós szankciók hatását szerinte akkor lehet majd érezni.

 

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a 95-ös benzin 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül majd a Mol-kutaknál.

 

„A kivezetés emeli majd az inflációt” – mondta újságírói kérdésre Gulyás Gergely. A miniszter hangsúlyozta: a kormány fenntartotta az ársapkát, ameddig tehette. Szerinte az ársapka kivezetése után is az európai alsó harmadban lesz a magyar ár.

 

Tizenkét órával azt követően, hogy a kormány bejelentette, azonnali hatállyal megszüntetni az üzemanyag-árstopot, Orbán Viktor is megszólalt a döntésről. Bár a miniszterelnök maga írta alá kedden az erről szóló kormányrendeletet, ezidáig nem nyilatkozott róla nyilvánosan.

 

A Facebook-oldalán tett közzé egy posztot, amely szerint a kormány már ülésezik. Néhány szót is fűzött hozzá:

 

„Az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, bekövetkezett az, amitől tartottunk. Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk és a rezsivédelmi alapba irányítjuk.”

 

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista a...
Bővebben >>