Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Sarolta, Emese napja van.
Luxusvendéglő teraszára futnak be a jelzett turistautak
2022-05-22 19:16:31
Luxusvendéglő teraszára futnak be a jelzett turistautak

Luxusvendéglő teraszára futnak be a jelzett turistautak

 

A korábban Király Albert menedékháznak nevezett épületben már hosszú évek óta nem az egyszerű kirándulókat várják, hanem a fizetőképesebb vendégeket. Kizárva tudomásunk szerint senki nincsen, de az ottani árak egy átlagembernek kissé magasak. Mostanra az egész épület előtti térséget elfoglalja a vendéglő terasza, így hiába mássza meg valaki a 404 méteres hegyet, a panorámából nem élvezhet szinte semmit. Különösen most nem, mert a Pilisi Parkerdő Zrt sárga kordonnal elzárta még a szikla tetejére kiképzett, korláttal ellátott kilátóteraszt is. Lehet, hogy itt javítgat valamit, de a környéken több ennél jóval veszélyesebb hely is van, de ott még sem korrigál a turistautak állapotán, a ténylegesen meglévő komoly baleseti kockázat ellenére sem.

 

A jelzett turistautak közül kettő úgy ér fel a hegyre, hogy két oldalról közvetlenül bevezet a vendéglő teraszába. A harmadik irányból, ahol az autóparkoló van, tábla jelzi, hogy a vendégeknek várakozniuk kell, míg a pincérek helyet, üres asztalt találnak nekik. Viszont a turistaösvényen érkezők nem mennek el a tábla előtt így furcsán néz egymásra felszolgáló és kiránduló.

 

Lényegében a vendéglősök nem kalkulálnak a gyalog felérkezőkkel, akik tényleg jóval kevesebben vannak, mint a hegyet autóval megmászók. Sőt annyi a gépjármű, hogy még parkolni sem tudnak és egymásra dudálnak, a beláthatatlan kanyarokkal tűzdelt keskeny és meredek hegyi úton. Évekkel ezelőtt az út utolsó nyolcszáz méteres szakasza le volt zárva és csak az ott lévő parkolóig jöhettek fel az autók. Persze a Pilisi Parkerdő Zrt, aki a ház tulajdonjogát bírja, azt nézi, hogy a nagyobb bevétel esetén magasabb bérleti díjat kérhet. Más szempontot nem kíván érvényesíteni.

 

Megkérdeztünk egy természetvédőt, aki elmondta:

 

„A Vaskapu Dobogókőhöz hasonlóan szabadidős (nem turista, nem mozgásra épülő) célponttá vált, minden bizonnyal szándékosan, főleg azért, mert adott volt az út. Az ilyen utak ma  már valószínűleg nem épülhetnének meg, de itt volt, hát lehetővé tették, hogy ide azok is eljussanak, akik amúgy egy métert sem mennek autó nélkül. Nem biztos, hogy ez összességében jó ötlet. Az viszont tény, hogy az autózás nincs jó hatással a védett természeti értékekre, és az út hozzásegít a környék túl-használatához. Ha legalább lenne egy kilométer, amit gyalogolni kellene, valószínű, nem lenne ekkora a tömeg odafenn. Így viszont nyereséges a vállalkozás.  Persze lehet azt is mondani, a hátizsákos turistáknak marad más hely, ahova ezek az autósok nem jutnak fel. A Parkerdő ezen a helyszínen azoknak  kedvez, akik bármilyen okból nem használják  a lábukat. Az egésznek annyi értelme van, hogy szép környezetben, csodás kilátás mellett lehet jót enni és  van egy réteg, akinek ez megéri és szereti, de semmi pénzért nem mászna fel egy kaptatón egy szendviccsel a zsebében.”

 

 Megmértük: az autóval a legelsőnek felérkezőknek mindössze 12 métert kell gyalogolniuk a szélső asztalokig.

 

 A teljes körű tájékoztatáshoz az is hozzátartozik, hogy a kiszolgálás korrekt és viszonylag gyors. Az ételek és az italok jó minőségűek és az árak ahhoz képest magasak, hogy sokan turistaházként emlékeznek a helyre és az új térképeken is még így tüntetik fel.

 

Kertész Z István/kép: Székely Ildikó

 

 

További híreink
Hatvan éve nem büntetik a melegséget Magyarországon
Hatvan éve, 1962. július 1-jén lépett hatályba az a rendelet, amely megszűntette a felnőtt férfiak egymás közötti, beleegyezésen alapuló kapcsolatának büntetését.
2022-07-03 11:26:50, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Böjte Csaba reagált a gyerekeket szexuálisan is bántalmazó nevelő ügyére
A Böjte Csaba nevével fémjelzett alapítvány két Hargita megyei otthonában bántalmazta szexuálisan és fizikailag a gyerekeket egy nevelő az ügyészség szerint. A tíz éven á...
2022-07-03 11:26:44, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Lemondott a Pornhub pornóoldalt működtető cég vezérigazgatója és egy vezetője
Lemondott a Pornhub mögött álló Mindgeek cég két magas beosztású vezetője – számolt be a The Verge nyomán a Telex. Mindketten egy, a pornóoldallal kapcsolatos riport megj...
2022-06-28 15:40:07, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hiába döntjük el, hogy beépíthető sütőt szeretnénk, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy mire kell figyelni ...
Bővebben >>