Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
Luxusvendéglő teraszára futnak be a jelzett turistautak
2022-05-22 19:16:31
Luxusvendéglő teraszára futnak be a jelzett turistautak

Luxusvendéglő teraszára futnak be a jelzett turistautak

 

A korábban Király Albert menedékháznak nevezett épületben már hosszú évek óta nem az egyszerű kirándulókat várják, hanem a fizetőképesebb vendégeket. Kizárva tudomásunk szerint senki nincsen, de az ottani árak egy átlagembernek kissé magasak. Mostanra az egész épület előtti térséget elfoglalja a vendéglő terasza, így hiába mássza meg valaki a 404 méteres hegyet, a panorámából nem élvezhet szinte semmit. Különösen most nem, mert a Pilisi Parkerdő Zrt sárga kordonnal elzárta még a szikla tetejére kiképzett, korláttal ellátott kilátóteraszt is. Lehet, hogy itt javítgat valamit, de a környéken több ennél jóval veszélyesebb hely is van, de ott még sem korrigál a turistautak állapotán, a ténylegesen meglévő komoly baleseti kockázat ellenére sem.

 

A jelzett turistautak közül kettő úgy ér fel a hegyre, hogy két oldalról közvetlenül bevezet a vendéglő teraszába. A harmadik irányból, ahol az autóparkoló van, tábla jelzi, hogy a vendégeknek várakozniuk kell, míg a pincérek helyet, üres asztalt találnak nekik. Viszont a turistaösvényen érkezők nem mennek el a tábla előtt így furcsán néz egymásra felszolgáló és kiránduló.

 

Lényegében a vendéglősök nem kalkulálnak a gyalog felérkezőkkel, akik tényleg jóval kevesebben vannak, mint a hegyet autóval megmászók. Sőt annyi a gépjármű, hogy még parkolni sem tudnak és egymásra dudálnak, a beláthatatlan kanyarokkal tűzdelt keskeny és meredek hegyi úton. Évekkel ezelőtt az út utolsó nyolcszáz méteres szakasza le volt zárva és csak az ott lévő parkolóig jöhettek fel az autók. Persze a Pilisi Parkerdő Zrt, aki a ház tulajdonjogát bírja, azt nézi, hogy a nagyobb bevétel esetén magasabb bérleti díjat kérhet. Más szempontot nem kíván érvényesíteni.

 

Megkérdeztünk egy természetvédőt, aki elmondta:

 

„A Vaskapu Dobogókőhöz hasonlóan szabadidős (nem turista, nem mozgásra épülő) célponttá vált, minden bizonnyal szándékosan, főleg azért, mert adott volt az út. Az ilyen utak ma  már valószínűleg nem épülhetnének meg, de itt volt, hát lehetővé tették, hogy ide azok is eljussanak, akik amúgy egy métert sem mennek autó nélkül. Nem biztos, hogy ez összességében jó ötlet. Az viszont tény, hogy az autózás nincs jó hatással a védett természeti értékekre, és az út hozzásegít a környék túl-használatához. Ha legalább lenne egy kilométer, amit gyalogolni kellene, valószínű, nem lenne ekkora a tömeg odafenn. Így viszont nyereséges a vállalkozás.  Persze lehet azt is mondani, a hátizsákos turistáknak marad más hely, ahova ezek az autósok nem jutnak fel. A Parkerdő ezen a helyszínen azoknak  kedvez, akik bármilyen okból nem használják  a lábukat. Az egésznek annyi értelme van, hogy szép környezetben, csodás kilátás mellett lehet jót enni és  van egy réteg, akinek ez megéri és szereti, de semmi pénzért nem mászna fel egy kaptatón egy szendviccsel a zsebében.”

 

 Megmértük: az autóval a legelsőnek felérkezőknek mindössze 12 métert kell gyalogolniuk a szélső asztalokig.

 

 A teljes körű tájékoztatáshoz az is hozzátartozik, hogy a kiszolgálás korrekt és viszonylag gyors. Az ételek és az italok jó minőségűek és az árak ahhoz képest magasak, hogy sokan turistaházként emlékeznek a helyre és az új térképeken is még így tüntetik fel.

 

Kertész Z István/kép: Székely Ildikó

 

 

További híreink
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati ...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Míg Orbánnak alig van pénze, az apja uradalma egyre csak hízik
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori birtokát.
2024-03-17 11:51:57, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A részletek egyelőre nem ismertek, vizsgálat indult az ügyben.
Bővebben >>