Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Ma 10 éves az őszödi beszéd
2016-05-26 16:40:52
Ma 10 éves az őszödi beszéd

Ma 10 éves az őszödi beszéd

Tömör leszek, és csak arról az aspektusról írok, ami szerintem fontos, és így 10 év távlatából szerintem érdemes róla írni. Ez pedig az, hogy végül is ebben az egész történetben ki volt a nagyon hülye?!

 

Az, hogy egész pontosan hogy szivárgott ki az őszödi beszéd, azt úgy tűnik nem fogjuk elég nagy bizonyossággal és világosan megtudni. A lenti forgatókönyv szerintem közel állhat az igazsághoz, és nekem ennyi elég. Az szerintem elég világos, hogy a beszédet egy MSZP-s politikus szivárogtathatta ki.

 

Ami szerintem nagyon nagy vonalakban történt, az a következő: 2006-ban a választások után Gyurcsány Ferenc bizonyos dolgokat keresztül akart vinni a saját frakciójában. Mivel jelentős ellenállás volt, ezért azt találta ki, hogy egy igen erősen odamondó támadást intéz a frakciója ellen Őszödön, és az ellenzőket ezzel annyira meglepi, hogy nem fognak tudni ellenkezni, ezzel a kommunikációs fogással rövidtávon Gyurcsány Ferenc eredményt ért el: sikerült bizonyos dolgokat keresztülvinnie, ennek volt köszönhető a 2006-2008-as reformidőszak.

 

 

Na most, szerintem:

 

1. Gyurcsány Ferencnek igaza volt a reformokat illetően. Magyarország még ma is szarban van, és ennek egy igen jelentős oka az, hogy az oktatási és egészségügyi reform nem történt meg. E két ágazat ma, 10 év múltán ránk dől, mert a Fidesz soha nem merte megreformálni ezt a két nagy ágazatot. A Fidesz és Orbán ehhez gyáva, ostoba, konkrétan Orbán nem államférfi, hanem maffiavezér.

 

2. Gyurcsány Ferencnek rövidtávon igaza volt, bejött a kommunikációs attack. A csatát megnyerte.

 

3. Gyurcsány Ferenc a háborút elvesztette: hosszú távon a manővere visszaütött.

 

4. Ennek oka a kiszivárogtatás, ami viszont nemcsak Gyurcsány Ferencet ásta el 10 évre, hanem az MSZP-t is.

 

5. Az MSZP-s politikus bosszúja tehát olyan szinten volt rövidlátó ("nem baj, ha beledöglünk, de dögöljön meg a Gyurcsány tehene is!"-szinten), hogy az irracionális. A szivárogtatás egy lose-lose akció volt MSZP-Gyurcsány viszonylatban. Azaz nagyon irracionális.

 

6. Gyurcsány a kommunikációs támadásával kockáztatott, és ez nem jött be. De ez a kockázatvállalása nem volt irracionális. Bár gondolhatott volna az MSZP adott politikusok irracionális reakciójára, lehet, hogy gondolt is, de racionális volt feltételezni, hogy ez nem következik be. Igen, van olyan, hogy valaki racionálisan kockáztat, és mégis veszít.

 

7. Gyurcsány kockázatvállalása bátor volt, racionális, de merészségében talán egy kicsit túl sok. Mint ahogy érveltem, még be lehetett vállalni, de talán még Gyurcsány sem vállalta volna be sokkal korábban vagy utána. Gyurcsány 2006-ban túl volt egy merész, és sikeres hatalomátvételen az MSZP-ben (2004-ben Medgyessy után), és egy nyert a 2006-os választáson, amelyet meglepetésszerűen úgy nyert meg, hogy egy hasonlóan erős kommunikációs offenzivát vállalt be Orbán ellen a miniszterelnök-jelölti vitában. Ezek után nyilván bátrabb volt, mint amilyen normális ember lett volna, vagy mint amilyen ő maga lett volna máskor. Kissé elbízta magát. Racionális számítás szerint be lehetett vállalni a kockázatot, de ami bekövetkezett, az kis százalék eséllyel benne volt a pakliban.

 

8. A Fidesz nyilván nyert ezzel, miközben semmi érdeme nem volt ebben. A karaktergyilkos kampányt és a 2006-os zavargásokat politikai kegyetlenséggel végigvitték. Ez egyébként az országnak sokat ártott, azóta megváltozott a világ, például lehetetlen a nemzeti minimum, a kompromisszumos politizálás. Innentől csak még mélyebbre vezetett az út a mostani maffia-államig. Egy maffiamódszerrel hatalomra került párttól ez nem is meglepő.

 

9. Orbán Viktor azóta számos alkalommal ugyanolyan módon túlzott elbizakodással túltolta a drótszamarat, de az ország nem büntette meg. Ennek az eredménye azonban nem lehet más, mint az, hogy egyszer valamikor még nagyobbat fog bukni. Ez is egy lose-lose szituáció az országnak és Orbán Viktornak. Mindkettőnek rossz az, ha Orbán tovább húzza.

 

Gyurcsány Ferenc tanult az őszödi beszédből. Orbán Viktor nem. Őneki még buknia kell ahhoz, hogy tanuljon. Ja, és az ország sem tanult még belőle, hiszen azóta is menetel a szakadékba.

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság már szinte minden egyes feladatnak, ami fellelhető a háztartásban, annak elérhető a gépesített megold...
Bővebben >>