Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Judit napja van.
Magyar találmányként világít a bicikliút Egerben
2015-12-07 21:21:24
Magyar találmányként világít a bicikliút Egerben

Magyar találmányként világít a bicikliút Egerben

Arról az egy kilométeres szakaszról van szó, ami Felnémetet Eger belvárosával köti össze és ahol nemrég viszonylagos médiacsendben átadták az ország első világító burkolatú bicikliútját.

 

A Living Road Világító Útburkolati jel néven levédetett találmány helyi fejlesztés és már legalább 5 éve létezik - ezt Farkas Tibor feltaláló mesélte az Indexnek telefonon. Azt is elmesélte, hogy az ötlet akkor született, amikor külterületen biciklizett, és egy kanyar elnézése után elesett. A férfi nem szakmérnök, és még a végzettsége sem hasonló, de azt mondta, hogy vállalkozóként előfordul, hogy "kifejleszt ezt-azt".

 

A technológia arra nyújthat megoldást, hogy a közvilágítás kiépítése, a hasznához képest igen drága egy ilyen frekventált környéken. A találmány lényege, hogy a hagyományosan felfestenek egy bevonatot, ami tartalmaz egy világító pigmentet. Ez a pigment képes hosszan, akár tizenkét órán át utánvilágítani, és csekély fény mellett is feltöltődik. A világító festés már meglévő és új bicikliútra is telepíthető.

További híreink
XIII. kerületi kortárs építészet az elmúlt évtizedben - kiállítás
Egy település, egy kerület dinamikus fejlődését jól mutatja a színvonalas kortárs építészeti alkotások nagy aránya. A XIII. kerületben az elmúlt évtizedekben számos kortá...
2016-12-10 05:09:54, Hírek, Színes Bővebben
Sosem fogyott még annyi áram Magyarországon, mint csütörtökön
Megdőlt az áramfogyasztási rekord: a december 8-án mért 6749 megawatt az eddigi legmagasabb rendszerterhelési adat Magyarországon - közölte a Magyar Villamosenergia-ipari...
2016-12-09 21:35:54, Hírek, Színes Bővebben
A Zenit az Év Újbora
A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének bora nyerte az Év Újbora címet.
2016-12-09 14:31:58, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Lemondott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. A sportvezető ezt szerda reggel közölte az MTI-vel.
Bővebben >>