Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
Magyar találmányt dicsér a CNN
2015-04-16 11:00:41
Magyar találmányt dicsér a CNN

Magyar találmányt dicsér a CNN

A CNN online kiadása Gutai Mátyás magyar építész világtalálmányával, a vízházzal foglalkozik. Gutai Mátyás világkarriert futott be. A Budapesti Műszaki egyetem és a tokiói egyetem közös projektje keretében létrehozott prototípust az Európai Únió is támogatta, tavaly a feltaláló személyesen mutatta be a “vízzel töltött házat” a magyarországi szakmai közönségnek is.

 

A Gutai-ház lényege, hogy a falakon és az üvegből készült oldalfelületek között több centiméter vastagságban víz áramlik (sőt a padló, és a mennyezet is vízzel van töltve), ami egy komfortérzet növelő hőkiegyenlítő hatást nyújt. A hatás a Föld háromnegyedét borító víz kiegyenlítő hatásához hasonlóan akadályozza meg, hogy a ház nagy hőségben elviselhetetlenül meleg legyen, nagy hidegben pedig nagymennyiségű energiára legyen szükség a felfűtéséhez. Mindez energiatakarékos fenntartáshoz vezet, egyszerűen víz felhasználásával – számolt be a találmány részleteiről az ingatlanbazar.hu.

 

 

Gutai elmondta a CNN-nek, hogy a vizet most olyan természetes adalékkal keverik, amely a környezet szennyezése nélkül elviselhető szintre teszi a víz fagypontját. A cél a zöld környezet megóvása, illetve az építési technológiák “kizöldítése”, miközben a felhasznált fűtési-hűtési energia mennyisége csökken.

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>