Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
Május 17-én szavazhatnak a Normafa-projektről, de csak a XII. kerületiek
2015-03-27 12:14:13
Május 17-én szavazhatnak a Normafa-projektről, de csak a XII. kerületiek

Május 17-én szavazhatnak a Normafa-projektről, de csak a XII. kerületiek

 
A hivatalos kiírás: "Egyetért-e Ön a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (I. 27.) számú határozatában foglaltak szerint?"És hogy mi mindenről dönthetnek a helyiek a Normafaként elhíresült, de a valóságban sokkal nagyobb területet felölelő térség fejlesztésével kapcsolatban, azt pontokba szedett határozat rögzíti. Eszerint a XII. kerületi önkormányzat képviselőtestülete megegyezett a főbb pontokban. 
 
A magyarázó dokumentum leszögezi, hogy a Normafa-térség jelentős része a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozik, a projekt területi elhelyezkedése nagyjából a Zugligeti úttól Budakeszi határáig, valamint a Szépjuhászné úttól, illetve a Ságváriligettől a Hegyhát útig terjed. 
 
Ígéret van arra, hogy a rekonstrukció során a Natura 2000-es természetvédelmi hatásbecslés megállapításaira figyelemmel lesznek és a környezetvédelmi előírásokat is betartják. Továbbá ügyelni kell a környéken élők nyugalmára és az egész évben fenntarthatóság elvévre is. A határozat kitér arra is, hogy a közbiztonság javítását felügyeleti jelenléttel és kamerás megfigyeléssel kell megoldani. 

 
A közlekedés szabályozásában a tömegközlekedés előnyben részesítése a fő cél, amelyet parkolóhelyek létesítésével, a Távcső utca kiépítésével, a jelenlegi normafai parkoló felszámolásával és az autóbusz-forduló mostani Olimpia szálló helyére való átköltöztetésével, valamint a fogaskerekű Moszkva térre és idáig való meghosszabbításával kívánnak elérni. A Gyermekvasúton a környezetbarátabb üzemmódra való áttérést javasolják. Ottani dolgozóktól azt is megtudtuk, hogy a Széchenyi-hegy és a Szépjuhászné (Ságváriliget) szakaszon sűrűbb, akár 20 perces menetsűrűség elérését tartanák kívánatosnak a térségfejlesztők. 
 
A továbbiakban a jóléti kérdésekből néhányat kiemelnénk, ilyen például a futók, túrázók, kerékpárosok és sífutók által használt útvonalak szétválasztásának terve. A téli időszakban korlátozott síelési lehetőséget biztosítanának. Eszerint a Szaniszló rét környékén oktató sífutó pálya létesülne, a Kis-Norma lejtőn pedig a Mátyás király útig terjedően visszaállítanák a hajdani sípályát. Ide mobil felvonót és a természeti környezetet nem károsító húzóliftet telepítenének, illetve adalékmentes, csapadékvízből előállított hó felhasználásával javítanák a sportolási lehetőséget. Továbbá szétválasztanák a sí és szánkózó pályákat.
 
A dokumentum két nagy ingatlan fejlesztéséről, illetve rendbehozataláról is rendelkezik, a Béla király úti - jelenleg elzárt - épülettömb, a volt Fácán vendéglő, valamint a hajdani zugligeti lóvasúti végállomás épületének rehabilitációjáról és közösségi funkciókba adásáról. Egy harmadik ingatlant kisajátítás után lebontanának, ez pedig az Olimpia szálló, amelynek helyén a már említett közlekedési csomópont kialakításra kerülhetne. És ami figyelemre méltó: nincs szó a Normafa-lejtőbe való templomépítésről.
 
Az Anna kápolna - egyelőre más templom építése nincs a tervben
 
 
Ebben a határozatban látszólag alig van már olyan passzus, ami elfogadhatatlan lenne egy átlagos természetkedvelő számára. Kikerültek belőle az extrém beruházások - például a Harang-völgyi betonoszlopok, a síparadicsomi elképzelések, és az is, hogy újabb építményeket húzzhassanak fel. Ugyanakkor az alaposabb szemlélőt, vagy a környéket jól ismerőt több dolog is nyugtalaníthatja.
 
Leginkább a Béla király úti hatalmas épülettömb felújítása, ami önmagában is hatalmas összeg. Bár ennek általában örülni kellene, ma nem látható, hogy ez az egyetlen tétel milyen hatalmas költséget emészthet fel a rendelkezésre álló keretből. Továbbá milyen közfunkciója lehet ennek az ingatlan-együttesnek, amely a rendszerváltozás óta üresen áll? A volt lóvasúti végállomás épületének helyreállítása is üdvözítő lehet - bár ez sem két fillér. Ugyanakkor a zugligeti villamos visszaállítása még nyomokban sincs a tervekben. 
 
Szintén egy szó sem esik a lezárt Disznófő-forrás és a mellette álló, tradicionálisan híres vendéglő kisajátításáról és újbóli kinyitásáról. Szintén értelmezhetetlen a Normafa síház funkciójának bővítéséről szóló elképzelés, hiszen annak nemrég csökkent le a népszerűsége. Ennek oka a Pilisi Parkerdő Zrt. egy hibás döntése, amellyel olyan vállalkozó kezébe adta a létesítmény, aki az egyszerű túrázók által is megfizethető fedett büfét luxusvendéglővé alakította át. Az is kérdéses, hogyan akarják az itt épülő turistautakat a Hűvösvölgyig és a Hármashatár-hegyig meghosszabbítani. Azok a területek már nem a projekt részei, a főváros II. és III. kerületéhez tartoznak. A turistajelzések országos rendszerben vannak - azon változtatni nem lenne szabad.
 
 Normafa Síház - kevesebb kuxus, de alacsonyabb árak kellenének!

 
Az a kérdés is felmerül, hogy miért csak a helyiek szavazhatnak, holott ide szinte az egész fővárosból, sőt, az egész országból kirándulnak az emberek. Az sem mellékes, hogy a terület legnagyobb részét, több mint 90 holdat 1893-ban, míg 82 holdnyi részt, magát a Normafát és a Zugligetet meg 1937-ben megvásárolta az akkori főváros, így erkölcsileg minimum egész Budapest lakosságának joga lenne szavazni, mert ősei pénze is benne fekszik a területben.
 
(A keretes írásban a Fácán épülettömbjének egykori hivatalos bemutatását olvashatják. Itt működött az 1920-as–30-as években a Zugligeti Üdülőtelep Rt.)
 
 
Fotó: Pataki Lilla, archív képek Kertész Z István
 
Kertész Z István
 
Kapcsolódó írásaink:

Utoljára frissítve: 2015-03-27 13:32:35

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghat...
Bővebben >>