Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
Marad a Hóman utca Vácott – a népszavazásig
2016-07-28 19:10:26
Marad a Hóman utca Vácott – a népszavazásig

Marad a Hóman utca Vácott – a népszavazásig

Vác polgármestere, Fördős Attila a Magyar Nemzetnek írt levelében felidézte, hogy 15 évvel ezelőtt a város akkori vezetősége azért nevezte el Hóman Bálintról a szóban forgó utcát, mert 2000-ben megkezdődött a váci rabtemető feltárása, és az ásatások során itt találták meg Hóman Bálint földi maradványait. Négy évvel később az utca neve Kodály Zoltánra módosult, 2007-ben azonban egy újabb összetételű testület ismét Hóman Bálintról nevezte el az említett útszakaszt.

 

A polgármester nyomatékosította: azóta, hogy őt 2010-ben megválasztották, a Váci Zsidó Hitközség elnöke szóban többször is megfogalmazta az utca átnevezésének igényét. Ezt Turai János, az egyházi szervezet elnöke legutóbb tavaly, a székesfehérvári Hóman Bálint-szobor-állítás körül kirobbant botrány idején tette meg.

 

Ugyanebben a témában az Együtt, az MSZP és a DK képviselői is tettek indítványt. Az önkormányzat a Magyar Tudományos Akadémiától kért állásfoglalást az ügyben, az Akadémia azonban nem tartotta kizártnak annak lehetőségét, hogy a politikusról utcát lehessen elnevezni.

 

Fördős Attila hozzátette: végül „az országot és a várost ért méltánytalan támadások s a társadalmi béke érdekében” maga javasolta, hogy Rabtemető utcára módosítsák az utca nevét. Ezt elfogadta az ellenzék, és végül – a teljes képviselő-testület is. Mivel azonban a törvény a népszavazás lezárásáig utcanév-változtatási tilalmat ír elő, csak november 1-jétől kerül ki a Rabtemető utca felirat a megfelelő helyekre – tette hozzá.

 

(mno.hu; kép: vaci-naplo.hu)

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A rövid válasz: igen! Nemcsak, hogy bátran kombinálhatod ezt a két szuper összetevőt, de bátorítunk is rá, ugy...
Bővebben >>