Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ferenc napja van.
Medeától Don Joséig 2. - Megszállott szerelem
2014-07-29 09:04:31
Medeától Don Joséig 2. - Megszállott szerelem

Medeától Don Joséig 2. - Megszállott szerelem

Úgy szeretsz, hogy az már fáj? Leggondosabb igyekezeted ellenére is folyton-folyvást olyan társba botlasz, aki már foglalt, képtelen viszonozni érzelmeidet, esetleg afféle zűrös alak, akit még legjobb barátaidnak sem mutogatsz szívesen? Netán nemcsak a szerelemtől van állandóan bódult állapotban? Más már rég otthagyta volna, de te, magad sem érted miért, kitartasz mellette.
 
Tévedés lenne azt hinni, hogy csak a nők szenvednek a Medea szindrómától. Míg például akárhányszor megnéznénk a Carment az Operában, nem szívesen lennénk Don José helyében a hétköznapi életben. 
 
Bár kétségtelen, hogy a társadalom egészséges működéséhez be kell tartani bizonyos szabályokat és normákat, és vannak olyan személyiségtípusok, akik alkalmasabbak másoknál ezek betartatására, nekik se tesz jót ha megfelelési kényszerük elnyomja spontaneitásukat.

 
Don Josék nemcsak a különböző hatósági szervek munkatársai, sportolók, tisztviselők között akadnak szép számban, hanem az üzleti szférában, de akár az iskolák, egyetemek első eminensei, mintadiákjai között is. Nem egyszer biológiai életkoruknál, vérmérsékletüknél koravénebben élnek, energiáikat felemészti az üzleti élet vagy a hivatalok taposómalma. 
 
Ha mindennapjaik túlságosan életszerűtlenné válnak, sorsuk alaposan befűthet nekik, életükbe vezérelve a Végzet Asszonyát, aki egész más szélsőséget képvisel, mint ők. E típus Carmenből is ismert változatánál zabolátlanul áradnak az érzelmek. A dráma királynőjénél a szenvedélyek, hangulatok, ösztönök lavináját semmiféle társadalmi gátlás, egyéni felelősségérzet nem képes mederben tartani, így esetében a kalandvágy, a szabadságigény pusztító és önpusztító méreteket ölt. 
 
Nem csoda tehát, ha időnként fenekestől felfordul élete, és ilyenkor, átmeneti megoldásként csakugyan jól jön egy Don José. Az idill azonban nem lesz sem tartós sem feszültségmentes, hiszen Carmen nem azért vette rá a férfit, hogy segítsen megszöknie a börtönből, hogy immár mozgalmasnak szánt mindennapjait is egy börtönőr vigyázza. Csakhogy, Medeához hasonlóan ebben az esetben már Don José is túlságosan sokat fektetett a kapcsolatba - és túlságosan sokat veszített is, semhogy a rugalmas elszakadás elveit szem előtt tartva elengedje partnerét, mint ahogy azt egyes pszichológia iskolák kívánatosnak tartanák. Sajnos, ezeket a forgatókönyveket a való élet írja, ezért holmi torreádorok felbukkanása a normák, szabályok korábban oly elkötelezett őrét is dühödt bikává változtatja, aki elkeseredésében akár a legszigorúbb tilalmakat, tabukat is képes felrúgni, gyakran saját magát és másokat is tragédiába sodorva. 
 
 
Kiss Kati
 

Utoljára frissítve: 2014-07-29 09:05:26

További híreink
Szabó Alexandra a magyar boccia sport első női Európa-bajnoka
Sevillában rendezték meg a boccia Európa Bajnokságot, amelyen a Pécsi Tudományegyetemen hallgatója, Szabó Alexandra egyéniben és párosban is érmet szerzett.
2021-12-01 20:53:49, Hírek, Színes Bővebben
Angol nyelvű biotechnológus képzés indúl Pécsen
Országosan egyedülálló angol nyelvű biotechnológia BSc képzést indít a Pécsi Tudományegyetem gyógyszerészkara
2021-11-30 20:43:12, Hírek, Színes Bővebben
Önvallomás a kitartásról
Jótékonysági előadás a Lénárd Kata Emlékalap támogatására, a befolyt összeget pályázati úton osztja ki a Pécsi Közösségi Alapítvány.
2021-11-29 02:43:11, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Miközben a Koronavírus-járvány Budapesten is egyre nagyobb méreteket ölt a BKK vezetése az autóbuszjáratokon t...
Bővebben >>