Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Menyhért napja van.
Medeától Don Joséig 2. - Megszállott szerelem
2014-07-29 09:04:31
Medeától Don Joséig 2. - Megszállott szerelem

Medeától Don Joséig 2. - Megszállott szerelem

Úgy szeretsz, hogy az már fáj? Leggondosabb igyekezeted ellenére is folyton-folyvást olyan társba botlasz, aki már foglalt, képtelen viszonozni érzelmeidet, esetleg afféle zűrös alak, akit még legjobb barátaidnak sem mutogatsz szívesen? Netán nemcsak a szerelemtől van állandóan bódult állapotban? Más már rég otthagyta volna, de te, magad sem érted miért, kitartasz mellette.
 
Tévedés lenne azt hinni, hogy csak a nők szenvednek a Medea szindrómától. Míg például akárhányszor megnéznénk a Carment az Operában, nem szívesen lennénk Don José helyében a hétköznapi életben. 
 
Bár kétségtelen, hogy a társadalom egészséges működéséhez be kell tartani bizonyos szabályokat és normákat, és vannak olyan személyiségtípusok, akik alkalmasabbak másoknál ezek betartatására, nekik se tesz jót ha megfelelési kényszerük elnyomja spontaneitásukat.

 
Don Josék nemcsak a különböző hatósági szervek munkatársai, sportolók, tisztviselők között akadnak szép számban, hanem az üzleti szférában, de akár az iskolák, egyetemek első eminensei, mintadiákjai között is. Nem egyszer biológiai életkoruknál, vérmérsékletüknél koravénebben élnek, energiáikat felemészti az üzleti élet vagy a hivatalok taposómalma. 
 
Ha mindennapjaik túlságosan életszerűtlenné válnak, sorsuk alaposan befűthet nekik, életükbe vezérelve a Végzet Asszonyát, aki egész más szélsőséget képvisel, mint ők. E típus Carmenből is ismert változatánál zabolátlanul áradnak az érzelmek. A dráma királynőjénél a szenvedélyek, hangulatok, ösztönök lavináját semmiféle társadalmi gátlás, egyéni felelősségérzet nem képes mederben tartani, így esetében a kalandvágy, a szabadságigény pusztító és önpusztító méreteket ölt. 
 
Nem csoda tehát, ha időnként fenekestől felfordul élete, és ilyenkor, átmeneti megoldásként csakugyan jól jön egy Don José. Az idill azonban nem lesz sem tartós sem feszültségmentes, hiszen Carmen nem azért vette rá a férfit, hogy segítsen megszöknie a börtönből, hogy immár mozgalmasnak szánt mindennapjait is egy börtönőr vigyázza. Csakhogy, Medeához hasonlóan ebben az esetben már Don José is túlságosan sokat fektetett a kapcsolatba - és túlságosan sokat veszített is, semhogy a rugalmas elszakadás elveit szem előtt tartva elengedje partnerét, mint ahogy azt egyes pszichológia iskolák kívánatosnak tartanák. Sajnos, ezeket a forgatókönyveket a való élet írja, ezért holmi torreádorok felbukkanása a normák, szabályok korábban oly elkötelezett őrét is dühödt bikává változtatja, aki elkeseredésében akár a legszigorúbb tilalmakat, tabukat is képes felrúgni, gyakran saját magát és másokat is tragédiába sodorva. 
 
 
Kiss Kati
 

Utoljára frissítve: 2014-07-29 09:05:26

További híreink
A Szent Koronáról a Zsolnay Negyedben
Érdekességek a Szent Koronáról címmel tart előadást Woth Imre, a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének elnöke a Zsolnay Negyed Apostolos termében augusztus 23-án 18 órá...
2019-08-22 02:31:20, Hírek, Színes Bővebben
Szeptemberben költözhetnek
Új épületbe költözik a női átmeneti szálló és éjjeli menedékhely Pécsett.
2019-08-21 02:31:09, Hírek, Színes Bővebben
Az államalapítás és a kenyér ünnepe
Bábszínházi előadással, koncerttel, kézműves vásárral és jótékonysági kenyérárusítással várják a pécsieket az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án délután.
2019-08-20 02:41:48, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Elkészült a Belvárosi híd dilatációs elemeinek cseréje, így csütörtökön este 8 órától újra megindult a forgalo...
Bővebben >>