Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Andrea napja van.
Még vita tárgya, hogy kik kapják a megüresedett ellenzéki helyeket az országgyűlésben
2022-04-21 19:32:46
Még vita tárgya, hogy kik kapják a megüresedett ellenzéki helyeket az országgyűlésben

Még vita tárgya, hogy kik kapják a megüresedett ellenzéki helyeket az országgyűlésben

 

Úgy látszik még mindig nem ébredtek fel az ellenzéki összefogás pártjai, napok óta tart a vita arról, hogy kik töltsék be a fel nem vett mandátumokat a parlamentben. Pont az ilyen hosszas és a valóságban semmit nem hozó vitákra pazarolták a kampányban az értékes időt, a nehezen megszült közös ellenzéki lista ügyében. Most ugyanez látszik folytatódni, azon a néhány helyen megy a vita, amelyet Márki-Zay Péter, Dobrev Klára és Karácsony Gergely nem vesz át.

 

Úgy tűnik az érintett pártok, csakis azt nézik, hogy számukra mi a kedvező, A jobbik a közös lista megtörése utáni első személynek a párt tagjának adná a megüresedett helyek egyikét, míg a DK szerint nekik járna az egyik hely és már meg is határozták, hogy Gy. Németh Erzsébetet látnák szívesen, mint parlamenti képviselőt, aki jelenleg Budapest egyik főpolgármester helyettese. A Párbeszéd nevű, a valóságban kézzelfogható tagság nélküli párt viszont úgy gondolja, hogy az övék lenne az egyik helyre a jelölési jog, mert a visszalépő Márki-Zay az ő frakciójukba ült volna be, ezért szerintük Szabó Rebekának járna a hely. A magyar sajtó megkérdezte magát az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét is, aki elsődlegesen Dr. Szél Bernadettnek ajánlaná fel a helyét, de mint elmondta, nem az ő kezében van a döntési jog. Beszélt arról is, hogy a Magyar Szocialista Pártnak most 10 képviselője van, de ha eggyel több lenne akkor jóval nagyobb állami pénzforráshoz jutnának.

 

Azonban Márky-Zay Péteren kívül Hadházy Ákos, egyéniben győztes képviselő szerint is Szél Bernadett habitusa, munkabírása, eddigi munkája alapján annak ellenére, hogy egyéni körzetében (Pest megye 2) kisé lemaradt a Fideszes vetélytársával szemben, megérdemelné, hogy az új parlamentnek is tagja legyen. Hírportálunk szinte elsőként jött elő ezzel a felvetéssel (Hogyan tovább ellenzék? 2022 IV. 11. ).

 

Ha az ország és nem az egyes pártok érdekét néznék az összefogás részvevői, akkor Szél Bernadettnek mindenképpen az országgyűlésben lenne a helye. Ehelyett megint megy a kicsinyes érdekek mentén a megüresedő helyekért a vitatkozás.

 

Ha például azt nézzük, hogy Gy. Németh Erzsébet mit tett le eddig az asztalra, akkor az messze alatta maradna Szél Bernadett érdemeinek. Előbbi nem rég hivatalos levélben arról értekezett, hogy a budapesti erdők tulajdonosa a Pilisi Parkerdőgazdaság és nem a főváros. Főpolgármester helyettesként ez elégé nagyvonalúság, lemondani a lakosság és a város erdővagyonáról.

 

Ez azonban részletkérdés ahhoz képest, hogy végül kiknek a személyében egyeznek meg az összefogás pártjai. Mert okot az mindenki tud mondani, hogy miért az ő protezsáltjának kellene kapnia a megüresedő helyekből. Azonban abban igaza volt Márki-Zaynak, hogy az ellenzéken belül is vannak, akik nem a kormányváltást tartják a legfontosabbnak. Ha most sem az ország érdekeit helyezik a pártérdekek elé a döntésben résztvevők, akkor hogyan bízzanak bennük a választók?

 

Van egy másik lényeges kérdés is az ellenzéki összefogás részéről, beülni vagy nem beülni a parlamentbe?

 

Az LMP (lehet Más a Politika) máris kijelentette, hogy ők elmennek, mind a négyen az országgyűlés alakuló ülésére. Jelen állás szerint a Momentum a távolmaradást szorgalmazná. Ugyanakkor két politikusuk, Orosz Anna és Jámbor András mindenképpen felveszik a mandátumukat. Egyébként a mandátum nem felvétele a létező legrosszabb döntés lenne, mert sok-sok választó kellett ahhoz, hogy egy-egy embert megválasszanak parlamenti képviselőnek. Legközelebb meg nem szavaznának azon pártok jelöltjeire, akik nem vették fel a megbízatásukat. Most az tűnne a legjobb megoldásnak, ha az összefogás mandátumhoz jutott képviselői egységesen távol maradnának az alakuló üléstől és egy másik időpontban együtt tennék le az esküt, ezzel is szimbolizálva, hogy nem kívánnak biodíszlet lenni az új magyar parlamentben.

 

Úgyhogy nincs igazi alternatívája a mandátum felvételének. Persze – és ezt szinte mindenki hangsúlyozza az ellenzéki oldalon, nem mehet tovább a politizálás, ahogy eddig. Valóban így van és az ország érdekét legjobban képviselni tudó (akaró) honatyákra és honatyákra lenne most szűkség az ellenzéki oldalon. Sokak meggyőződése, hogy ezek egyike Szél Bernadett.

 

2022-ben az ellenzéki összefogás pártjai a 2018-as választáshoz képest összesen mintegy 900 ezer szavazatot veszítettek, amelynek mértéke választókerületenként nagy szórást mutat: a 13%-ostól az  50%-os csökkenésig. A fővárosi egyéni győzelmek is jóval szorosabbak voltak a vártnál, mivel az összes budapesti körzetben is bezuhant az ellenzék népszerűsége. A legkisebb, 12,9%-os veszteséget nem is itt, hanem Pest megye 2. számú, Budakeszi központú választókerületében szenvedték el az összefogás pártjai, nyilván Szél Bernadett rendkívül intenzív helyi kampányának köszönhetően, amely azonban az országos trend miatt mégsem eredményezett egyéni győzelmet.

 

Kertész Z István

További híreink
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Mit mutat a pénzügyek jövője a kereskedők számára?
A technológia folyamatosan fejlődik, pláne a digitális és pénzügyi világban. Ezzel valószínűleg nem mondtunk újdonságot, viszont az is egyértelműen látszik, hogy a fejlőd...
2024-04-09 17:47:05, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj miatt mondták fel – írja a Hvg. A 27 bérlőből mindössze 4 fog...
2024-04-04 17:38:50, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>