Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Megalázó, ami Faludy György hagyatékával történik
2015-10-31 15:30:52
Megalázó, ami Faludy György hagyatékával történik

Megalázó, ami Faludy György hagyatékával történik

Faludy Fanny, a 2006-ban elhunyt költő özvegye elmondta: a sajtóban megjelent információkkal ellentétben szó sincs arról, hogy nyomorogna és a költő teljes hagyatékát elárverezné, de ahhoz, hogy egyben tudja tartani Faludy György örökségét, szükségszerűen fel kell áldoznia néhány darabot belőle.

 

Az aukciós anyagot úgy állította össze, hogy a hagyaték minden részéből jusson egy-egy szelet a gyűjtőknek. A költő egykori kiadója is felajánlott néhány személyes tárgyat.

 

 

Legalacsonyabb kikiáltási ára Faludy bordó teásbögréjének van, kék sétaesernyője 10 ezer forinttól, nádszéke 20 ezer forinttól kelhet el. A költő 1994-ben átvett Kossuth-díját 1,5 millió forinttól, a díszdoktori címről szóló oklevélét 900 ezer forinttól kínálják az érdeklődőknek. Az 1975 és az 1956 című verseinek autográf tintaírású kézirata 70-70 ezer forinttól cserélhet gazdát. Kiadatlan erotikus verseinek 1940-es kötete 500 ezer forinttól, a Pokolbéli víg napjaim II. című könyv kéziratfoszlányai és jegyzetei 500 ezer forinttól, míg a Fannynak/Fannyhoz című utolsó versének autográf ceruzaírású vázlata 250 ezer forinttól kelhet el.

 

A 113 tétel eladásából befolyó összegből egy ideig fedezhetőek lesznek a hagyaték fenntartási költségei. Az alapítványnak mindig annyi pénze volt csak, amennyit Faludy Fanny beletett, bár ez eddig sem az ő feladata lett volna. Az özvegy ezzel arra utalt, hogy kilenc évvel Faludy György halála után még mindig rendezetlen hagyatékának helyzete és a mai napig nem nyílt meg a Faludy-emlékmúzeum. A hagyatékot kezelő Faludy György Irodalmi és Művészeti Alapítvány a ferencvárosi önkormányzattól bérbe vett Ferenc téri helyiségek után az utolsó pár évben nem fizetett bérleti díjat, tartozása eléri a 11 millió forintot, az önkormányzat ezért felmondta a bérleti szerződést, és bírósághoz fordult.

 

MTI/librarius.hu

 

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Igaz, egy beltéri ajtóhoz hasonlítva már nem is olyan “egyszerű” a szerkezete, hisz sok mindenben eltér a felé...
Bővebben >>