Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Meghátrál a beruházó az Orczy-kertben
2016-05-04 20:31:24
Meghátrál a beruházó az Orczy-kertben

Meghátrál a beruházó az Orczy-kertben

A találkozó után a PM-es politikus úgy véli, hogy rövidülhet a kivágni szándékozott fák listája.

 

Erőss Gábor úgy ítéli meg, hogy volt értelme a civil tiltakozásnak, a többpárti fellépésnek, a Zöldombudsmanhoz írt levélnek és az arra való reagálásnak valamint a fellebbezésének. Az NKE főtitkára a találkozó alkalmával ígéretet tett rá, hogy a homokkupaccal betemetett cserjék és a hanyag munkavégzés során megsérült fák miatt felhívja a kivitelezők figyelmét a gondosabb munkavégzésre.

 

Arról is biztosította tárgyalópartnerét, hogy amíg el nem végzik az eddigi tervek felülvizsgálatát, nem vágnak ki egyetlen újabb fát sem. A felülvizsgálat során igyekeznek minden olyan fát meghagyni, amely korhadt, odvas, csenevész, viharban megsérült, de még menthető vagy a kerti utak nyomvonalának megváltoztatásával megtartható, ezzel körülbelül újabb száz fát kerülhetnek el a láncfűrészek. Továbbá megküldik a VIII. kerületi önkormányzat részére a fakivágási engedély térképét, így azt elvileg meg lehet majd nézni.

 

 

Az elterjedt hírekkel szemben a Diószeghy utcai fasor nagy része eleve nem is szerepel a „halállistán”, itt csak néhány fát terveznek kivágni, közvetlenül az építkezéssel összefüggésben, további pár fa életveszélyes, s néhány fa a felülvizsgálat során várhatóan lekerül a vágási-listáról, a többi egyértelműen a helyén marad. Megfontolják, hogy a fapótlás során a fiatal csemeték helyett idősebb egyedek beültetésével pótolják a kivágottak miatt támadt űrt.

 

A főtitkár megítélése szerint azonban az épületek újratervezésére, áthelyezésére nincs lehetőség, a lövészklub alapozása már meg is történt, a sportcsarnokot, melynek szép, egészséges fák is áldozatául esnek, nem lehet másképp megépíteni, a hallgatói központ meg egy már régóta meglévő épület helyén fog nyílni. A sportpályák miatt is terveznek fákat kivágni, de Erőss Gábor ebben a kérdésben még lát mozgásteret.

 

–Hiába ugyanis a látszólag impozáns számok (146 fa helyett 192, és még további négyszáz megváltása pénzben) a törzsátmérő alapján meghatározott fapótlási arány az eredeti lombfelületnek csak töredékét fogja visszaadni. Viszont az idősebb fákkal az így keletkező „oxigén-veszteség” mérsékelhető volna. Mindenesetre most valamivel jobb a helyzet, többet és konkrétabb dolgokat tudtunk meg, persze ez csak az elhibázott döntés - amely engedélyezte az Orczy-kertbe való építkezést - kismértékű korrigálása. Összességében így is súlyos a természetkárosítás és a lakosság érdeke is jelentősen sérül – véli a PM-es politikus.

 

Kertész Z István/kép: Erőss Gábor

 

 

 

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-...
Bővebben >>