Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Megvédené a Római-partot a Párbeszéd Magyarországért
2016-05-29 16:40:47
Megvédené a Római-partot a Párbeszéd Magyarországért

Megvédené a Római-partot a Párbeszéd Magyarországért

Szabó Tímea, a párt társelnöke szerint a Római parti beruházásnak mondott természetkárosítás is egyértelműen Orbán Viktor miniszterelnök megalomán rombolási vágyát testesíti meg, ami nem ismer határokat. Pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy lehet felelősöket keresni, hogy egyáltalán miért jöhet szóba olyan terv, amihez 1500 fát kell kivágni, de ilyen terv Orbán Viktor hozzájárulása nélkül aligha lenne elképzelhető.

 

–Öt évvel ezelőtt még csak 2,5 milliárd forintot kalkuláltak a part árvízvédelmi rendezésére, mára ez az összeg már a hatszorosára, 15 milliárd forintra emelkedett. De nem a költségek ilyen mértékű növekedése a legaggasztóbb, hanem a partszakasz tönkretétele, a mobilgát elképzelése. Egyértelmű az a szándék, hogy a hullámtérre épített ingatlanokat, amelyek egy része offshore tulajdonban van, azaz nem tudhatjuk ki a valódi tulajdonos, közpénzből mentenék meg. Ez a pártom számára teljes mértékben elfogadhatatlan, azon kívül, hogy a part természeti egyensúlya felborulna. Tehát pont azt szüntetnék meg az árvízvédelemre hivatkozással, amitől ez a környék annyira közkedvelt lett. Mi azt mondjuk, hogy üljenek le a szakemberek, vonják be a tervelőkészítésébe a civileket is, és olyan programmal álljanak elő,  amely az árvízi védekezés mellett megőrzi a partszakasz természetes jellegét is  – mondta Szabó Tímea. Kérdésre reagálva a társelnök visszatért mondandójának elejére, mivel ez állami nagyberuházás, végső soron Orbánt terheli a felelősség, hiszen neki mindenbe van olyan mértékű beleszólása, hogyha akarná, az egészet leállíthatná és újraterveztetését is elérhetné.

 

 

Béres András a párt III. kerületi önkormányzati képviselője a tájékoztatón arról beszélt, hogy a parton és közelében álló fák nem csak egyedek, de együttesen képviselik azt a biológiai ökoszisztémát, amely nélkül a partszakasz nem csak látványában, de természeti értékében is elvesztené eredeti jellegét.

 

–El kell azon gondolkodni, hogy hetven hektárnyi terület megvédéséért érdemes-e kiirtani másfélezer fát és 5 kilométernyi természetes partszakaszt? Azt sem szabad elfelejteni, hogy a tervekben még kísérletet sem tettek arra, hogy az irdatlan méretűvé duzzadó anyagi terhek egy részét az árterületen tulajdonnal rendelkezőktől elkérjék, vagy kisajátítással biztosítsák a gátépítéshez szükséges területet.

 

Pedig külterületen csatornaépítés vagy egy utca aszfaltozásért is szoktak hozzájárulást kérni az ingatlantulajdonosoktól, és a partmenti ingatlanok értéke várhatóan többszörösére nő a gátépítés után. Tarlós István főpolgármester a telekhatárok rendezetlensége miatt veti el a kerítések mentén történő gátépítést. Felmerül a kérdés, hogy 16 évi kerületi polgármestersége alatt, miért is adott ki a hivatala az érintett hullámtérre építési engedélyeket, és a rendpárti főpolgármester miért nem tett semmit a telekhatárok rendezéséért? És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a beruházás az EU által védett Natura-2000-es természetvédelmi területet is érint. A Főváros 10 milliárd forintnyi EU-s pályázati pénzt tervez bevonni a projektbe, ezt a környezetrombolást azonban aligha fogja támogatni az EU, így aztán a hatalmas számlát várhatóan mi, állampolgárok fizethetjük ki – véli a képviselő.

 

Kertész Z István

 

Utoljára frissítve: 2016-05-30 06:40:50

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról. ...
Bővebben >>