Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Megvédi-e valaki a bántalmazott férfiakat?
2016-05-02 20:31:02
Megvédi-e valaki a bántalmazott férfiakat?

Megvédi-e valaki a bántalmazott férfiakat?

A 38 éves Maxime Gaget-n négy operációt hajtottak végre, mire helyre hozták eltört orrát és szétszakadt fülét, amelyet élettársa rúgott meg. Gaget „Társam, kínzóm” című könyvében leírta, mit szenvedett egy évig.

 

A női jogok minisztériumának adatai szerint Franciaországban minden 14,5 napban meghal egy bántalmazott férfi. Számuk ugyan alacsonyabb a 223 ezer női áldozathoz képest, de az is igaz, hogy amíg a nőknek 14, addig a férfiaknak csak 5%-a él panasszal.

 

„A társadalom nem akar tudomást venni arról, hogy egy nő is lehet erőszakos” – magyarázza Victoria Vanneau jogtörténész – az „SOS bántalmazott férfiak” (SOS Hommes Battus) társaság az egyetlen, amely foglalkozott a férfiakkal, 7 év után megszűnt anyagi források hiányában és azért is, mert senki sem hallgatta meg őket.”

 

A női jogok minisztériuma szerint a férfiaknak joguk van feljelentést tenni, részesülhetnek abból az alapból, amelyet a kormány ilyen tartalékol, hívhatnak egy adott telefonszámot, ahol szakorvosok hallgatják meg őket. A jogtörténész viszont úgy véli, hogy ez a gyakorlatban semmit sem jelent, mert a társadalom ebben a vonatkozásban csak a nőkre figyel. A pszichológusok szerint a társadalom ma is azt a nézetet vallja, hogy a férfi nem férfi, ha hagyja magát verni. A nők védelme pedig a politikusok számára még szavazatszerző is lehet. E szemléletet nem könnyű megváltoztatni.

 

Franciaország nem az egyedüli Európában ezzel a problémával. 2014-ben volt az első európai felmérés, de csak a nőkkel kapcsolatban. Néhány tagállam később pótolta a hiányt. Például Luxemburg, ahol kiderült, hogy a bántalmazottak 37,6 %-a férfi. Lengyelországban a 67,1% mellett 11 % jutott a férfiakra, a többi a gyerekekre. A statisztikák azonban itt is csak részben fedik a valóságot, mert rendőrségi és bírósági adatokra támaszkodnak csupán. /.../

 

Magyarországon viszont egyelőre csupán azok a férfiak számíthatnak védelemre, akiknek az ügye valami módon rendőrségen vagy bíróságon végződik. Bár a nők elleni erőszak kapcsán az elmúlt években volt néhány közfelháborodást kiváltó eset, amelynek tettesei, vagy gyanúsítottjai közszereplők voltak, a nőknek legalább megvannak a maguk szervezetei, mindenekelőtt a NA-NE, és segélyvonalai, ahová fordulhatnak. A bántalmazott férfiak nálunk is a legtöbb esetben gúny és megvetés tárgyai.

 

Göbölyös N. László írását teljes terjedelmében itt olvashatják

 

 

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy...
Bővebben >>