Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Menekülttáborban járt és a NOB elnökével is találkozott a magyar kick-boxos
2019-04-22 11:33:33
Menekülttáborban járt és a NOB elnökével is találkozott a magyar kick-boxos

Menekülttáborban járt és a NOB elnökével is találkozott a magyar kick-boxos

Mórádi Zsolt a közelmúltban a WAKO kick-box világszövetség Sportolói Bizottságának elnöke lett, és megválasztották a tekintélyes Peace and Sport békenagykövetének is. Jordániába a két szervezet felkérésére utazott ki, mivel azok az ENSZ-szel közösen programokat szerveznek menekülttáborokban. A 80 ezer szíriai menekült által lakott Zaatari Refugee Camp a sivatag közepén van, és Mórádi Zsolt szerint úgy néz ki, mint valamiféle Mad Max stílusú sci-fi.

 

"Megdöbbentő volt a saját szememmel látni, hogy emberek bádogépületekben laknak és a földön alszanak, a háború miatt pedig szinte semmi reményük, hogy a sorsuk jobbra forduljon. A kilátástalanságon enyhíthetnek az ilyen programok" – nyilatkozta tapasztalatairól a bajnok.

 

A versenyzéstől tavaly visszavonult klasszis azzal a küldetéssel ment, hogy oktasson és irányítsa Alinak, az ott élő menekült edzőnek a munkáját, akit a WAKO választott ki és ad neki fizetést, hogy a táborban rendszeresen edzéseket tartson:

 

"Elképesztő élmény volt ez a három nap. Próbáltam pozitív energiát sugározni, de nem volt könnyű. Ugyanakkor ilyen hálás tanítványokkal még életemben nem találkoztam. Testközelből volt érezhető, hogy a nyomorból való kitörés milyen elképesztő motiváció."

 

 

A csepeli fiatalember elmondta: más sportágak is rendelkeznek hasonló programokkal, és évente két-háromszor tréningezik a menekült edzőket. Ali mérnöknek tanult Szíriában, mikor kitört a háború. A látogatás óta tartják a kapcsolatot a Facebookon, oktató DVD-t is küldött neki, és úgy tervezi, jövőre visszamegy.

 

Hazaérkezése után a tízszeres világbajnok ismét útnak indult. Ezúttal Lausanne-ba, ahol a Nemzetközi Olimpiai Bizottság minden idők legnagyobb Sportolói Fórumát tartotta. Mórádi Zsolt annak apropóján volt jelen, hogy a NOB tavaly év végén hivatalos – bár egyelőre ötkarikás programban nem szereplő – sportágként ismerte el a kick-boxot, illetve annak világszövetségét, a WAKO-t.

 

"Jó volt kinn együtt lenni más magyarokkal, köztük Gyurta Danival, aki a NOB Sportolói Bizottságának tagja és Sinkó Andreával, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével, de ott volt Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke is" – mesélte Mórádi Zsolt, aki olyan külföldi világsztárokkal is beszélgetett, mint a rúdugró Szergej Bubka és Jelena iszinbajeva, akik szintén a Peace and Sport nagykövetei. Legfontosabbnak azonban a Thomas Bach NOB-elnökkel való találkozást nevezte.

 

"Bemutatkoztam, majd megköszöntem neki, hogy a kick-box ott lehet az elismert sportágak között. Thomas Bach sok sikert kívánt és a támogatásáról biztosított. Úgyhogy tovább kell folytatnunk azt a munkát, amelyet a WAKO-ban végzünk."

 

A sportolói fórum roppant hasznos volt – értékelt Mórádi Zsolt, akinek az volt a célja, hogy feltérképezze a sportolói bizottságok működését az olimpiai sportágakban. Sokat tanult és rengeteg barátot szerzett, kapcsolatot épített ki.

 

"Furcsán jött össze, hogy egy héten belül megjártam az úgymond két pólust. Így érzi át az ember igazán azt a felelősséget, hogy befolyással lehet eseményekre, akár életekre is. Mert hát én megtapasztaltam, hogy a gyerekek csillogó szemmel néztek rám a táborban és fogták a kezemet séta közben, Lausanne-ban pedig világsztárokkal együtt próbáltunk meg sportolóként minél többet tenni a sportért" – fogalmazott a sport- és békenagykövet.

 

Turák Péter

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bárm...
Bővebben >>