Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Mi a különbség a faktoring és az engedményezés között?
2023-01-23 11:09:34
 Mi a különbség a faktoring és az engedményezés között?

Mi a különbség a faktoring és az engedményezés között?

Bár mind az engedményezés, mind a faktoring a hosszú fizetési határidejű számlák okán kialakult fizetőképességi problémák javítását célozza, mégis jelentős különbségek vannak a kettő között. Cikkünkben ezt kívánjuk bemutatni. 

 

Mi a faktoring lényege?

 

A faktoring a vevőkövetelések, vagyis kintlévőségek adásvételét jelenti, és a likviditás rendbetételére irányul, kölcsön és követelés engedményezés is egyben. A FlexiBill digitális faktoring korunk kihívásainak és elvárásainak megfelelően 100%-ban online intézhető, ezáltal egyszerű, gyors és átlátható megoldást nyújt a vállalkozások számára, elsősorban a halasztott fizetésekből adódó cashflow-hiány esetén. A faktorálás 3 szereplős ügylet, amelyben a vevő általában - kivételt képez ez alól az ún. csendes faktorálás - tudomást szerez a kintlévőség eladásáról. 

 

A faktoring ügyletben az eladó a számla faktornak történő benyújtását követő néhány napon vagy digitális faktoring esetén 24 órán belül hozzájut a számla ellenértékének 80-90%-ához. A faktorálásért az eladó meghatározott díjat, illetve faktoringkamatot fizet a faktornak, aki a Hpt. követelményeinek eleget tevő társaság. 

 

Széles körben a visszterhes faktoring terjedt el, amelynek az a lényege, hogy a vevő nemfizetése esetén a követelés az eladóra száll vissza, a faktor semmilyen felelősséget nem visel. 

 

Miben más az engedményezés?

 

Az engedményezés végleges helyzetet teremt, a kintlévőség átruházása nyomán az eredeti jogosult a kötelezettel szemben fennálló követelését az új jogosultra, vagyis az engedményesre ruházza át. Engedményes bárki lehet. A szerződés létrejöttéhez a kötelezett hozzájárulása nem szükséges.

 

Az engedményezés tárgyául szolgáló kintlévőségnek nem feltétlenül kell lejártnak vagy esedékesnek lennie, azonban az időpontjában mindenképp érvényes jogviszony szükséges. 

 

Engedményezés esetén részbeni átruházás is lehetséges, míg a faktorálást illetően ez nem opció.

 

Mikor jó megoldás a faktorálás?

 

A faktoring komplex ügylet, amely a finanszírozást, a szolgáltatást és a kockázatvállalást öleli magába, azonban elsődleges célja maga a finanszírozás, a forgóeszköz-finanszírozás, mégpedig a likviditási nehézségek megoldására.

A faktoring 180 napot meg nem haladó, rövid lejáratú, lejárt és le nem járt, de elismert pénzkövetelések finanszírozását jelenti. A faktor visszkereseti joggal vagy anélkül vásárolja meg a követelést, illetve vállal a követelés kezelésével és beszedésével kapcsolatos kiegészítő szolgáltatásokat. 

 

Amennyiben likviditási gondot okoz cégednek a halasztott fizetési konstrukció, és egyszerű, gyors megoldást szeretnél kiszámítható költségekkel, vedd igénybe a digitális faktoring szolgáltatást. 

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Színes Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Színes Bővebben
A bejárati ajtó több mint egy egyszerű nyílászáró
Igaz, egy beltéri ajtóhoz hasonlítva már nem is olyan “egyszerű” a szerkezete, hisz sok mindenben eltér a felépítése, kialakítása. A bejáratnál lévő nyílászáró szimbolizá...
2024-04-23 16:35:24, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szerv...
Bővebben >>