Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
Mi fog megváltozni ellenzéki fordulat esetén? Négy politikust kérdeztünk
2013-09-14 08:30:51
Mi fog megváltozni ellenzéki fordulat esetén? Négy politikust kérdeztünk

Mi fog megváltozni ellenzéki fordulat esetén? Négy politikust kérdeztünk

Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy mi lesz a trafikkoncessziókkal, állami földekkel, Papcsák vécéjével.


Szanyi Tibort (MSZP), Varju Lászlót (DK), Szél Bernadettet (LMP) és Bősz Anettet (Liberálisok) kérdeztük.


Az EGYÜTT2014-PM felé azért nem intéztünk megkeresést, mert ők azok, akik egyetlen korábbi kérdésünkre sem voltak hajlandóak válaszolni.

 

- Ellenzéki fordulat esetén mi lesz a trafikkoncessziókkal? Módosulhatnak-e a dohányforgalmazásra vonatkozó szabályok, esetleg reménykedhetnek-e abban a régi trafikosok, hogy az új kormány visszaállítja a korábbi működési struktúrát?  Tervezik-e elszámoltatni a fideszes trafikosokat?


- Szanyi Tibor (MSZP): Teljesen eltöröljük ezt a mai trafik-rezsimet, s bárki forgalmazhat dohányárut, aki vállalja a jövedéki szabályozást, és betartja a nemdohányzók és a fiatalok védelmével kapcsolatos előírásokat.

 

- Varju László (DK): A Demokratikus Koalíció álláspontja világos és egyértelmű: meg kell szüntetni a dohányforgalmazás állami monopóliumát, mert az önmagában hordozza a korrupció lehetőségét. Helyes cél a dohányzás elleni küzdelem, különösen a kiskorúak védelme a dohányzástól, ennek a törvénynek azonban nem ez volt a célja, hanem az évi 50 milliárdot jövedelmező üzlet lenyúlása. A tapasztalatok szerint pedig azt, aki már rászokott, úgysem lehet leszokásra késztetni azzal, hogy a hozzáférést megnehezítjük. A DK szerint tehát mindenki, akinek jövedéki termék forgalmazására van engedélye, forgalmazhasson dohányárut is. A kiskorúak védelme érdekében helyes lehet erre külön szabályokat életbe léptetni, például, hogy önkiszolgáló rendszerben ne lehessen dohányneműt árusítani, de a piacra lépés korlátozásának nincs más értelme, mint a csókosok biztos üzlethez juttatása. A DK népi kezdeményezést kíván indítani a trafiktörvény újratárgyalására, de valójában a kormányváltástól várja a kérdés megoldását.

 

- Szél Bernadett (LMP): Mindenképp módosítani kell. Az árrést a pályázat lezárta után emelték meg, ez elfogadhatatlan. A termékkört is érthetetlenül kibővítették. Nem érvényesültek még a lefektetett eredeti célok sem, azaz a hátrányos helyzetűek foglalkoztatása, a helyi kisvállalkozások előnyben részesítése. A pályázatokat sokszor el sem olvasták. Összességében a legjobb lenne újrapályáztatni koncessziókat.

 

- Bősz Anett (Liberálisok): Teljesen világos feladat, hogy az Orbán-Lázár-Continental trió által a fideszes haveroknak kiosztott trafikok rendszerét meg kell szüntetni. Alapelveinkhez és értékeinkhez híven liberálisként mi a szabad dohánykereskedelem visszaállítását kívánjuk. Az államnak szabályozóként kell biztosítania a fiatalok védelmét és az egészségvédelem szempontjait, nem pedig ezen elvek mögé bújva lenyúlnia az emberek megélhetését biztosító üzleteket. Nem a trafikgyőzteseket kell elszámoltatni, hanem azokat kell a törvény előtt felelősségre vonni, akik koordinálták a pályázatok értékelését, és akik minden eszközzel igyekeznek ellehetetleníteni a tisztánlátást.

 

 

- Kormányváltás esetén mit fognak tenni annak érdekében, hogy a földbérlet pályázatokból kizárt helyi gazdák ismét földhöz juthassanak? Várható-e elszámoltatás a Fidesz kétes földosztása miatt?


- Szanyi Tibor (MSZP): Az utolsó rögig elszámoltatjuk az orbáni rezsim haveri galerijét. Földet a földművesek kaphatnak!

 

- Varju László (DK): A DK több ízben kijelentette: érvénytelennek tekinti az állami földbérletek pályáztatását, éppen a pályázatok tisztátalansága miatt. Az ezek alapján megkötött szerződéseket semmisnek tekinti, és a bérleti jogokra új pályázatot fog kiírni.

 

- Szél Bernadett (LMP): Ezek a pályázatok olyan botrányosan zajlottak, hogy mindenképp új pályázatokra van szükség. Ha visszaélésekre derül fény – márpedig egy kormányváltás után ez könnyen elképzelhető – a tetteseket felelősségre kell vonni.

 

- Bősz Anett (Liberálisok): Itt is az érvényes, ami a trafikmutyinál. Mindenképp a végére kell járni annak, hogy kik rendelték meg és irányították a piszkos munkát. A választóknak meg kell ismerniük a Fidesz igazi arcát. A Fidesz módszeresen zsebre vágta az államot. Kiosztotta magának a tisztségeket és az intézményeket, ellopta a földeket és trafikokat, közbeszerzésekből hízlalja nagyra a simicskákat és mészáros lőrinceket, hogy aztán a közpénz a saját pártkasszába folyjon vissza. De visszatérve a kérdésre: a gyanús földbérleteket felül kell vizsgálni, a csókosoknak kiosztott földeket vissza kell venni, majd tisztességes keretek között újra megpályáztatni.

 

 

- Hogyan tervezik visszaállítani a médiaegyensúlyt? Mit tesznek majd annak érdekében, hogy a közszolgálat újra közszolgálattá váljon és ne a hatalom szócsöveként, hírhamisítással üzemeljen?


- Szanyi Tibor (MSZP): Átemeljük a korrekt, európai média-szabályozást, "best of" alapon. Orbánék pont a fordítottját csinálták. Figyelni fogunk arra, hogy a média kultúrát is közvetítsen.

 

- Varju László (DK): A Demokratikus Koalíció alkotmányos alaphelyzetként a Magyar Köztársaság Alkotmányának és az alkotmányos jogszabályoknak a helyreállítását tervezi, azok legutóbbi legitim, 2010. április 25-én (a legutóbbi országgyűlési választás második fordulójának napján) hatályos szövege szerint. Az új alkotmányos helyzetet aztán a következő években, az akkori ellenzék közreműködésével kell kimunkálni. Ez magában foglalja az 1996-os médiatörvény helyreállítását is, amelyet sok és jogos kritika ért a maga idején, de a közszolgálatiságot még mindig százszor inkább garantálta, mint a jelenlegi szabályozás. Mindez persze azt is jelenti, hogy a médiatörvényt lehetőség szerint minél előbbre kell venni azon alkotmányos törvények sorában, amelyek célszerű módosítása érdekében mielőbb megegyezésre kell jutni az akkori ellenzékkel. Ennek során a Demokratikus Koalíció a Majtényi László nevével fémjelzett nyolcpontos javaslatot kívánja kiindulópontnak tekinteni.

 

- Szél Bernadett (LMP): Át kell alakítani az MTVA-t, egy kormányfüggő szervezetből olyanná, amelyik a pártatlan és valós tájékoztatást felügyeli és igényli.

 

- Bősz Anett (Liberálisok): A sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága a liberális demokrácia-felfogás központi elemei. Ezt a két alapjogot csorbítja a Fidesz-KDNP által az országra oktrojált alkotmány, a médiatörvény és a nyílt propagandaeszközzé silányított közmédia. Obersovszky Péter felívelő pályafutása ennek a nyílt beismerése. Összegezve: az elmúlt 23 év bebizonyította, hogy az itthoni politikai kultúra nem kedvez a pártatlan közmédia működésének. Nem elég ezért 2014 után csak lecserélni az embereket, áthúzni a közmédiát a másik oldalra, miközben a sajtószabadságot korlátozó struktúra megmaradna. Mi egy bátor, de radikális megoldásban hiszünk: a Médiatanács és a Médiahatóság mellett fel kell számolni a ma közmédiának nevezett állami médiát is. A liberálisok szerint az állam feladata a médiapiacon csak a szabályozás és a tisztességes verseny felügyelete lehet. Ugyanígy meg kell szüntetni a helyi médiára gyakorolt politikai nyomás lehetőségeit is. Ennek érdekében minél inkább piaci alapra kell helyezni a helyi médiumok kiadását, és garantálni kell, hogy a főszerkesztők csak súlyos törvénysértés esetén legyenek felmenthetők az állásukból.

 

 

- Amennyiben az Ön pártjának képviselője leváltja majd mostani helyéről Papcsák Ferencet, úgy mi a tervük azzal a hivatalban működő luxusvécével, amelyet a zuglói polgármester alakíttatott ki magának?


- Szanyi Tibor (MSZP): Képletesen szólva ez csak arra alkalmas, hogy a polgármester lehúzza magát benne.

 

- Varju László (DK): Ha viccelni akarnék, azt mondanám, hogy tojunk rá. Az igazán szimbolikus megoldás persze a vécé lerombolása lenne, de egy többmilliós költséggel kialakított helyiség elpusztítása vandál cselekedet. Viszont, ha húsz éven át minden zuglói polgármesternek megfelelt a többi hivatali dolgozó vécéje, akkor indokolt, hogy ezután a hivatali dolgozók próbálhassák ki a polgármester vécéjét. Vagyis, ha már megépítették, megnyitjuk minden hivatali dolgozó előtt.

 

- Szél Bernadett (LMP): Ha már egyszer megépítette, én azt javasolnám, hogy nyissák ki a helyiség folyosó felőli ajtaját, hogy minden dolgozó használhassa, és bezárni az iroda felőlit, hogy a polgármester is, ha akar, a folyosóról mehessen be.

 

- Bősz Anett (Liberálisok): Átnevezzük „Papcsák Ferenc teremmé”, és megnyitjuk a hivatal minden dolgozója és ügyfele számára.

 

 

- Ugye mint tudjuk, Simicska Lajos és társai több tíz milliárd forint osztalékot vettek fel az adófizetők pénzéből „szponzorált” Közgépből. Mi a tervük a Közgéppel és Simicska Lajossal?


- Szanyi Tibor (MSZP): Megfelelő jogalkalmazás. Nekem az is belefér, hogy a csalárd vagyonokat államosítsuk, természetesen kifizetve a vételárat, amelyből levonjuk a 98 %-os különadót.

 

- Varju László (DK): Én csak több milliárdról tudok, de az is csinos összeg. Meg kell vizsgálni a jogi helyzetet. Nyilvánvaló, hogy a Közgép nem tiszta pályázatokon, erőfölényével és politikai befolyásával visszaélve nyert el annyi pályázatot és tartott távol versenytársakat attól, hogy a pályázatokon részt vegyenek. Ezeket ki kell vizsgálni, és ahol jogtalanság történt, ott intézkedni kell. Ha pedig bizonyítható, hogy Simicska jogtalanul gazdagodott, azt vissza kell venni tőle, azokat pedig, akik hivatali hatalmukkal visszaélve ehhez hozzásegítették, bíróság elé kell állítani.

 

- Szél Bernadett (LMP): A közpénzek átfolyatása bűncselekmény, hivatali hatalommal való visszaélések lehettek, ezek alapján felelősségre vonást indítunk. Szintén büntetésük lesz, hogy a jövőben valós pályázatokon, valós versenyben kell majd indulniuk és megbízást szerezniük!

 

- Bősz Anett (Liberálisok): A probléma ennél sajnos mélyebben van. A közbeszerzések ma a politikai korrupció melegágyát jelentik. Számos olyan intézkedés van, amelyet meghozva vissza lehetne szorítani az ilyen jelenségeket. Például egy egységes közbeszerzési regiszter, amelyen követhető és összehasonlítható lenne, milyen munkára, hol és mennyiért szerződtetett az állam vállalkozásokat. 2014 után már nem húzhatjuk tovább a közbeszerzési szektor rendbetételét. A Közgéppel és Simicska Lajossal egyébként nincs tervünk. Ha találunk a közkeletű gyanút alátámasztó bizonyítékokat, akkor nyilvánosságra hozzuk és jogi útra tereljük az ügyeket. Mi nem avatkoznánk be a jogi eljárásokba, ahogy a Fidesz kirakatpereket rendelt az általa befolyásolt ügyészségtől, a politikai elszámoltatás pedig a választók dolga.

 

 

- Sok szülő aggódik az erkölcs- és hittanoktatás miatt. Mit fognak tenni ez ügyben? Számíthatnak-e a demokráciában hívő magyar szülők arra, hogy ezeknek a tantárgyaknak a kötelező jellegét megszüntetik majd?


- Szanyi Tibor (MSZP): Ki az egyházakkal az iskolákból! Piaci alapon természetesen akár az egyházak is működtethetnek iskolákat.

 

- Varju László (DK): Számíthatnak. A Demokratikus Koalíció a teljes lelkiismereti és vallásszabadság talaján áll, ezzel pedig semmiféle ideológia kötelező oktatása nem fér össze. Fölöslegesnek tartjuk az olyan erkölcstan oktatását is, ami az utóbbi időben nyilvánosságra került erkölcstan tankönyvből sugárzik.

 

- Szél Bernadett (LMP): Az LMP fontosnak tartja a hittan és erkölcstan oktatását, de nem kötelező tananyagként előírva a gyerekek számára, ráadásul úgy, hogy mindennek a feltételei sem adottak jelen pillanatban. A hittan és erkölcstan kötelező tantárggyá tétele nem más, mint a konzervatív kormány uniformizálásának egyik formája. A NAT-tal alapvető problémánk, hogy túlzsúfolt, túl sok mindent akar megtanítani, az egyéni módszereknek, kezdeményezésnek, a helyi innovációknak nem enged teret. Nem lenne szabad ilyen módon uniformizálni az egész közoktatást. 

 

- Bősz Anett (Liberálisok): Mindenképp számíthatnak a választók arra, hogy a liberálisok megszüntetik e tárgyak kötelező jellegét a jelenlegi formában. És nagyon örülök annak, hogy a hírek szerint ebben számíthatunk az egyházak támogatására is. A Fidesz-KDNP autoriter világlátásának ékes bizonyítéka, hogy visszahozták a magyar iskolákból a rendszerváltással száműzött ideológiai nevelést. Elképzelhetetlen más európai, liberális demokráciában, hogy a kormányzó párt saját politikai propagandáját tankönyvekbe íratja, és kötelező érvénnyel beleveri a fiatalokba. Úgyis mondhatjuk: a 2014-es választás egyik tétje az, hogy a 2015-ös tanévet kötelező nemzeti indulóénekléssel kezdik-e a majd gyermekeink.

 

 

- Mi a tervük a felcsúti stadionnal? Ki fogja szponzorálni az ott működő akadémiát, ha Orbán Viktor már nem tud több közpénzt a focimániájába pumpálni?

 

- Szanyi Tibor (MSZP): Szerintem azt a stadiont fogházzá kell átalakítani a fociultrák és náci csatlósaik számára.

 

- Varju László (DK): A felcsúti futballakadémia és annak minden létesítménye magánkezdeményezésre jött létre, magánpénzből. Legalábbis jelenlegi gazdái ezt állítják, gondosan megfeledkezve arról a tényről, hogy magáncégek adókedvezmény vagy zsíros állami megrendelések fejében nyújtott támogatása bizony közpénz. Mindenesetre e létesítmények nem állami elhatározásból épültek, fenntartásukra az állam semmiféle garanciát nem vállalt, a kormányváltás utáni működtetése legyen a tulajdonosok gondja.

 

- Szél Bernadett (LMP): Nem tudjuk ki fog rá pénzt adni, de az biztos, hogy közpénzt ezen túl csak olyan mértékben kaphatnának, mint más sportágak, más klubok. A társasági adóból jelenleg 140 milliárdot elenged a kormány, hogy ebből finanszíroztassa az ilyen mániáit – ezt a kedvezményt jelentősen csökkentjük.

 

- Bősz Anett (Liberálisok): Nem tudom, ez legyen az ő gondjuk. Ha jól dolgoznak, sokan küldik oda a gyermekeiket és ügyes sportolókat tudnak kinevelni, akkor esetleg tudják magukat finanszírozni a piacról. Ha nem, akkor elbukik az akadémia. Akkor Orbán Viktor uralmának mementójaként a háza mellett egy stadion maradványai fognak ékeskedni.

 

 

- Végezetül: mit üzenne a választópolgároknak, miért elemi érdeke a magyaroknak az Orbán-rezsim leváltása?


- Szanyi Tibor (MSZP): Merő önvédelem.

 

- Varju László (DK): Orbánék hosszú évek szívós munkája során gyűlölettel mérgezték az ország lelkét, közgondolkodását és közbeszédét, hogy hatalomra juthassanak. Hatalomra jutva megfosztották az ország lakóit szabadságuktól, jogaiktól, és mindezt azért tették, hogy lehetetlenné tegyék az ellenállást, amikor mások javait elveszik. Aki szabadon szeretne élni, biztonságban akarja tudni jogos tulajdonát, és meg akar szabadulni a gyűlölet mérgétől, ami mindannyiunkat körülvesz, annak mindent meg kell tennie, hogy ezt a rendszert leválthassuk, képviselőit elkergethessük. Magyarországról a félelmet kell száműzni az Orbán-kormánnyal együtt.

 

- Szél Bernadett (LMP): Mert elég a korrupt, a közpénzeket elherdáló, az emberekkel nem törődő kormányzásból!

 

- Bősz Anett (Liberálisok): A polgároknak meg kell kérdezniük maguktól: olyan Magyarországon akarnak élni, ahol a hatalom önkénye bármikor bármit elvehet tőlük? A trafikjukat, a földjüket, a gyermekük egyetemi helyét, a megtakarításaikat? Olyan országban akarnak élni, ahol a vezér lányának az esküvőjére az ő pénzükből aszfaltozzák az utakat? És ahol a vezér lánya a közpénzekből meggazdagított polgármester-baráttól autót kap nászajándékba? Olyan országban, ahol a gyerekeket rendőrök kísérhetik el, ha nincs náluk írásos igazolás arról, hogy miért vannak éppen ott, ahol? Olyan országban, ahol rezsicsökkentéssel kampányolnak, miközben rekordmennyiségűre duzzad az adófajták száma, összegük pedig a többszörösére nő? Olyan Magyarországon szeretnének-e élni, amely szakít a nyugati értékekkel és életszínvonallal, kilép az Európai Unióból, és olyan országok közé áll, mint Oroszország, Kazahsztán, Türkmenisztán vagy Azerbajdzsán? Olyan országban akarnak élni, ahonnan az emberek menekülnek, vagy amelyikbe menni vágynak? Ezek a 2014-es választás fő kérdései. Európai Magyarországot akarunk, vagy orbáni Magyarországot? 

 

 

AdamRos

Utoljára frissítve: 2013-09-15 09:04:40

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>