Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Míg az utcára figyelünk, történt egyéb botrány is a törvényhozásban
2018-12-14 16:13:04
Míg az utcára figyelünk, történt egyéb botrány is a törvényhozásban

Míg az utcára figyelünk, történt egyéb botrány is a törvényhozásban

Nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy a biztosítékot kiverő rabszolgatörvényen kívül volt a szerdán megszavazott papírhalomban még egy-két dolog, amit átvitt a Fideszes többség a parlamentben.

 

Közigazgatási bíróságok

 

Ez is érdekes törvény, ami nem kicsit ássa alá a jogállamiságot: 2019-től külön bírói szervezet dönthet majd a kormányzatnak fontos ügyekben. Ez még nem lenne baj, csak ezek a bíróságok nem lesznek függetlenek, az igazságügy-miniszter, tehát a kormány irányítása alá tartoznak majd. Érthető hát a tiltakozás, mert innentől kezdve gyakorlatilag a kormány és a kormányzati szervek ügyeiben nem születhet olyan döntés, ami ne a hatalomnak kedvezne.

 

A határon túli magyarok szavazati jogának bővítése

 

A cél egyértelmű: a Fidesz így akarja a saját pártlistáját még egy rakat szavazattal erősíteni a jövő évi EP-választásokon. Mert ugyan erősen vitatott, de megmagyarázható volt, hogy egy romániai magyar (szabadon behelyettesíthető horvátországi vagy szlovákiai magyarral is) szavazhat az anyaország országgyűlési választásán, az már érthetetlen, hogy ugyanő szavazhat annak ellenére itt, hogy az életét sokkal jobban befolyásolja az ottani politika, amire szintén szavazhatna. De még ez is elfogadható. Azonban az, hogy az Európai Unión kívül élő magyarok, vagy bármilyen nemzetiségűek szavazzanak az EP-választásokon, nonszensz. Akkor is, ha magyarok.

 

„Diák-munkás szolidaritás, nem leszünk rabszolgák, szabadságot, Orbán takarodj…!” 

 

Skandálták mindezt fesztiválhangulatban s energikus derűvel a tegnap délutáni Szabad Egyetem és Hallgatói Szakszervezet által meghirdetett tüntetés kezdetén a Kossuth téren jelenlévő, kezdetben 4-500 fős maroknyi tömeg.

 

 

Azt természetesen mondani sem kell, hogy demokrata nem él erőszakkal az igaza érvényesítéséhez – általában. Természetesen vannak kivételes helyzetek, amikor semmi más nem marad, mint a végzetes kockáztatása önnön életünknek az igazság érdekében – ilyenkor hívjuk magunkat partizánoknak vagy Ságvári Endrének, de ez az élethelyzet jelenleg nem életszerű ma Magyarországon, bár önjelölt rózsadombi vagy mentelmi joggal bélelt forradalmárokkal tele az utca.

 

 

A tegnapi spontán esemény moderátora többször kihangsúlyozta még TGM beszéde előtt, hogy az esemény erőszaktól mentes tüntetés és semmi keresnivalója olyan akcióknak és provokációknak, melyek az előző napon megtörténtek a városban. S nem mellékesen azt is határozottan jelezték, hogy NEM a jelenlévő rendőrökre kell haragudni, hiszen ők is csak dolgoznak sőt, akaratlanul is túlóráznak, am inek nem biztos, hogy örvendenek.

 

Ehhez képest este tíz után a demonstráció már gumibotozással, gázsprayvel dúsított rendőri attakkal zárult.

 

Mi történt, történhetett a kettő között…?

 

Többek között kiderült, hogy a rendőri fellépést érthetetlen indíttatásból – többek között – beprovokáló Momentum nevű pártféle formáció vezetője, Fekete-Győr András értelmezhetetlen tudatossággal füstgránátot dobott a rendőrök közé s többek között ez is ráindította a rendőrök ujját a gázpalackok ravaszára – amivel a momentumos illetőnek tisztában kellett lennie. Azt ne is firtassuk, hogy este indulás előtt a sapkasál mellé miért tesz zsebre bizonyára véletlenül egy-két füstgránátot, pláne honnan szerzi, de ezt ő biztosan jobban tudja, okos fiatalember.

 

S többek között kiderült az is, hogy az elnök által vezetett „párt” gyakorlatilag nincs, miután a szomszédos Szabadság térről próbáltak nagy számú híveikkel csatlakozni a Kossuth téri rendezvényhez, viszont kiderült, hogy a nagy számú tömeg, amely a momentum mögött áll, kb. 14 fő.

 

 

Többek között kiderült továbbá, hogy a Momentum ellen súlyos szankciókkal lépett fel az Állami Számvevőszék a pártfinanszírozási elszámolás anomáliái miatt, ami legalább évi 100 milliós nagyságrendben fájhat a formációnak, ezt természetesen meg tudják magyarázni – de valamit ki kellett találni. S legjobb ötlet a jó öreg mártírszerep.

 

Mindez természetesen csak az egyik sajátos momentuma volt a tegnapi estének, melynek a zárását – ismét – kísérő kölcsönös agresszió nehezen értelmezhető, legalábbis az előtte eltelt 2-3 órából semmi sem indokolta.

 

 

Az esemény kezdetekor a láthatóan improvizatív demonstráció nyitányaként Tamás Gáspár Miklós a tőle már megszokott neobaloldali hevülettel elmondott beszédében deklarálta, hogy

 

„Ebben a pillanatban nem Orbánra, Kövérre, a rendőrségre kell gondolnunk hanem a magyarországi munkásokra, akiket évtizedek óta elnyomnak. Olyan rendszert sikerült létrehozni, ami csak úgy működik, ha lefekszik a külföldi tőkének/…/, de ennek a korszaknak a vége elkövetkezett…! Az a tény, hogy diákok, értelmiségiek, munkások szakszervezetek egyértelműen föllépnek az önkénnyel és a szociális jogok eltiprásával szemben ez új dolog Magyarországon. És nem fog kevés ideig tartani – remélhetően új korszak kezdődik és vége lesz egyszer az önkénynek, amiből elegünk van!”

 

Ezt követően a láthatóan koncepció nélküli rendezvény egyre növekvő létszáma spontán elindult a Margit híd felé a készenlétis rendőrök jelentő számú sorfalától kísérve, de a hangulat inkább volt fesztiváli, semmint feszült.

 

A hídra érve a vonuló tömeg mindkét irányban leállította a forgalmat, amit a rendőrök mondhatni szakszerű mitfárerként biztosítottak. Nyoma sem volt agresszív készenlétnek, fenyegető feszültségnek – gyakorlatilag zökkenő nélkül alkalmazkodtak s biztosították az időközben 3-4000-re duzzadó, túlnyomórészt fiatalokból álló tömeg menetét.

 

 

A fiatalok pedig, a rájuk jellemző iróniával skandálták a kormányellenes rigmusokat, a leálló forgalomban szolidárisan tülkölő járműveket hangos ovációval ünnepelték s a – tény: jelentős számú – rendőri kíséret sokkal inkább biztosította a menetet, semmint támadóan lépett volna fel. Mind a budai alsórakparton, mind a szintén megbénított Lánchídon, mind a Kossuth térre visszavezető útvonalon, ahol pár százan várakoztak türelemmel a menetre.

 

Mindezeket tapasztalva változatlanul érthetetlen, hogy az estét lezáró tiltakozás miért fajulhatott – kölcsönösen – egy egészen más jellegű végkifejletbe. Hogy az erőszakszervezet miért erőszakos, azon persze nincs mit meditálni – ez a dolga, ezért szeretjük utálni.

 

 

Az viszont érthetetlen, hogy – többek között – demokratikusnak öndefiniált jelenlévők miért provokálnak be egy nyolc sor rendőr, nyolc sor civil értelmetlen sumóbirkózást, mint a Téli Palota el nem foglalásának fiktív lehetőségét. Jelentős médiavisszhang tudatában.

 

A tegnap esti több ezres tömeg, ha értelmes irány(ító) vezeti, simán megbéníthatta volna a fél várost, amint tették 2-3 évvel ezelőtti kollégáik az Oktogonnál, vagy bárhol máshol s erős üzenettel bírt volna. Tény, akkor nyár volt. Most tél van és hideg – úgy tűnik egyszerűbb és hatásosabb füstgránát után a hűvösön melegedni kellő s óvó sajtófigyelem reményében.

 

(a cikket teljes terjedelmében a szabadhir.hu oldalán olvashatják)

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Március 15-én ünnepi programok és koncertek várják a pécsieket.
Bővebben >>