Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Mikor kell tudni igazolni a kötelező biztosítás meglétét?
2022-08-10 13:07:52
Mikor kell tudni igazolni a kötelező biztosítás meglétét?

Mikor kell tudni igazolni a kötelező biztosítás meglétét?

A következő bejegyzésben összeszedtünk 3 olyan esetet, amikor szükséged lehet rá, hogy igazold, hogy rendelkezel biztosítással, és megmutatjuk, befizetési szelvény hiányában hogyan tudod ezt megtenni. 

 

Forgalmi átiratás

 

A gépjármű tulajdonosának változásakor vagy az üzembentartó cseréje esetén szükség van arra, hogy a forgalmi engedélybe kerülő új szereplőnek legyen érvényes biztosítása az adott járműre. Ezt az ügyintézés során igazolni szükséges egy csekkel, átutalási igazolással vagy befizetési bizonylattal. Ennek megkötéséhez pedig kell az adásvételi szerződés. 

 

Te rendelkezel már mindennel, ami a gépjármű üzembentartásához vagy forgalomba helyezéséhez szükséges? Köss online kgfb-t, hogy minden helyzetben biztonságban érezhesd magad, és kerüld el a sorban állást az ügyintézés során!

 

Műszaki vizsgáztatás

 

Az autó korától függően bizonyos időszakonként ellenőriztetni kell, hogy a gépjármű megfelel-e az aktuális jogszabályi előírásoknak és környezetvédelmi elvárásoknak és a KRESZ szabályainak. Egyik ilyen ellenőrzési pont a műszaki vizsga, aminek során igazolni kell azt is, hogy a gépjármű rendelkezik érvényes kötelező felelősségbiztosítással. Ezt bizonyíthatod befizetett csekkel, a biztosító társaság által kiállított fedezetigazoló szelvénnyel vagy egy érvényes zöldkártyával.

 

Nemzetközi zöldkártya külföldi utazásokhoz

 

Korábban bevett szokás volt, hogy bármilyen országba is indultunk, a zöld kártyát automatikusan bekészítettük. Mostanra egyre több ország csatlakozott a nemzetközi rendszámegyezményhez, így nem szükséges már az országba belépéskor igazolni a kötelező biztosítás meglétét. Azonban ha az úti cél nem ezek közül az országok közül kerül ki (hanem pl.: Azerbajdzsán, Fehérorosz Köztársaság, Irán, Marokkó, Moldávia, Montenegró, Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna), akkor szükséged lesz erre az igazolásra. 

 

Ennek a beszerzése is sokkal egyszerűbb lett a korábbiakhoz képest, ugyanis már nem kötelező zöld lapon szerepelnie az adatoknak. Elegendő csupán egy fehér lapra akár házilag kinyomtatni az illetékes biztosító társaság által megküldött, elektronikusan kiállított igazolást.

 

Ahol már nem kell bizonyítani: közúti igazoltatás

 

Magyarországon a rendőrség már 2009 óta hozzáfér az elektronikus rendszeren keresztül a biztosítottak adatbázisához, így a közúti igazoltatások során nincs szükség arra, hogy szelvénnyel igazoljuk a kötelező biztosítás meglétét.

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Színes Bővebben
Mi alapján válassz pénztárgépet egyéni vállalkozóként?
Vállalkozóként tudod, hogy neked kell döntéseket hoznod – ezzel nincs is baj, amikor a szakmádról, a vállalkozást érintő termékről, szolgáltatásról van szó. De egy pénztá...
2024-03-27 11:42:55, Hírek, Színes Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmel...
Bővebben >>