Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Milyen jelentése van a karikagyűrűnek és honnan származik?
2019-05-16 15:00:35
Milyen jelentése van a karikagyűrűnek és honnan származik?

Milyen jelentése van a karikagyűrűnek és honnan származik?

Azt gondolhatnánk, hogy egy ennyire népszerű ékszerről már ódákat zengtek, de érdekes módon nem igazán találhatunk hiteles információkat az eredetére vonatkozóan.

 

Régen...

 

Mi most mégis megpróbálunk egy kicsit árnyaltabb képet adni a karikagyűrű viseléséről és a hozzá tartozó információkról. Az első karikagyűrűt Egyiptomban ajándékozták, nem is kisebb személy, mint egy fáraó ajándékozta a feleségének szerelme jeléül. Ebből is látható, hogy a kör a maga végtelenségével az örök szerelmet és az összetartozást szimbolizálja.

 

A szokás Nagy Sándor segítségével került az ókori Rómába, majd később az egész világ - beleértve a kereszténységet is - , átvette és a mai napig alkalmazza is azt. Míg korábban mindegy volt, hogy milyen anyagból készült, addig a 3. század környékén már színre lépett az esztétika iránti vágy, így pedig a karikagyűrű divatját is ez határozta meg. Innentől kezdve készül aranyból vagy ezüstből ez a fontos ékszer.

 

Ahogy telt az idő, nem csak a gyűrű anyaga, de a jelentése is folyamatos változáson ment keresztül. Míg eleinte azt jelképezte, hogy az adott nő egy meghatározott férfi tulajdona, és a társadalom is így tekintett rá, addig idővel inkább egy ígéret lett belőle. Egy ígéret arra, hogy a férfi elkötelezte magát egy bizonyos nő irányába, amit nem is óhajt visszavonni, sem pedig megmásítani. Abban az időben ezt annyira komolyan vették, hogy egy eljegyzés felbontása komoly következményekkel járt, a nőre nézve pedig akár érvényteleníttetni lehetett a később köttetett házasságát, mint pl.: VIII.Henrik és Klevei Anna frigye esetében.

 

...és ma

 

Manapsága karikagyűrű a végtelen szerelmet és a hűséget jelképezi, valamint a másik iránti elköteleződést. Bár sokan emlegetik úgy a házasságot, hogy “csak egy papírral több”, ez a valóságban sokkal többet jelenti. Hiszen amikor két embert igaz szeretet és szerelem köt össze, akkor nem véletlen, hogy legyőznek együtt minden akadályt, nehézséget, mivel a kapcsolat a fő mozgatórugója a történéseknek. Éppen ezért mindenképp érdemes alaposan megismerni a másikat, mielőtt feltesszük a nagy kérdést.

 

A jegyesség alatt a felek a bal kéz gyűrűsujján viselik a jegygyűrűt, legyen szó akár köves eljegyzési gyűrűről vagy rögtön a karikagyűrűről. Ez az esküvő után átkerül a jobb kéz gyűrűsujjára. Érdekes módon ez a legtöbb országban pont fordítva van, ami azt jelenti, hogy a végleges helye a bal kéz gyűrűsujja. Ez több okból is érthető, hiszen az emberek nagy része jobb kezes, így a mindennapi élet során számos hatásnak van kitéve, így az a minőség rovására is mehet.

 

Ma már rendkívül sokszínű a karikagyűrűk választéka, így mindenki megtalálhatja a neki valót, legyen szó színesről, kövesről, vésettről vagy bármilyen egyéb kialakításról.

Utoljára frissítve: 2019-05-16 21:15:49

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Színes Bővebben
Lehetséges általános közérzet-javulás egy táplálékkiegészítőtől?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve bennünket, amennyiben rendszeres fogyasztóivá válunk. Ám soks...
2024-04-19 08:47:57, Hírek, Színes Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>