Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Paulina napja van.
Milyen motorkerékpár olajokkal találkozhatunk?
2023-02-26 13:40:09
Milyen motorkerékpár olajokkal találkozhatunk?

Milyen motorkerékpár olajokkal találkozhatunk?

Miért van szükség egyáltalán olajokra?

 

A kérdés teljesen jogos, de a válasz annál egyértelműbb. Egy motorkerékpárban is rengeteg olyan alkatrész található, pláne a motorban, amelyek folyamatosan egymáshoz érnek, súrlódnak, így könnyen elhasználódhatnak.

 

A motorkerékpár olajok erre nyújtanak megoldást, mivel enyhítik a súrlódások hatását, így a motor, valamint az egész közlekedési eszköz élettartamát meghosszabbíthatják. A beszerzésük sem nehéz, hisz már akár online is vásárolhatunk például a FilterABC segítségével.

 

A fő kérdés természetesen az, hogy mégis mit csinál egy motorolaj? Az elsődleges feladata az, hogy csökkenti a hőt a motor alkatrészeinek felületén, ami azért keletkezik, mert működés közben egymáshoz súrlódnak.

 

Ennek érdekében olajfilmet, azaz egy védő hatású olajréteget képez, ami segít megakadályozni a száraz-súrlódást az alkatrészek között. Továbbá még abban is szerepet játszik, hogy a motor működésével járó zajokat csökkenti. Motorkerékpár esetén pedig egyes esetekben a kuplung megfelelő működését is biztosítja. Természetesen szükség van egy megfelelő olajszűrőre is, hogy garantáltan megfelelően működjön az egész motor.

 

Mi történne motorolaj nélkül?

 

Ha egy motorban nem található motorolaj, függetlenül attól, hogy motorkerékpár vagy személygépjármű motorjáról van szó, akkor az alkatrészek elkezdenének egymáshoz súrlódni. A folyamatos erőhatások miatt hamar jelentkeznének az elhasználódás jelei, mondhatni nem is tud enélkül működni a jármű szíve.

 

A száraz-súrlódás az egyik legveszélyesebb dolog, ami az alkatrészekkel történhet. Az elhasználódás azért is veszélyes, mivel gyakran nem lehet észrevenni, hogy már megtörtént a baj. Az elhasználódott, sérült alkatrészek bármelyik pillanatban feladhatják a harcot, mivel minden egyes utazás során nagy teher nehezedik rájuk.

 

Ha egy alkatrész bedobja a törölközőt, azt egyből érezni fogjuk. A motor szinte azonnal leállhat vagy valami furcsát érezhetünk vezetés közben. Komoly anyagi károk is keletkezhetnek, mivel a motort komolyan károsíthatja egy elszabadult alkatrész vagy annak darabjai.

 

Sőt, szélsőséges esetben még balesethez is vezethet. Nem csak az alkatrészek elhasználódása miatt kell aggódni, hanem a motor túlmelegedése miatt is, így mindenképpen érdemes a megfelelő motorolaj használata.

 

Motorolajat kizárólag megbízható forrásból

 

A beszerzés egy igazán kritikus pont. Mindig válasszunk hiteles webáruházat, azon belül is az ismert, közkedvelt márkákat, és kerüljük az ismeretlen forrásból származó termékeket! Azok ugyanis vagy nem látják el a feladatukat, vagy még nagyobb kárt okoznak a motorban.

 

(x)

További híreink
Múzeumba járni kétféleképp lehet
A Múzeumok Éjszakáján megelevenedik az ókori Pécs.
2024-06-22 02:36:42, Hírek, Színes Bővebben
Magyarországon először
Egyedülálló kiállítás nyílik Jacques Villeglé alkotásaiból, A város falain címmel az m21 Galériában Pécsen.
2024-06-21 01:45:19, Hírek, Színes Bővebben
Címketípusok: hova és milyet válasszunk?
Címke készítésére már minden területen szükség van, legyen az élelmiszeripar, kereskedelem, kozmetika, logisztika vagy éppen vegyipar. Nem mindegy azonban, hogy hol és mi...
2024-06-20 12:50:09, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A rusztikus és a romantikus vintage stílusirányzat is nagyon népszerű manapság mind a lakberendezés, mind pedi...
Bővebben >>