Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Paulina napja van.
Minden, amit a subázásról tudni érdemes
2023-05-29 10:29:03
Minden, amit a subázásról tudni érdemes

Minden, amit a subázásról tudni érdemes

A Kreactivity Webáruházban kapható subázó szettek ráadásul már sokkal színesebbek és fantáziadúsabbak, mint az 50 évvel ezelőttiek. Anno ugyanis a pálmafát, az álló vagy guggoló néger kisfiút, a nőt vagy a csésze kávét ábrázoló mintákon túl nem nagyon lehetett másból válogatni.

 

Mit tartalmaz egy subázó szett?

 

A szettek tartalma változó, de a legtöbbjükben a többféle szélességben illetve többféle méretű lyukakkal készülő nyomott suba alap, és a felvágott fonal alapkellékként szolgál. De jócskán akadnak olyanok is, amelyekben subatű vagy horgolótű (mivel régen ezzel csinálták), a párna hátsó felének anyaga, illetve cipzár is megtalálható. 

 

Hogyan zajlik maga a subázás?

 

A tévhitekkel ellentétben ez a kézműves tevékenység nem igényel különösebb kézügyességet, de azért a türelmedet és a kitartásodat garantáltan próbára teszi majd. Ha tehát még csak most ismerkedsz a subázás rejtelmeivel, akkor mindenképpen azt javasoljuk, hogy valamilyen kisebb projekttel kezdj - mondjuk egy kispárnával vagy egy pici szőnyeggel. 

 

Első lépésként terítsd ki a szetthez mellékelt vásznat, és kezdd el a csomózást valamelyik sarkában! Ezt úgy tudod megvalósítani, hogy a fonal két végét a hüvelyk- és mutatóujjad közé rakod, majd az így keletkezett hurkot a tűre teszed, és átbújtatod a tűt a retesz alatti részig a vászon szála alá, amit vissza is húzol úgy, hogy a tű retesze a fonal tetején legyen.

 

Következő lépésként hajtsd rá a fonal összefogott végét a tű végére, és ezt húzd vissza, hogy annak a retesze záródjon a fonal felett! Miután ezzel megvagy, engedd el a fonal végét, és ezzel együtt húzd vissza a subatűt! Voilá, kész is a csomó. Abban az esetben pedig, ha azt szeretnéd, hogy ennek erős legyen a tartása, akkor érdemes még kézzel is meghúznod.

 

Hogy a csomózást melyik sarokban kezded, csak attól függ, hogy melyik esik jobban a kezedre. A lényeg, hogy először vízszintesen haladj, majd felfelé, és alapnak mindig ugyanazon oldalára csomózz!

 

Végső gondolatok

 

Lehet, hogy a csomózást kezdetben nehéznek találod majd, de hidd el, ahogy haladsz előre, a kialakuló kép látvány garantáltan arra fog majd inspirálni, hogy ne állj meg, hanem folytasd tovább. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a hobbi szabályosan függővé tesz.

 

Ha pedig végre tele lesz a suba alap, akkor már csak annyi dolgod maradt, hogy rávarrod a párnahuzat hátulját és a cipzárt. De ezt a műveletet egyébként rábízhatod akár egy varrónőre is.

További híreink
Múzeumba járni kétféleképp lehet
A Múzeumok Éjszakáján megelevenedik az ókori Pécs.
2024-06-22 02:36:42, Hírek, Színes Bővebben
Magyarországon először
Egyedülálló kiállítás nyílik Jacques Villeglé alkotásaiból, A város falain címmel az m21 Galériában Pécsen.
2024-06-21 01:45:19, Hírek, Színes Bővebben
Címketípusok: hova és milyet válasszunk?
Címke készítésére már minden területen szükség van, legyen az élelmiszeripar, kereskedelem, kozmetika, logisztika vagy éppen vegyipar. Nem mindegy azonban, hogy hol és mi...
2024-06-20 12:50:09, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Jön a Zsolnay Piknik, amikor fűbe heveredhet ismét egész Pécs.
Bővebben >>