Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Minden felnőtt kapna havonta 50 ezer forintot
2014-01-12 09:08:06
Minden felnőtt kapna havonta 50 ezer forintot

Minden felnőtt kapna havonta 50 ezer forintot

A LÉT elnevezésű független szakértői munkacsoport javaslata alapján Magyarországon mindenkinek feltétel nélkül alapjövedelem járna. Az említett modellt szombaton ismertették a budapesti Kossuth klubban egy konferencián neves közgazdászok, pénzügyi szakemberek és szociológusok. A javaslat értelmében a gyermekek 25, a felnőttek 50, a várandós édesanyák pedig 75 ezer forint létpénzt kapnának havonta a Magyar Államkincstártól. De vajon felkészültünk-e rá?


A munkacsoport - aki kidolgozta a javaslatot - állítása szerint finanszírozható lenne a költségvetésből az általuk javasolt alapjövedelem. Szeretnék, ha a következő hetekben társadalmi vita bontakozna ki. Várakozásaik szerint az alapjövedelem bevezetésével Magyarországon megszűnne a nincstelenség. A javaslat részleteit a 255075.hu oldalon olvashatjuk.


Bánfalvi István, a szakértői munkacsoport vezetője arra utalt, hogy egy európai polgári kezdeményezés keretében az alapjövedelem bevezetésére egy éve aláírásgyűjtési akció indult, és még néhány napig fog is tartani. Elmondása alapján a létpénzt a rászorultság alapú pénzbeli ellátások helyett kapná minden tartósan Magyarországon élő és itt adózó magyar állampolgár. Bevezetésével egy időben megszűnnének az annál kisebb összegű támogatások, míg az a fölöttiek ennyivel csökkennének. A modell szerint a létpénz bevezetésével a bruttó bérek is ugyanannyival csökkennének, és ez az alapjövedelem beleépülne a bérekbe.



Surányi György közgazdász, egyetemi tanár, korábbi jegybankelnök azt hangsúlyozta, hogy az alapjövedelem bevezetése nemcsak megállítaná a magyar társadalom széthullását, hanem a társadalmi integrációban történelmi fordulatot is eredményezne. Úgy véli, hogy a javaslat továbbgondolásával, kísérletekkel, meg lehetne próbálni annak bevezetését. A pénzügyi szakember állítása szerint a javaslatcsomag körülbelül 1300 milliárd forintnyi többletjövedelmet, és ennek révén ugyanennyi többletkeresletet hozna a gazdaságnak. A szakember arról is beszélt, hogy az alacsony keresetűek egy része csak akkor lesz motivált a munkára, ha a létpénz és a nettó minimálbér között több mint 30 ezer forint különbség lesz. Úgy látja, ennek legalább 50-60 ezer forintnak kellene lennie. Arra is figyelmeztetett, hogy ennek a különbségnek a növelése nélkül vonzóbbá válhatna a szürke vagy a fekete gazdaságba való átmenet.



Más szakértői vélemények szerint azonban nincs itt az ideje egy ilyen feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésének, a társadalom (és a gazdaság)  jelen pillanatban alkalmatlan egy ilyen lépésre. További kérdést vet fel au is, hogy a kormány, amelyik bevállalja ennek bevezetését, mit kér cserébe? Hiába nevezik "feltétel nélkülinek", mint azt jól tudjuk, ingyen leves nincs: vannak olyan kormányok, amelyeknek vezetése alatt felmerülhet, hogy a saját ideológiájuk ismételgetését követelik majd vissza az alapjövedelemért cserébe.


Ismerős?


fotó: www.magyarermebolt.hu


VID

Utoljára frissítve: 2014-01-13 17:03:03

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>