Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
„Mintakalauz” pótdíjazta meg a vonaton utazó álláskereső hölgyet
2023-06-02 13:53:20
„Mintakalauz” pótdíjazta meg a vonaton utazó álláskereső hölgyet

„Mintakalauz” pótdíjazta meg a vonaton utazó álláskereső hölgyet

 

A többi budapesti havi- vagy 30 napos bérlettel ellentétben az álláskeresésre kérhető díjmentes bérlet, a főváros területén a BKK összes járatára érvényes, ellenben a MÁV Zrt és a Volánbusz járataira nem.

 

Ezt a szabályt a legtöbb érintett nem ismeri, és ilyenkor jön a pótdíjazás. Ebben a témakörben személyesen tapasztaltam meg, amikor egy magát mintakalauznak tartó személy május 21-én, vasárnap az egyik székesfehérvári szerelvényen megpótdíjazott egy álláskereső hölgyet. Az érintett kétségbeesve mondta, hogy vele senki nem közölte, hogy a bérlete a vonaton a főváros területére nem érvényes. Azt is hozzátette, hogy a MÁV Zrt. pénztárosa elkérte a bérletét, és arra adta ki Érd felsőig a kiegészítő-jegyet.

 

Ilyen helyzetben ezt utólag ott a vonaton elég nehéz bizonyítani, de ha a MÁV Zrt-nél van olyan rendelkezés, hogy a pénztáros felé kiegészítő jegy kérése esetén be kell mutatni a bérletet, akkor övé a felelősség, tehát a cég dolgozójáé és nem az utasé. Mert az a jegy, pénztár által kiadásra került, nem automatából lett vásárolva.

 

Mindenesetre, hogy a minta-kalauznak igaza legyen, elkezdte védeni a jegypénztárost, hogy annak sok a feladata és nem tud mindenre odafigyelni. Amennyiben így lenne, akkor meg egyáltalán miért kéri el a bérletet, miért épült be ez a szabály a jegykiadás-protokollba? Ahogy körbe érdeklődtünk ez a probléma egyáltalán nem egyedi eset.

 

Természetesen kérdeztük a MÁV Zrt Sajtókommunikációs osztályát is, a levelünket már iktatták, de válasz a cikkünk megjelenéséig nem érkezett.

 

A Havibérlet az álláskeresőknek, egy olyan kedvezmény, amit a fővárosi önkormányzat támogat anyagilag, de az állam nem, ezért nem érvényes az országos közlekedési vállaltok járatain Budapesten. A kedvezmény igénybevételéhez az illetékes kormányhivatalnál kell regisztrálni, hogy valóban keresünk munkát. A lehetőséget három hónapig kaphatja az érintett.

 

Kertész Z István; kép: Székely Ildikó

 

További híreink
Milyen deszkát használjunk otthoni barkácsoláshoz?
Számtalan megoldás közül lehet választani, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik számít a leghatékonyabbnak, melyik felel meg igazán az igényeinknek és mivel a legkönnye...
2024-03-14 17:40:46, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az evangélikus püspök a Kossuth Rádióban szólt az áldozatokhoz és kért bocsánatot tőlük.
Bővebben >>