Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Mióta magánlak egy önkormányzati nyaraló?
2013-06-14 08:20:14
Mióta magánlak egy önkormányzati nyaraló?

Mióta magánlak egy önkormányzati nyaraló?

Tanúként akarja kihallgatnia a rendőrség Várnai Lászlót. A zuglói LMP-s képviselő másfél hónapja átmászott az önkormányzati nyaraló kerítésén, mert nem akarták beengedni. Ezért tett feljelentést ellene a Zuglói Vagyonkezelő. A sűrűn blogoló Várnai László zuglói LMP-s képviselőt kértük, magyarázza meg a történteket. (A fotókat a képviselő készítette, amikor átmászott a kerítésen.)

 

Mit „követett el” már megint?

Kezdjük az elején. Az elmúlt fél évben számtalanszor kérdeztem a testületi ülésen, a Vagyonkezelő FB ülésén arra, hogy a Római parti ingatlanunkkal mi a helyzet. Miért nem használjuk? Mennyibe kerül az őrzése, fenntartása? Mi a baj vele? Informálisan tudom, hogy 2008-ig sikeresen működtek ott gyerektáborok, kézműves-táborok.  Tucatnyi önálló kis apartmanból áll, van gondnoki lakás, konyha, mindenféle. Ez egy félhektárnyi szuper terület a Római partnak az északi részén. Azon a részen, ami már árvíztől is védett, tehát itt nem önti el a víz a partot. Jó állapotban van az ingatlan, és őrzik a nap 24 órájában. Ehhez képest 2008 óta üresen áll. Szóval erre többször próbáltam rákérdezni, de semmifajta érdemi választ nem kaptam, hogy el akarják adni, bérbe akarják adni, vagy hogy mi is a szándékuk vele.

 

Vagy miért nem használják valamire, nem?

Nem használják semmire. Sokszor ugyanazt az autót látom ott parkolni, egy elég drága autót, de nem tudom kié.

 


Valaki ott lakik?

Biztonsági cég őrzi, de állítólag ez csak két hónapja van. Hogy előtte esetleg valaki ott lakott-e vagy sem, mint őr, azt nem tudom.

 

Egy őrnek nem hiszem, hogy drága autója van…

Nem tudom… De én is szeretnék egy ilyen fél hektáros nagy parkban lakni.

 

Szóval, amikor a kérdéseimre nem kaptam választ, odamentem. Kerestem a csengőt mind a két kapun. A Királyok útjától egészen a Duna partig nyúlik, egy 250 méter hosszú terület. Vártam egy darabig, majd amikor semmiféle választ nem kaptam - elméletileg őrnek kellett volna a területen lenni - már kíváncsi is lettem, hogy milyen állapotok uralkodnak, és átmásztam a kerítésen. Azonnal megkerestem az őrt, és kopogtam az ajtón. Ő egyébként elismerte a tanúvallomásában, hogy a gondnoki lakásában tartózkodott, és elismerte, hogy én „kopogtattam ki” őt.

 


Tehát, hogy szó sincs arról, hogy oda Ön betört volna…

Persze, szó sincs róla. Megkerestem az őrt, bemutatkoztam, elmondtam, hogy ki vagyok, mi vagyok, majd nem is engedett ki engem, hanem ki kellett másznom a területről. És utána jött ez a magánlaksértéses feljelentés.

 

Hogyan lehet magánlaksértés? Egy zuglói képviselő nem nézheti meg a Zuglói Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlant?

Vicces. Ahhoz, hogy magánlaksértés legyen, ahhoz magánlaknak kell lennie. De ez egy önkormányzati ingatlan. És így már nem magánlaksértés. Jellemző, hogy az elmúlt 3 évben a polgármester és ügyvédei tucatnyi alkalommal jelentettek fel engem rágalmazásért. Meg újságírókat is. Soha nem álltak meg az általuk előterjesztettek, mindig elbuktak ezekkel a nevetséges dolgokkal. Így zaklatják az újságírókat, ahogy most ezzel engem. Ez egy folyamatos dolog. Ugyanaz mint, amit országos szinten csinálnak, amikor a Közgép feljelenti az országgyűlési képviselőket, próbálják kriminalizálni és anyagilag ellehetetleníteni őket.

 

Visszatérve az ügyre: akkor most eljárás folyik Ön ellen?

Engem eljárás alá vontak, miután én természetesen elismertem, hogy én voltam. És bírósághoz fog kerülni az ügy, de hogy ebből lesz-e vádemelés, és kapok-e bármilyen büntetést, az sem valószínű, hiszen a jóhiszeműség nem vonható kétségbe.

 

 


És akkor most azóta sincs válasz, hogy mi van a nyaralóval?

Egyik FB ülésen megszavazták, hogy oké, akkor erről beszéljünk. Akkor a vagyonkezelő aktuális osztályvezetője elmondta, ők nem tudják pontosan elmondani, hogy mennyi ennek a fenntartási és őrzési költsége. Nevetséges. És arra sem adtak választ, hogy mik a tervek. Az feltűnő, hogy ez az ingatlan is bekerült abba az ingatlanértékesítési csomagba - elfogadtak egy ingatlanértékesítési elvárást a költségvetésben -, és akkor most mindent el akarnak adni, ezt a nyaralót is. Jellemző módon olyan bérbe adott bolthelyiségeket is el akar adni a zuglói vezetés, amelyek kvázi aranytojást tojó tyúkok, mert havonta többszázezer forintot hoznak. És ezeket is bagóért akarjuk eladni. Minden elismerésem, hogy a fideszes többségű tulajdonosi bizottság visszadobálja ezeket. Ha valami hoz 150 ezer forintot havonta, azt nem lehet eladni 10 millióért. Senki nem tenné.

 

Ez a téma éppen aktuális, mert nemrég volt téma - és még nem futott le - a nyári táborok. Az önkormányzat a BVSC-be akarja küldeni a gyerekeket. A Zuglói Szülők Közössége már kétszer is volt bejáráson ott, Ön is volt. Állítólag most már kijavítgattak az onló falakat, eldugták a kilógó vezetékeket. Szóval miközben folyik a cirkusz, hogy hol is legyen a nyári tábor a zuglói gyerekeknek, aközben ott egy szuper ingatlan, ami már ötödik éve üresen áll, és el akarják adni?

 

Ez egy kicsit visszás. Nyilván azért teszik a szülők nyári táborba a gyerekeket, mert dolgoznak. A BVSC-be el lehet menni tömegközlekedéssel, mert közel van, ha nem is a legjobb helyen van a kerületben. A Római partra folyamatosan két buszt kellene üzemeltetnünk az odahordásra és hazahordáshoz, ez nem praktikus. Szóval lehet benne ráció, hogy nem oda viszik a nyári tábort. Ha a BVSC jól működne, és nem lenne romos, akkor egy uszodával, stranddal ellátott helynél nincsen jobb. Itt a rómain olyan ott alvós táborokat lehetne  csak csinálni. Rengeteg szülő elfogadná, hogy egy hétig ott van a gyereke, alkalmas erre. Ágyak vannak, főzőkonyha van, és ugye kellene még valamit csinálni is a gyerekekkel. Ki kell találni. Akár lehetne evezni is. De azon már elgondolkodnék, hogy a zuglói gyerekeket szeretném-e a Dunára kivinni. Nem biztos, hogy szeretném.

 

Egyébként csak hogy még érdekesebb legyen a dolog: tavaly nyár elején vásárolt  a zuglói önkormányzat egy házat Erdélyben is, amely szintén  kihasználatlanul áll. Az Átlátszó.hu-nak adott hivatali válasz szerint az ingatlan előkészítése egy éve folyik, a megvásárlás óta senki nem vette igénybe, de fenntartása évente 2,5 millió forint.

 

Bánhidi Emese

 

Utoljára frissítve: 2013-06-14 08:58:49

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>