Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Mókás tanévünk lesz: az e-napló már most beadta a kulcsot
2014-08-28 09:11:51
Mókás tanévünk lesz: az e-napló már most beadta a kulcsot

Mókás tanévünk lesz: az e-napló már most beadta a kulcsot

Szerdára több száz iskolában leállt az e-napló-szolgáltatás, 400-500 iskolában nem tudják regisztrálni a tanulókat.

 

Az elmúlt években a hagyományos osztálynaplókat helyettesítő szoftver, az e-napló lett az iskolák működésének legfontosabb eszköze. Ebben az elektronikus dokumentumban tartják nyilván a tanórákat, jegyzik a hiányzásokat, a diákok jegyeit, sőt az intőket, és ez alapján történik a tanárok munkaidő-nyilvántartása is. Mivel héfőn kezdődik a következő tanév, az e-napló rendszer most fokozottan van igénybe véve - ám az, jó szokás szerint, épp most adta be a kulcsot - számolt be az Index. 



A portált több iskolából arról tájékoztatták, hogy az állami tulajdonú Educatio Kft. az éjjel, előzetes bejelentés nélkül leállította a rendszer üzemeltetését. A Magisztert egy központi szerveren az Educatio Kft. üzemeltette, tavaly ugyanis még az volt az oktatási kormányzat álláspontja, hogy ezt a programot vezetik be az egész közoktatásban. Az érintett iskolákban (400-500 suliról beszélünk) csak az Educatio üzenetét látják, akik az e-naplóval szeretnének dolgozni. Eszerint a folyamatban lévő közbeszerzési eljárás ideje alatt a jogtulajdonos nem járult hozzá a rendszer augusztus 26. utáni üzemeltetéséhez.


A helyzet elég kellemetlen, mert az elektronikus rendszerre átállt intézmények teljesen felszámolták a papír alapú nyilvántartást, és ha most kezdenének el osztálynaplókat rendelni, több hónap lenne, mire hozzájuthatnának, hála a központosított iskolarendszernek. 


A Magisztert forgalmazó Netkir Zrt.-nél azt mondták, előzetesen nem volt tudomásuk a leállásról, okát sem ismerik. A szoftver országos felhasználási joga valóban lejárt, de ez nem okoz automatikus leállást. A cégnél hozzátették, hogy a licenc lejárata előtt több mint egy hónappal jelezték az Educatio Kft.-nek a közeledő határidőt, és felajánlották a folyamatos működés érdekében a jogok további egy évre történő meghosszabbítását vagy a végleges felhasználói öröklicenc vásárlását az Educatio Kft. számára. Ez azonban nem történt meg - teszi hozzá az Index. 

Utoljára frissítve: 2014-08-28 09:14:50

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Amikor az időjárás kellemesre fordul, beköszönt a tavasz, nemcsak a ruhatárunkat frissítjük fel, szívesen újít...
Bővebben >>