Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
MTI-cenzúra a szabad sajtó napjára
2019-03-14 18:01:26
MTI-cenzúra a szabad sajtó napjára

MTI-cenzúra a szabad sajtó napjára

Március 15.-e alkalmából a MÚOSZ is közleményt szeretett volna kiadni Március 15., a magyar sajtószabadság napja címmel, megemlítve, hogy a legnagyobb hazai újságíró-szövetség is csatlakozik ahhoz a panaszbeadványhoz, amit a magyarországi médiahelyzet miatt készített a Klubrádió és a Mérték Médiaelemző Műhely, és amit Jávor Benedek EP-képviselő közreműködésével adtak be januárban az Európai Bizottsághoz.

 

A Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálata (MTI OS) azonban, korábbi szokását megőrizve, megtagadta ennek a közleménynek a közzétételét a fizetős szolgáltatásában – tudta meg a Media1 Hargitai Miklóstól, a MÚOSZ elnökétől.

 

„Tájékoztatom Önt, hogy az MTI OS-hez eljuttatott ’Március 15.-e a magyar sajtószabadság napja’ kezdetű közleményük az OS Szabályzatának (http://os.mti.hu/szabalyzat ) 14.2. pontjába ütközik ezért azt nem áll módunkban kiadni. Felhívom továbbá a szíves figyelmüket arra, hogy a Szabályzat 15. pontja értelmében az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik” – kapta az elutasítás indoklásaként a szervezet elnöke.

 

Az MTI által hivatkozott 14.2 pont értelmében a közlemények közzétevői nem sérthetik „a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit”.

 

Az alábbi közlemény megjelenését utasította el az MTI:

 

„Március 15.-e a magyar sajtószabadság napja. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) ezen a napon hivatalos levélben csatlakozik ahhoz a panaszbeadványhoz, amelyet az Európai Bizottsághoz nyújtottak be a kormánypárti média kormányzati reklámok útján történő tiltott állami támogatása miatt.

 

A magyar sajtó Európában példátlan működési anomáliáját szóvá tevő beadványt a Klubrádió állította össze a Mérték Médiaelemző Műhely és Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője közreműködésével. Ez már a második panasz a Bizottság előtt az eltorzult magyar médiaviszonyok ügyében: az elsőt ugyanez a kör nyújtotta be 2016-ban a közmédia (az állami rádiók és televíziók, valamint az állami hírügynökség) minden észszerű határt túllépő, a közszolgálati feladatokkal nem indokolható, a magyar sajtópiacot súlyosan deformáló állami támogatása miatt.

 

A MÚOSZ azért csatlakozott a mostani panaszbeadványhoz, mert meggyőződése, hogy a magyar sajtószabadságra a legnagyobb veszélyt jelenleg a kormány szélsőségesen elfogult, kizárólag a politikai lojalitás szempontját követő és ezzel az állampolgárok pártatlan, sokszínű tájékoztatáshoz való jogát csorbító finanszírozási gyakorlata jelenti.

 

Kiadó: Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)”

 

(forrás: media1.hu)

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz s...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>