Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
Művészek akciója a Kossuth téri tüntetés előtt
2016-09-30 16:03:01
Művészek akciója a Kossuth téri tüntetés előtt

Művészek akciója a Kossuth téri tüntetés előtt

A péntek estére meghirdetett, Lásd meg az embert! című szolidaritási demonstráció előtt, számos képzőművész, díszlettervező és tervezőművész tart közös akciót a budapesti Kossuth téren. Ma déltől egy hatalmas, közös munka létrehozásán dolgoznak. "Az aleppói bombázás után úgy éreztük, meg kell alkotnunk a magunk Guernicáját" - mondta az esti demonstrációt felvezető videóban Horgas Péter díszletervező, az akció egyik kezdeményezője.

 

Picasso műve, mint a háború, az értelmetlen pusztítás drámai mementója a szíriai események tükrében újra aktuálissá vált, és a Aleppo, mint ennek szimbolikus helyszíne jelenik meg.

 

 

A résztvevő művészek külön-külön alkottak meg egy-egy darabot az elképzelt közös képből, a darabokat pedig a Kossuth téren varrták össze a közreműködőkkel együtt. A gesztus emlékeztet a nyolcvanas-kilencvenes éveknek azokra az amerikai akcióira, amelyek során "AIDS-zászlókat", személyes mementókat készítettek művészek, civilek.

 

A közös kép, amelynek egyes elemei Picasso Guernicájának részleteit idézik fel, vagy arra utalnak, ma este a menekültekkel, a szíriai polgárháború áldozataival szolidaritást vállaló budapesti tüntetés háttere, díszlete lesz - a szervezők közlése szerint 16.00 óra után vonják föl a téren felállított színpad mögé. Az eseményt követően pedig útnak indul, úgy tudjuk, Szerbia felé, hogy a későbbiekben más országokban élő művészek is hozzátegyék a maguk munkáját.

 

Artportal.hu; kép: Csoszó Gabriella

További híreink
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Online is vehetünk autópálya-matricát
Sokan biztosan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a benzinkúton kellett sorban állni a szélvédőre simítható, onnan aztán csak darabokban leszedhető autópálya-matri...
2024-03-14 17:32:36, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A látványos álviták után külön egyezséget kötött a Momentum és a DK
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kampánya mögé.
2024-03-02 16:17:16, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola tanulója képviseli haz...
Bővebben >>