Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma László napja van.
Náci írónő az utcanév táblán
2013-05-29 19:27:22
Náci írónő az utcanév táblán

Náci írónő az utcanév táblán

Náci eszméket valló, és nyíltan zsidóüldöző írónőről nevezett el szerdán egy máig névnélküli közterületet a Fővárosi Önkormányzat. A Fidesz és a Jobbik által megszavazott beadványt – furcsa módon – az első zsidótörvény életbelépésének 75. évfordulóján vette napirendre a jobboldali városvezetés.


„Éppen 75 évvel ezelőtt lépett életbe az 1938. évi XV. törvénycikk, közismert nevén az első zsidótörvény, amely kimondta, hogy többek között a szabadfoglalkozású állásoknál és a tíz értelmiséginél többet foglalkoztató vállalatoknál a zsidók maximális aránya nem haladhatja meg a 20 százalékot” – ismételte meg a Hírhatárnak Facebook bejegyzését Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője. – „A fővárosi közgyűlés Fideszes és Jobbikos többsége – Tarlós István vezetésével –, akként ünnepelte ezt az évfordulót, hogy egy nyíltan antiszemita, rasszista és  a zsidóüldözést lelkesen támogató írónőről, Tormay Cécile-ről nevez el egy máig névtelen, 15341 helyrajzi számon nyilvántartott közterületet a második kerületben.”

 

 

A szocialista frakció kérte a közgyűlést, egyelőre ne fogadják el ezt a határozattervezetet. Az ellenzék javaslata az volt, hogy előbb küldjék meg a Magyar Tudományos Akadémia megfelelő tanácsának, alkalmas-e ez a név arra, hogy utcanév táblán szerepeljen.

 

„A Fidesz – Jobbik többség kedvesen megköszönte a javaslatunkat, majd figyelmen kívül hagyta, megszavazták.” – tette hozzá Horváth.

 

A nyilas eszméket valló Tormay Céciléről, Kádár Judit történész így ír:

 

„Számos, a kapitalista rendszerhez alkalmazkodni képtelen, tönkrement dzsentri kortársához hasonlóan a zsidó polgárságot tette felelőssé a nemesi osztály hanyatlásáért, és női mivoltában való meghasonlottsága következtében a férfiak iránti, leplezett ellenérzéseit a zsidók elleni gyűlöletté transzformálta.”

 

Hogy kinek akart kedveskedni ezzel a jobboldali többség, egyelőre nem derült ki. A szocialista frakció értetlenül áll a döntés előtt.

 

Horváth Csaba elmondta, amennyiben az MSZP 2014-ben döntéshozó pozícióba kerül, Nyírő és Tormay „biztos, hogy nem maradhat Budapesten”. A jobboldal erőszakos névváltoztatási hullámának véget vetnek majd, és – mint mondta – lesz még Budapesten Moszkva tér.

 

„A történészek konszenzusos véleménye alapján, vissza fogjuk állítani azokat a közterület neveket, melyek nem kis diplomáciai bonyodalmat okoztak. Ilyen például a Moszkva tér és a Roosevelt tér, Széchenyi minden tisztelete mellett” – ígéri a politikus.

 

A közterület elnevezését a II. kerületi önkormányzat kezdeményezte, az ottani közgyűlés ez év április 30-i döntése alapján. A kezdeményező kerület ekként indokolta a döntését:

 

„Tormay Cécile II. kerületi kötődése igen jelentős, hiszen életének egyik fő színtere a „Meseház” és a „Bujdosó könyv” regényekből ismert hűvösvölgyi Szalonka út 6/A. szám alatti családi villa. Az írónő az évek során együtt dolgozott többek között Klebelsberg Kunoval is, akinek felkérésére latinból magyarra fordította középkori legendáinkat Magyar Legendárium címen. Munkássága elismeréseként Corvin-koszorúval tüntették ki, nem sokkal később pedig irodalmi Nobel-díjra is felterjesztették.”

 

Sz. Szabolcs Erik

 

 

 

Helyreigazítás


Fenti interjúhoz fűzött kommentárunkban tévesen állítottuk, hogy a Fővárosi Közgyűlés a II. kerületi önkormányzat kezdeményezésére nevezett el egy II. kerületi, korábban névtelen közterületet a hírhedt antiszemita írónőről, Tormay Cécile -ről. Mint a II. kerületi önkormányzat képviselőtestületének április 30-i ülésére benyújtott, hozzánk eljuttatott előterjesztésből kiderül, a kezdeményező valójában a főváros volt, a II. kerületi önkormányzat Tarlós István főpolgármester kérésére csak véleményt nyilvánított a kérdésben: támogatta a kezdeményezést, illetve a főváros által javasolt közterületek közül kiválasztotta azt, amelyik a jövőben Tormay Cécile nevét fogja viselni.

 

A Hírhatár Online a II. kerületi önkormányzat elnézését kéri, amiért a kezdeményezést tévesen neki tulajdonította, a Tarlós István vezette Fővárosi Közgyűlését pedig azért, hogy az antiszemita uszításnak állított újabb fővárosi emlékhely kezdeményezésének dicsőségétől meg kívánta fosztani.

 

Utoljára frissítve: 2013-05-30 16:53:19

További híreink
Schiffer András kibukott a kormány fairtós jogszabály-módosításától
„Ilyen az, amikor a hatalmi téboly és a profitéhség az életösztönt is felülírja” – kommentálta az ügyvéd-politikus a tűzifa biztosítását célzó új jogszabályt.
2022-08-07 13:25:29, Hírek, Aktuális Bővebben
Totális zsákutcában van Orbán
Magyarország nemzetközi helyzete 1956 óta nem volt ennyire zavaros - George Lazar jegyzete.
2022-08-03 20:04:33, Hírek, Aktuális Bővebben
Hogyan lehet kriptovalutát és bitcoint bányászni?
A bitcoin, illetve alapvetően a kriptovaluták létezéséről már azok is tudnak, akik amúgy egyébként nem érdeklődnek különösebben az új technológiák után. Arról, hogy mikén...
2022-07-26 09:24:57, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A következő napokban is kitart a rendkívüli hőség, országos hőségriasztás van érvényben, a Belügyminisztérium ...
Bővebben >>