Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ambrus napja van.
Nagy kérdés, miként tervezi megvédeni a budapesti erdőket Karácsony Gergely
2022-09-08 16:11:23
Nagy kérdés, miként tervezi megvédeni a budapesti erdőket Karácsony Gergely

Nagy kérdés, miként tervezi megvédeni a budapesti erdőket Karácsony Gergely

Most a kormány úgy módosította az erdők kezelését, hogy sokkal könnyebb lesz fákat kivágni, mint eddig, sokan féltik is az erdőket. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere most fogadkozik, hogy megvédi a fővárosi erdőket, pedig a tűzifa-szükséglet nem elsősorban a fővárosban jelentkezik majd, ahol a táv- és központi-fűtés a jellemző.

 

Csakhogy Karácsony munkatársai a legalapvetőbb tényekkel sincsenek tisztában. Azzal sem, hogy a főváros és egyes kerületek erdőterületei a saját tulajdonuk, nem a kezelésükkel megbízott Pilisi Parkerdő Zrt-é. Pedig egy, a Városházán kelt iratban a Pilisi Parkerdő Zrt-re, mint tulajdonosra hivatkoznak. Ehhez a téves állításhoz csatlakozott írásban Gy. Németh Erzsébet volt főpolgármester-helyettes is, aki április óta a DK országgyűlési képviselője. Azonban annak ellenére, hogy a főpolgármester titkárságának, sőt Budapest főjegyzőjének is felhívtuk a figyelmét a tévedésre, nem érkezett válasz.  

 

Mint cikkünk elején ismertettük, nagyon fontos, hogy tudjuk, ki egy erdőrészletnek a tulajdonosa.  Például a Nógrád megyei kormányhivatal szóvivője szerint a börzsönyi erdők nagy részének az Ipoly Erdő Zrt. a tulajdonosa. Ha ezen a szinten ezt hiszik, akkor elég nagy a baj. De nem jobb a helyzet Budapesten sem, ahol a már említett Gy. Németh Erzsébet, volt főpolgármester-helyettes szerint a budai erdőknek meg a Pilisi Parkerdő Zrt. a tulajdonosa.

 

Ez tévedés, mert ha így lenne, akkor akár el is adhatna az erdőkből, sőt elvileg lakóparkoknak fel is parcellázhatna időnként részeket. Korábban a főváros egészen másképp állt az erdők kérdéséhez. Például, 1893-ban Budakeszi község a termőföld-szűkösség miatt ki akarta vágatni a teljes Budakeszi-erdőt, akkor a főváros vezetése, hogy ezt megakadályozza, inkább megvásárolta a kb. 950 katasztrális hold területet és a fővároshoz csatolta, kifejezetten a jóléti szempontokat előtérbe helyezve. Akkor is intézkedett Budapest polgármestere, amikor 1937-ben két mohó mágnás család, a Haggenmacher és a Dréher lezárta a síelők elől a teljes Normafa lejtőt, amiről szinte mindenki azt hitte addig, hogy szabadon használható közterület. A budapesti polgármester azonban a közérdeket szem előtt tartva kisajátított összesen két holdnyi területet a 87-ből, hogy a síversenyeket meg lehessen tartani, a többi 85 hold így már szinte eladhatatlanná vált – mai szóhasználattal, forgalomképtelen lett és ezzel véget vetett a zsarolási kísérletnek.

 

Ehhez kell hozzáfűznünk, hogy a budai erdőknek a két világháború között maga a főváros (akkori néven: Székesfőváros) volt a kezelője, és a Városházán erre a célra külön ügyosztályt hoztak létre. A főváros most is megbízhatna más szervezetet a Pilisi Parkerdő Zrt helyett saját erdeinek kezelésére, ha az előnyösebb lenne, tehát ehhez szabad keze volt és van. Azonban arra nem kaptunk választ, hogy Karácsony Gergely miként tervezi megvédeni a gyakorlatban budapesti erdőket.

 

Kertész Z István

 

További híreink
Csák miniszter cenzúrázná a mobiltelefon használatát az iskolákban
A kulturális és innovációs miniszter szerint egy iskolai telefonhasználatra vonatkozó tervezeten dolgoznak.
2023-12-05 17:49:08, Hírek, Aktuális2 Bővebben
865 millióból reklámozza a katonaságot az Elk*rtuk producere
A védett létesítmény munkacímmel készít hatrészes sorozatot Kálomista Gábor produkciós cége.
2023-11-28 17:05:00, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
A DK szerint valójában a Fidesz akarja megváltoztatni az önkormányzati választás szabályait (fél évvel a választás előtt), a Mi Hazánk a kormánypárt strómanja ebben az üg...
2023-11-28 17:04:58, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Már megfogalmazódott bennünk, hogy váltani szeretnénk? Vagy friss diplomásként, végzősként keresünk állást? ...
Bővebben >>