Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Nagy-Navarro újabb nyertes pere az MTVA ellen, avagy az állatorvosi ló esete
2014-05-09 17:05:32
Nagy-Navarro újabb nyertes pere az MTVA ellen, avagy az állatorvosi ló esete

Nagy-Navarro újabb nyertes pere az MTVA ellen, avagy az állatorvosi ló esete

Az MTVA egy millió forintos kártérítést követelt az épületükből jogellenesen kirakott szakszervezeti vezetőtől. Nagy-Navarro 2012. november 2-án, a békés tüntetők megtámadása után úgy nyilatkozott, hogy a támadók erőszakot alkalmaztak és ezzel bűncselekményt követtek el. Az MTVA-nál ez borította ki a bilit.


A mostani ügyben az MTVA azt az álláspontot képviselte, miszerint nem történt erőszak, a tüntetők önként távoztak. Ezt a sértettek tanúvallomásukban cáfolták, ahogy az erőszakos fellépést a rendőrségi jelentések is elismerték. A Fővárosi Törvényszék elutasította az MTVA keresetét, miszerint Nagy-Navarro Balázs megsértette a vállalat jó hírnevét.

A mostani vádat egyébként büntető bíróság előtt is megfogalmazta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, akkor felfüggesztett szabadságvesztést kértek a sajtószabadság-harcosra, de ő azt a pert is megnyerte.

 

Nagy-Navarro megkeresésünkre azt írta, tűrte ameddig tűrhette a zaklatásokat, de véleménye szerint, az hogy egy újságírót, aki ráadásul egyben szakszervezeti vezető hamis vádak alapján szabadságvesztéssel, vagy súlyos pénzveszteséggel járó eljárásoknak tegyenek ki példátlan az európai demokráciákban.

Úgy véli amit „Böröcz István és utódja” Szabó László Zsolt megengedett magának az kimeríti a Btk-ban álló hamis vád fogalmát.


 

Btk. XXVI. Fejezet


268. § (1) Aki

a) mást hatóság előtt bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol,

b) más ellen bűncselekményre vonatkozó koholt bizonyítékot hoz a hatóság tudomására,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 


 

 

Egyébként a polgári tárgyalás számos váratlan meglepő fordulatot is tartogatott. Az egyik jelenlévő elmondása szerint, a tárgyaláson szóba kerültek a tüntetők elleni támadások, melyek kapcsán a bírónő megkérdezte a felperes ügyvédjét, hogy tényleg az MTVA alkalmazta-e a békés tüntetőkre rárontó őröket. Az ügyvéd a bíró kérdésére igennel válaszolt. Ez az információ azért érdekes, mert

Telegdi Dávid, az egyik tüntető, aki szintén számos esetben pereskedett az MTVA-val, már egyszer közérdekű adatigényléssel tudakozódott efelől, és akkor azt a választ kapta, hogy az MTVA nem áll szerződéses viszonyban a biztonságiakkal. Ez pedig ellentmondás, méghozzá nem is kicsi.


Az újabb megnyert per elgondolkoztatta a kunigundaiakat, akik most talán a demonstráció óta eltelt napok számlálása mellett (881 napja táboroznak kinn), a megnyert pereket is elkezdik számolni.

Ám a bírósági ítélet sajnos nem mindig jelent megoldást. Annak az ítéletnek, amely kimondta, hogy Nagy-Navarrot szakszervezeti vezetőként jogtalanul tiltották ki az épületből már két éve nem lehet érvényt szerezni.

 

Az egyre újabban és újabban zajló újságírópereket a Freedomhouse Freedom of Press 2014 jelentésében tipikusan a „félszabad” és a „nem szabad” minősítésű országok médiaszabadságot korlátozó eszközének minősítette. Hazánk egyébként 2009-2013 között 12 pontot rontott besorolásán, amivel a „félszabad” kategóriába került. A romlás mértéke akkor Malival vetekedett.
Hasonló, milliókra menő rágalmazási perekkel újságírókkal szemben, a Freedomhouse szerint például Libériában találkozhatunk.



VéDé

fotó: Tiszta Kezek

 

Utoljára frissítve: 2014-05-09 17:05:19

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>